Ismerje meg a konyhamalacot!

A mosogatóba szerelhető ételőrlő a háziasszonyok kedvence

Az 1920-as évek végén, a világ talán összes hölgyének örömére, John W. Hammes megalkotta azt a szerkezetet, amely nagyban képes megkönnyíteni a konyhai munka során keletkezett szerves hulladékok kezelését. Ez a konyha hulladékdaráló, közkedveltebb nevén konyhamalac. Vizsgáljuk meg kicsit közelebbről ezt a csodás szerkezetet, amelynek kiválasztásánál több szempontot is figyelembe kell vennünk a gondtalan használat érdekében.

konyhamalac

Miért jó választás a konyhamalac?

 • Rövid idő alatt beépíthető, egyszerűen beszerelhető.
 • A leggyorsabb és legpraktikusabb megoldás az ételmaradék és a feldolgozás során keletkezett szerves hulladék kezelésére.
 • Használatával megszűnik a konyhában a kellemetlen, esetenként rothadó szag.
 • A konyhamalac nem igényel sem karbantartást, sem tisztítást.
 • A konyhai dugulás örökre megszűnik létezni, hiszen a konyhamalac apróra összedarál mindent, amit beledobunk.

A konyhamalac tagadhatatlan előnyei

 • Nagy fordulatszámmal, szinte pillanatok alatt apróra őrli, majd a lefolyóba engedi a darálékot.
 • Utólagosan, könnyen beszerelhető eszköz, amely szinte bármilyen mosogató alá beilleszthető.
 • Még környezettudatosabbá teszi a családot, hiszen a háztartásban képződő hulladékok mennyisége nagymértékben csökken.

Mire kell ügyelnünk, ha konyhamalacot szeretnénk vásárolni és milyen feltételek szükségesek a beszereléshez?

Mindenképpen ajánljuk, hogy vízszerelő szakember segítségével válasszuk ki és szereltessük be a számunkra legmegfelelőbb konyhamalacot. A dizájn kevésbé domináns ebben a kérdésben, hiszen gondoljunk csak bele, hogy ez az eszköz a mosogató alatt, a konyhaszekrényben lesz elhelyezve.

konyhamalac

A meglévő, vagy újonnan kiépítendő lefolyórendszerünknek megfelelő átmérőjűnek és szakszerűen kiépítettnek kell lennie ahhoz, hogy valóban el tudjuk kerülni az utólagos dugulást. A minimumátmérő, amellyel rendelkeznie kell a csatornarendszernek, az 50-es szabványméretű lefolyóvezetékek kiépítéséhez használt csővezeték. Ha a konyhai lefolyónkba esetlegesen mosógép, mosogatógép is be van csatlakoztatva, még nagyobb átmérőjű műanyag cső használata is indokolttá válhat. Fixen kiépített vezetékrendszer javaslunk kiépíteni, a harmonikacsöves, flexibilis lefolyócsövek használata a dugulásveszély csökkentése miatt nem ajánlott. Ha a konyhamalacunk használata mellett is dugulás tapasztalható a konyhai lefolyórendszerben, azt egészen biztosan a szakszerűtlen beszerelés vagy a már meglévő lefolyórendszerünk helytelen kiépítése okozza.

Tippek, amelyekre érdemes figyelnünk a konyhamalac használatakor

 • A konyhamalac sem mindenevő, tehát bármit nem képes megfelelően megdarálni. Csak étel- és gyümölcsmaradékokat, könnyedén összevágható alapanyagokat dobjunk a lefolyóba, a csontdarabokot, kemény héjas zöldségeket-gyümölcsöket továbbra is dobjuka szemetesbe.
 • A konyhamalac használata alatt a folyó víz megléte alapvető feltétel, hiszen a víz segítségével kerül ki a darálék és folyik le a lefolyóba, illetve tud kitisztulni a gép belseje.
 • A darálóba nyúlni csak és kizárólag áramtalanított állapotban szabad!
 • Ha beleejtünk egy csontdarabot, esetleg fém evőeszközt vagy bármilyen anyagot, amelyet nem tud ledarálni a készülék, azonnal áramtalanítsunk!

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!