Fa, nemesacél, dekor: így válasszon munkalapot a konyhába!

A konyhánk felújítása vagy egy új konyha építése során az egyik sarkalatos és körültekintést igénylő pont az igényeinknek megfelelő konyhai munkalapok kiválasztása. A legkedveltebb megoldásokat mutatjuk most be.

Dekor munkalapok


A legnagyobb szín-és mintaválaszték ebből a fajta munkalapból található meg a piacon. A hordozó anyaga forgácslap, amelynek alsó és felső oldala is egyaránt bevont. Az alsó réteg a teljes nedvesség elleni védelmet szolgálja, míg a felső rétege általában rétegelt műanyag, amely a fizikai és a gyengébb kémiai behatások ellen is megvédi a munkalapot. Ezeket a rétegeket speciális gépekkel sajtolják össze magas nyomáson és hőmérsékleten. Ez a fajta munkalap kemény és ellenállóképessége is elég jónak mondható.  Magasfényű és matt kivitelben vásárolható, sima vagy érdes felülettel. A magasfényű kivitel azonban nagyon sérülékeny, hamar meglátszódik rajta a karcolódás, és ettől be is mattul a felület.  Ha a felső réteg megsérül, akkor nem lehet javítani és az alatta levő forgácslemez a beszivárgó víz hatására vetemedik és felázik. Emellett a hőre is igen érzékeny ez a fajta munkalap, tehát összességében elég kényesnek mondható.

Természetes tömör lapok


A legmelegebb, természetes hatást nyújtó munkalapfajta, amely jól alakítható, fúrható, vágható. Megfelelő karbantartás (olajozás) mellett nagyon tartós és az évek alatt kialakuló patinaréteg különös szépséggel ajándékozza meg a tulajdonosát. Ez a felület viszonylag puha, így csak átgondolt választásként ajánljuk a megvásárlását. Ha például az anyaga miatt rendszeresen összetévesztjük egy vágódeszkával, akkor rövid időn belül csúnya látványt nyújthat az a felület, amely leggyakrabban kerül a szemünk elé a konyhabútorból.

Homogén akril lapok


Kiváló alternatívát jelenthetnek az ásványi anyagokból (kvarc és gránit) készülő, akril hozzáadásával készülő lapok. Ennek az összetételnek köszönhetően nem igényel más szerszámozottságot a megmunkálása, mintha falappal dolgoznánk.  Ez a fajta munkalap kiváló hőálló, strapabíró, ám viszonylag könnyen sérül, mert az összetétel miatt nem kemény az anyaga. A kisebb sérülések azonban jól javíthatók, a felület többször is polírozható annak köszönhetően, hogy teljes anyagvastagságban egyféle anyagból áll a munkalap.

Nemesacél


A modern, rozsdamentes felületű konyhagépek megjelenésével a prémium kategóriájú nemesacél munkalapok is megjelentek a piacon. Anyagából adódóan ez a fajta munkalap nem rozsdásodik, hőálló és könnyen is takarítható. A különböző lúgoknak kiválóan ellenáll, valamint elég rugalmas és ütésálló is. Ez a felület azonban karcolódásra érzékeny és minden ujjlenyomat és zsírfolt meglátszik rajta, így sűrű takarítást igényel.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!