Banner

Gipsz: a legtöbbet festett felület alapja

Vásárolj egy helyről! Felület-előkészítéshez, alapozáshoz megtalálhatod az összes gipsztípust, amire szükséged lehet: modellgipsz, glettelő gipsz, stukatúr gipsz 

gipsz

A gipsz

A gipsz egy különleges ásvány, méghozzá a víztartalmú szulfátásványok csoportjába tartozik. A tengervízből kivált sóanyag kőzetalkotója, az első olyan alkotó, ami a töményülő tengervízből kiválik. Emellett gipsz képződik az olyan helyeken is, ahol 25 fok alatt a hőmérséklet és kalcium jelenlétében szulfidásványok oxidálódnak (pl. a sivatagban). A barkácsáruházak polcain található fehér por, ebből az ásványi anyagból készül, illetve számos egyéb kémiai eljárás melléktermékeként is keletkezhet. (Például a Mátrai Erőműben

A gipsz finom változatát dísztárgyak, szobrok készítésére használják, míg az építőiparban alkalmazott típusából többek között gipsz stukkók, gipszkarton (szerelt válaszfalak, tűzvédelmi burkolatok, álmennyezeti elemek, szárazpadlók) készülnek.

Glettelőgipsz - glettelés ABC

A glett a vakolat legfinomabb változata, a gipsz és a víz meghatározott arányú keveréke. A glettelés első fontos lépése a megfelelő glettanyag beszerzése, avagy tudnunk kell, mi az a falsérülés, amit „orvosolni” szeretnénk.

A kínálatban számtalan glettelőgipszet találunk, és mielőtt bárki leemelné az első zsákot a polcról, alaposan olvassa át, hogy a kiválasztott termék pontosan mire való. Egy beltéri meszes glett például nem alkalmazható vizes helyiségekben tégla, vályog, vert fal, beton és vakolt felületek festést, vagy tapétázást megelőző kisimítására. Az úgynevezett finomglett festés, és tapétázás előtt kiváló, legfeljebb 2 mm vastagságban alkalmazható, és egy sima, egyenletes felületet ad. A kész glett, ahogy a neve is mondja, készre kevert glett, amit egyből fel lehet hordani a sérült felületre. A kínálatban olyan „extrákkal” is találkozunk, mint az allergiások számára gyártott hipoallergén glett, vagy az üvegszál-erősített glett, aminek repedésáthidaló képessége fokozott.

Gyakran alkalmazott gipsz az úgynevezett stukatúr gipsz, amit az építőipar olyan általános feladatoknál szokott alkalmazni, mint az esetleges vakolathibák, hézagok korrigálása, elektromos vezetékek, szerelődobozok, csövek, lefolyók gyors rögzítése. Ez a típus gyorsan köt, tartószilárdsága pedig nagy.

A gipszelés technikája - hogyan használd a gipszet?

Amennyiben megvan a megfelelő gipszünk, jöhet a keverés. Ennél a mozzanatnál fontos, hogy a vízhez adagoljuk a gipszet, és ne fordítva. Valamint, hogy a csomómentesre bekevert glett állaga megfelelő legyen, azzal könnyűszerrel be tudjuk tömni a lyukat. A gyors száradási idő után érdemes kis adagnyi keveréseket készíteni, a sérüléseket, lyukakat pedig nem árt kicsit benedvesíteni, hogy jobban tapadjon a tömőanyag. Mindig a legnagyobb repedésekkel kezdjük a munkát! Amennyire csak lehet, töltsük fel a sérülést, viszont a domború kipúposodást kerüljük! A végén, egy glettvas segítségével, több irányból is simítsuk le a felületet! A 24 órás száradási idő után csiszolópapírral csiszoljuk át a felületet! Ha egy egész falfelületet kell glettelnünk, alulról felfelé haladjunk, és a száradási időt minden esetben várjuk ki!

Kövesd a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!