Banner

15 érv a tapéta mellett

Bár a papíralapú faldísz nem most éli reneszánszát, és sokak fejében még mindig a nagymama nappalijának dekorációs elemeként él, érdemes újragondolni a műfajt. Mutatunk 15 példát, ami bizonyítja, hogy a tapéta mennyire egyedi és különleges választás lehet.

1. A tapéta olcsó

Aki kicsit utánaszámol, hamar rájön, hogy a tapéta az egyik legolcsóbb dekorációs megoldás. Ráadásul a legtöbb típusa a festéket is jól bírja, így ha megunod a faldíszt, azt még mindig átfestheted.

2. A tapéta hosszú életű

A minőségi alapanyagoknak köszönhetően a mai tapéták tartósak és ellenállók. Színüket lassan veszítik el, és anyagukban is tartósak.

3. Tapétázni egyszerű

A tapéta mellett szól az a fontos érv is, hogy felhelyezése sokkal kevesebb kosszal és takarítással jár, mint például a festés; ráadásul gyorsabb művelet is, elvégre nincs hosszas mázolás, száradási idő,aminek köszönhetően a remekmű szinte azonnal élvezhető.

4. A tapéta színével mellélőni nem lehet

Festéskor gyakran előfordul, hogy a megálmodott szín köszönő viszonyban sincs azzal, ami a falra felkerül. Tapéta esetén ez nem fordulhat elő, hiszen az ember azt kapja, amit választott.

5. A tapéta tükrözi a személyiséget

A tapétaválasztás – a színek, a minták, a textúra – sokat elmond az ember személyiségéről, ízléséről, temperamentumáról, vagyis minden túlzás nélkül elmondható, hogy bemutatja a lakás tulajdonosát.

6. A tapéta nem tucattermék

A hatalmas kínálatnak köszönhetően a tapéta olyan belső tér kialakítását teszi lehetővé, amivel biztosan nem találkozunk másnál.

7. A tapéta elfedi a szoba szépséghibáit

Kicsi, szabálytalan, sérült, aszimmetrikus, szabdalt, aránytalan: mindegy, milyen szépséghibától szenved egy fal, tapétával korrigálható. Néhány jól megválasztott minta ugyanis képes becsapni a szemet, és elterelni a figyelmet a hiányosságról.  

8. A tapéta megmenti a bútorokat

A tapéta nemcsak a falak szépséghibáit javítja ki, de a bútorokét is. Sokan tapétával fedik le a bútorlapokat, vagy azok egy részletét, de ki lehet bélelni vele a szekrényt és a fiókokat is. Az unalmas, nyitott polcrendszereket ugyancsak megmentheti a tapéta, ami játékosságot és színt visz a könyvek és dísztárgyak közé, látványos hátteret képez és kiemeli őket.

Asztalaik, komódjaik felületét sokan üveglappal fedik le, és hogy a megoldás ne legyen annyira egyhangú, az üveglap és a felület közé beillesztenek még egy réteg izgalmas mintájú tapétát is.

9. A tapéta jól variálható más alapanyagokkal is

Lambéria, falfesték, parafa, tégla, mozaik: mindegy, hogy melyik dekorációs elem mellett tesszük le a voksunkat, egy jól megválasztott tapétával mindegyik jól kombinálható. Aki ragaszkodik a tapétához, ne csak egy mintában és színben gondolkodjon, egy térben több tapéta is kombinálható. Szokatlan, de működőképes és nagyon látványos megoldás az is, ha nemcsak a függőleges falakat, hanem a mennyezetet is tapétával fedjük be.

10. A tapéta visszavisz az időben

Mindegy, hogy melyik kort és stílust akarjuk megidézni, a tapéták kínálata ma már akkora, hogy nincs lehetetlen kívánság. Aki külföldön – például kedvenc városában jár – nézze meg a kínálatot ott is!

11. A tapéta keretben is jól mutat

Téved, aki azt hiszi, hogy a tapétával minden esetben az egész falat be kell takarni; kreatív megoldás lehet az is, ha a tapéta egy-egy részlete kerül a falra – képkeretben. Aki ezt a megoldást választja, gondolkodjon több keretben, a képek mozaikos felhelyezésében!

12. A tapéta minden alapanyagot megidéz

Tégla, farostlemez, parketta, beton, márvány: a tapéták mintáinak tényleg csak a képzelet szab határt, ma már a legrusztikusabb ipari építőanyag hű mása is megvásárolható tapétán.

13. A tapéta nem csak romantikus lehet

A tapétának sokan hajlamosak feminin jelleget tulajdonítani, holott ezzel a burkolattal bármelyik stílus megjeleníthető – legyen szó futurisztikus, indusztriális, minimalista irányról.

14. A tapéta mosható

Az egyik létező legokosabb találmány a mosható tapéta, ami például egy gyerekszobában kimondottan jól jöhet.

15. A tapéta védi a falat

Az üvegszálas tapétáknak köszönhetően a fal nemcsak egyenletes felületet kap, de az egyik legjobb megoldás a fal védelmére a fizikai behatásokkal szemben.

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!