Banner

Csiszolók – Melyik mire jó?

Egy jól felszerelt műhelyben vagy barkácsolós háztartásban nem hiányozhatnak a polcokról a különféle csiszológépek. Ugyanakkor ebben a termékkategóriában is számtalan különböző eszköz létezik már – rövid cikkünkben ezeknek járunk utána, mindegyik típust bemutatjuk, nem mellesleg pedig végére járunk a nagy kérdésnek: melyik csiszológép mire jó?

A csiszológépek fajtái: asztali vagy kézi

Habár az asztali vagy kézi megkülönböztetés nem kifejezetten típusokra vonatkozik, mégiscsak ezzel kell kezdeni, hiszen a legtöbb csiszológép esetében is többféle kivitel létezik. Az asztali variációk stabilabb, pontosabb munkát tesznek lehetővé, a kézi verziók talán kisebbek, teljesítményben is elmaradhatnak asztali társaiktól, de gyorsan és praktikusan lehet velük haladni. Most viszont nézzük a pontos típusokat!

Sarokcsiszolók

Mire jó a sarokcsiszoló? A sarokcsiszolóról – elhíresült nevén flexről – minden bizonnyal sokan hallottak már. Nem véletlen! Igazi multifunkciós szerszámról van szó, ami korántsem csak sarokcsiszolásra alkalmas. A megfelelő kiegészítőkkel többféle, egymástól merőben eltérő munkát is elvégezhetünk, segítség lehet a vágásban, csiszolásban, polírozásban, de különféle tisztítási feladatoknál is jól jöhet. Számtalan kör alakú kis korongot kaphatunk, amivel fát, fémet, műanyagot, kerámiát vagy akár vasat is vághatunk, de mindezek csiszolására is alkalmas lehet!

Sarokcsiszolók ideális szerszám a különféle csiszolási, tisztítási, polírozási és rozsdátlanítási munkákhoz

Falcsiszoló gépek

A felújítások során az egyik leginkább időigényes feladat a nagy felületek csiszolása – legyen szó falról vagy parkettáról. Ezt kézzel igencsak macerás megcsinálni, éppen ezért létezik a falcsiszoló „zsiráf”, amivel sokszorosan gyorsabban végezhetünk a parketta vagy a glettelt fal csiszolásával. Ráadásul munka közben rengeteg szálló por keletkezik, amit a profi falcsiszolók egyetlen lendülettel elszippantanak. Nem mindegy tehát, hogy maszkban csiszolgatunk napokig, vagy pikk pakk letudjuk ezt a fázist is!

Falcsiszoló gép

Polírozógépek

Csakúgy, mint a sarokcsiszolók esetében a polírozógépek is alkalmasak többféle felülettel való munkára. A polírozás tulajdonképpen a munkafolyamatok egyik utolsó fázisa szokott lenni, ami sok esetben elhagyható, ugyanakkor bizonyos felületek esetében nem kiváltható. Opcionális eszköz tehát, de autó vagy akár bútorfényezéshez nagy segítség lehet egy jó polírozó. Egy ilyen eszközre különféle korongokat lehet kapni, általában bőrből, vászonból, pamutból vagy filcből készülnek.

polírozógép

Rezgőcsiszolók

A rezgőcsiszoló – vagy vibrációs csiszoló – anyageltávolítási képessége nem a legjobb, valamint görbe és nehezen elérhető felületekkel is meggyűlik a bajuk, mivel szögletes, merev csiszolótalppal vannak ellátva. Ebből következik, hogy nagyobb felületek csiszolására viszont ez a típus a nyerő!

Rezgőcsiszoló

Extcenteres csiszológépek

Más néven forgó-rezgő csiszolók, amik a csiszolólapot tengelyük mentén forgatják vagy rezgetik (. Bármelyik típusról is legyen szó, négyzetes vagy korongos csiszolótalpú verziók közül is választhatunk.

Multi csiszolók

Végezetül a multicsiszolóról ejtsünk pár szót! Első ránézésre akár egy vasaló is eszünkbe juthat, hiszen a csiszolótalp tulajdonképpen hasonló formát képez, mint egy vasalótalp. Ebből már lehet sejteni, hogy sarkokhoz és nehezebben hozzáférhető helyekhez kiváló választás, továbbá nagy felületekhez is gond nélkül használhatjuk – hátrányai közé pedig a görbe vagy egyenetlen felületek csiszolása tartozik.

Multifunkciós csiszolók 

Nézz körül a Praktiker kínálatában, ahol számtalan csiszoló közül és egyéb szerszám közül válogathatsz!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!