Banner

Mi az a lábazatfesték és mire jó?

Habár egy ház építésénél vagy felújításánál nem elsődleges szempont, hogy milyen lábazatfestéket vásárolunk, korántsem elhanyagolható. Természetesen hamarabb kerül szóba a hőszigetelés, a gépészet vagy éppen a nyílászárók kérdése, pedig a lábazat is legalább ennyire fontos – ez az épület Achilles-sarka. Rövid cikkünkben átnézzük a lábazatfesték-választás legfontosabb szempontjait!

Mi az a lábazat és miért javasolt lefesteni?

Mivel az épület lábazata közvetlenül érintkezik a talajjal, ezért különösképpen ki van téve az időjárás viszontagságainak. Nemcsak a víz, hanem az egyéb helyekről felverődő szennyeződések is próbára teszik a lábazatot, arról nem is beszélve, hogy sok esetben ezen a felületen keresztül kezdenek el nedvesedni, beázni az épületek. A lábazatfesték mindezekre a problémára – koszolódástól kezdve a nedvesedésig – megoldást jelent.

Festett homlokzati lábazat

Milyen lábazatfesték típusok léteznek?

Annak ellenére, hogy a lábazatfesték nem kap túl sok figyelmet, számos különböző típussal találkozhatunk a Praktiker kínálatában. Sok gyártó egy kalap alá veszi a homlokzat- és lábazatfestékeket, ugyanakkor mégiscsak érdemes kicsit alaposabban szemügyre venni, hogy melyik mégis milyen helyzetekben ideális.

Szemcsés lábazatfesték

A szemcsés lábazatfestékek javarészt jobban ellenállnak a kopásnak, mint az átlagos falfestékek, de a legfőbb erényük mégsem ebben áll. A sima felületű festékekhez képest a fal vagy glettelés egyenetlenségeit hatékonyabban tudja eltüntetni, strukturált, egybefüggő felületet képez – a szemcsés lábazatfestékkel akár megspórolhatjuk a diszperziós mélyalapozót is, nem utolsósorban pedig tartós, esztétikus választás.

Műanyag bázisú lábazatfesték

A műanyag bázisú lábazatfesték az időjárásnak és a koszolódásnak egyaránt ellenáll, hiszen kiváló időjárás állóságú szilikonadalékot tartalmazó anyagról beszélünk. A szilikonadalék víztaszító bevonatot biztosít, aminek köszönhetően nemcsak a beázást lehetősége mérséklődik, de a takarítás is könnyebbé válik.

A bitumenes szigetelés

Habár nem lábazatfesték a kenhető bitumen, de egyéb kül- és beltéri beton és vakolt felületek szigetelésére egyaránt használni szokták. Az épületek lábazatát bitumenlapokkal vagy kenhető bitumenes anyaggal is szigetelni tudjuk, igaz, ez nagyobb hozzáértést igényel, mint a hétköznapi vakolat, glett, lábazat- vagy diszperziós festék használata. Végül erre jöhet rá a lábazatfesték – így lesz bombabiztos a lábazat.

Lábazatfesték

A lábazatfesték felvitele és körülményei

Tisztítás – A festeni kívánt felület egyen száraz! Minden esetben tisztának kell lennie, ellenkező esetben a poros, nedves felületen nem tapad meg a festék.

Időjárás – Szélsőséges időben ne kezdjünk neki a feladatnak! Túl hidegben vagy tűző napon sem érdemes belevágni, az ideális időjárás 5 °C és 30 °C.

Rétegek felhordása – Amennyiben hibát vettünk észre a felületen, a rétegsorrend a következő lesz: alapozó, falfesték. A felpúposodó vakolatot, pergő festéket minden esetben javítani kell – ez jelzi, hogy problémás a felület, ezért egy alapozó nem árthat neki.

Száradás – A száradási idő kb. 4 óra, de ez csak a lábazatfestékre vonatkozik. Az összidő természetesen az első rétegben felhordott anyagtól is függ.

Színek

Szerencsére a lábazatfestékek egyre több színben kaphatóak, több márka készítményei például egyszerre funkcionálnak lábazat- és homlokzati festékekként is. Ebből az következik, hogy a homlokzati festékekre jellemző széles színpaletta már megtalálható a Héra és a Supralux termékeinél.

Válassz lábazatfestéket a Praktiker kínálatából!

Kövesd a Praktikert a Youtube-on is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!