Konyha munkalapok: válasszon okosan!

A konyhai munkalapot általában a hölgyek választják, hiszen a praktikussági szempontok mellett a konyhák dizájnját is meghatározza az egybefüggő, nagy felület kialakítása. Nézzük át most a lehetőségeket!

konyhapult

A jól megválasztott konyhai munkalap a konyhapult ékköve is lehet! 

Egy konyhapult ma már nemcsak egyszerűen egy strapabíró felület, hanem fontos dizájneleme a konyhának. Az ideális munkalap kiemelkedő minőségű, illik a konyha stílusához és az életstílusunkhoz, főzési szokásainkhoz is. Víz- és hőálló, jól bírja a karcolásokat és könnyen tisztítható.

Ma már rengeteg anyag és szín közül választhatunk, és egyedi méretben is rendelhetünk munkalapokat. Érdemes alaposan megismerni a kínálatot, a minőségi konyhapultok hosszú ideig meghatározzák a konyhánk arculatát.

Tömörfa munkalapok 

Rusztikus és romantikus hangulatot kölcsönöznek a konyhának, de készüljünk fel, hogy a kezelésük sok odafigyelést igényel. Nyomot hagy rajtuk a kiömlött bor, a kés, rendszeresen ápolni kell őket. Amikor tömör fa munkalapot keresünk, ne felejtsük el, hogy a konyhapultnak a többi fából készült bútor, a nyílászáró és a burkolatok színéhez is passzolnia kell.

Ha vizesblokk, mosogatótálca van a tömörfa munkalap közelében, óvintézkedéseket kell tennünk, hogy a nedvesség ne tegyen kárt a konyhapultban, és ne induljon el a penészedés.

konyhai munkalap

Márvány és gránit munkalapok 

A márvány munkalap elegáns és gyönyörű, és nagyon hosszú ideig a konyha dísze lehet, a természetes erezet minden darabot egyedivé tesz. De akárcsak a tömörfa konyhapult, nagyon sok törődést és felületkezelést igényel, speciális tisztítószereket kell használni a takarításnál. A márvány nem kíméletes az üvegedényekhez és a borospoharak talpához: ha nem kellően óvatosan helyezzük a pultra ezeket, megrepedhetnek a márvány felületen.

A gránit csaknem olyan kemény, mint a gyémánt. Időtlen szépséget kölcsönöz a konyhának, nem tesz kárt benne a kés, és azonkívül, hogy néha fényezni kell, nincs vele más teendőnk.

MDF laminált munkalapok sokféle színben 

Ha a konyhánk nem a klasszikus, természetes árnyalatokat hozza, hanem valamilyen izgalmas színben pompázik, jó választás lehet egy sokféle színben beszerezhető MDF, vagyis közepes tömörségű farostlemez laminált munkalap. A bútorlapnál sűrűbb és nehezebb, jól megmunkálható alapanyag. Lakkozás után szép fényes lesz, bírja a mindennapi igénybevételt és nem kényes. Mivel sokféle színben elérhető, teret ad a kreativitásunknak.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!