Banner

Mire jó a sarokcsiszoló és hogyan kell használni?

Habár a sarokcsiszoló kifejezésből arra gondolhatnánk, hogy egy célszerszámról van szó, valójában kifejezetten sokoldalú eszközről beszélhetünk – a meglepetés pedig az, hogy pont sarkok csiszolására a legkevésbé alkalmas. Rövid cikkünkben átnézzük, hogy milyen feladatokra használhatjuk a sarokcsiszolót, illetve hogyan kell használni.

sarokcsiszoló

Mi az a sarokcsiszoló?

Egy kézi sarokcsiszoló minden barkácsoló legjobb barátja. A sarokcsiszolók már csak azért is számítanak megkerülhetetlen eszközöknek, mert számos kiegészítő tartozékuknak köszönhetően rengeteg feladat elvégzésére alkalmasak. Bármilyen kicsi sarokcsiszoló – a megfelelő kiegészítőkkel felvértezve – alkalmas lehet vágási, csiszolási, polírozási vagy bármilyen más tisztítási feladatokra.

Miért hívjuk flexnek a sarokcsiszolót?

Ahhoz, hogy erre a kérdésre választ kapjunk, példaként idekeverhetjük a Stihl-fűrészek ügyét. A mai napig sokan nevezik így a láncfűrészeket, pedig köztudott, hogy a Stihl egy márka. A helyzet a flex esetében is hasonlóan alakult, annyi csavar viszont van a történetben, hogy a Flex egy német nevű cég volt. Habár ez a vállalat már nem gyárt sarokcsiszolókat, egy időben a hazai piacot teljesen uralta, így – a Stihl-fűrészek logikája szerint – elterjed a flex kifejezés is. Minden flex tehát sarokcsiszoló – ha valamit, akkor ezt biztosan állíthatjuk.

Korong fajták: mire mit használjak?

A sarokcsiszoló alkatrészek közül kétségtelenül a sarokcsiszoló korong a legfontosabb. Számos anyaghoz gyártanak specifikus kiegészítőket: létezik sarokcsiszoló korong fához, fémhez, műanyaghoz, kerámiához, térkőhöz, vashoz, betonhoz – szinte bármihez. Amennyiben tudjuk már, hogy milyen anyagot szeretnénk vágni, nem kell semmi mást tenni, csak a célunkhoz megfelelő korongot kiválasztani!

Ha szeretnél jobban elmerülni a korongok típusaiban, akkor nézd meg a Green Cottage DIY videóját!

Hogyan kell sarokcsiszolóval vágni?

A sarokcsiszoló helyes tartása nincsen kőbe vésve, de azért van pár alapszabály, amit fontos tudni. A sarokcsiszolóhoz például jár egy úgynevezett védőburkolat, amit sajnos sokan leszednek, anélkül vágnak vele, pedig nem véletlenül került fel rá – hagyjuk is rajta! A munkadarabot – ha a vágás során elmozdulhat – rögzítsük szakszerűen, fogjuk satuba!

Másik hiba, amit már gyakorlottabb barkácsolók szoktak elkövetni, hogy egyetlen kézzel fogják a flexet – csakúgy, mint a védőburkolatnál, a fogantyú sem dísznek lett odatéve! Balkezesek esetében ez a fogantyú 1-2 perc alatt átszerelhető a megfelelő oldalra. Mindezek mellett a védőszemüveg használata is rendkívül fontos, hiszen a vágás során bármikor felperdülhet egy forgács, szilánk vagy egyéb darabka.

Vágásnál kerüljük a túlzottan nagy erőkifejtést, hiszen nemcsak a korong kopásának mértéke nő, de túlterhelhetjük a gépet is, ha túlságosan masszív anyagon dolgozunk. Tartsuk könnyeden, de határozottan, a gép súlyának megfelelő előretolási erőt fejtsünk ki. Amennyiben fontos a lehető legpontosabb vágás, fogjuk a gépet állványba!

Hogyan tegyünk csempe körvágót vagy lyukfúrót sarokcsiszolóra?

Számos sarokcsiszoló adapter kapható már a piacon: akár láncfűrésszé is alakíthatjuk sarokcsiszolónkat, de körvágót és lyukfúrót is tudunk rá csatlakoztatni. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy eltávolítjuk a korongot és a két „befogató” gyűrűt, mindezek helyére becsavarjuk a speciális adaptert, végül pedig már fel is tehetjük a körvágót vagy a lyukfúrót – ehhez nem fog kelleni semmilyen speciális szerszám!

Hogyan válasszak sarokcsiszolót?

Első körben azt kell eldönteni, hogy akkus sarokcsiszoló vagy a hagyományos vezetékes kivitel felel meg a legjobban céljainknak. Természetesen egy akkumulátoros sarokcsiszoló kényelmesebb, de rendszeres használat mellett az akkumulátor kapacitása gyengülhet, valamint a rendszeres töltögetés egy idő után terhessé válhat. Amennyiben sokat használnánk a gépet, akkor a vezetékes mellett tegyük le a voksunkat!

Egy alsó kategóriás típus esetében nincsen sok „néznivaló” a paraméterek között: minél nagyobb a fordulatszám, annál hatékonyabban lehet vele dolgozni. Amennyiben kicsit több pénzt szánunk az eszközre, akkor elgondolkozhatunk fordulatszám szabályzós sarokcsiszoló vásárlásán is – ezt a funkciót olyan feladatoknál tudjuk kihasználni, amikor a túl magas fordulatszám vagy az eszközben vagy a munkaanyagban tehet kárt, például túl vastag anyag vágásánál vagy egyszerű lyukfúrásnál.

sarokcsiszoló korong

Van egy további hasznos funkció, az úgynevezett lágyindítás lehetősége. Abban az esetben, ha rendelkezik ezzel egy sarokcsiszoló, akkor a rendszer bekapcsolásakor nem rögtön maximális fordulatszámra pörgeti a sarokcsiszolót, hanem fokozatosan növeli a terhelést. Egyfelől ez azért jó, mert nem fog hirtelen „kiugrani” a kezünkből, ha valamiért – akár véletlenül – kapcsolódott be a gép, másfelől csökkenti annak az esélyét, hogy az egyik pillanatról másikra megnövekedő áramigény lecsapja a biztosítékot.

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!