Klíma a lakásban – vásárlási tippek

Klímavásárlás buktatók nélkül – praktikus, hasznos klímavásárlási tippek, hogy a kánikulában is kellemes klíma legyen otthonodban.

Hogyan válassz klímát az otthonodba?

klíma

A klímavásárlás buktatói

Aki klímavásárlás mellett dönt, annak először is érdemes reálisan meghatároznia a „hidegigényét”. Hasznos lehet feltenni a következő kérdéseket: Az év hány napján van szükség hűtésre? Mekkora helyiségről, hány szoba hűtéséről van szó? A hideg hónapokban szükség lehet a fűtésrásegítésre? Milyen megoldások segíthetik/javíthatják a lakás további hőszigetelését (hőszigetelő ablakfólia, roló, redőny, ventilátor)?

Magas energiafogyasztás: azt mindenki pontosan tudja, hogy a klíma üzemeltetése megemeli a rezsiköltségeket, éppen ezért különösen fontos a kiválasztott gép energiabesorolása. Egy A, vagy legalább B besorolású klímakészülék ma már alap – de ezen belül is járjunk pontosan utána, hogy mennyit „eszik” a gép, a többi háztartási gép üzemeltetése mellett mennyi kiadástöbblettel kell majd számolnunk.

Tipp: A kínálatban találunk olyan berendezéseket, amelyek flexibilis kompresszorral működnek, érzékelik a helyiség hőmérsékleti viszonyait, automatikus ki- és bekapcsolás helyett konstans hőmérsékletet biztosítanak, ami akár 30 százalékkal is csökkentheti az energiafogyasztást. Ezeknek a zajszintje is alacsony, mindössze 25 dB-lel működnek.

Zajszint: vásárláskor érdemes informálódni arról is, hogy a kiválasztott klímaberendezés egészen pontosan mekkora zajjal jár. A legjobb megoldás, ha mi magunk nézzük meg a pontos decibelértéket. Ma már számtalan olyan gépet találunk a kínálatban, amely jóval 50 dB alatt üzemel.

Méret: fontos, hogy megfelelő klímaberendezést válasszunk, a túl nagy légköbméter, a túl magas hőmérsékleti viszonyok közepette elengedhetetlen a megfelelő teljesítmény – ellenkező esetben irreálisan magas lesz az energiafogyasztás, a gép pedig hamarabb tönkremegy.

Megfelelő elhelyezés: a klímaberendezést olyan helyre kell erősíteni, ahonnan a levegő „akadálytalanul” tud áramolni. Bútorok, sarkok, falszakaszok, oszlopok ne állják az útját. Arra is ügyeljünk, hogy a készülék ne legyen túl közel az ágyhoz, íróasztalhoz, munkaállomáshoz!

Kondenzvíz-elvezetés: a klímakészülék sokkal több vizet „szűr ki” a levegőből, mint azt sokan elsőre gondolnák, éppen ezért különösen fontos annak megfelelő elvezetése.

Megfelelő üzemeltetés: a helyiség túlhűtése nem ajánlott, az ideális hőmérsékelt 24 foknál ne legyen alacsonyabb, illetve a kinti és a benti hőmérséklet különbsége ne haladja meg a 6 fokot. Ha ezt betartjuk, kellemes hőérzetet kapunk, és nem lesz hősokkunk, ha ki- vagy belépünk a hűtött lakásba. Az „egészséges” hőfok nemcsak a hőérzet, a gép előírásszerű üzemeltetése miatt is fontos.

Használat közben az ajtókat, ablakokat tartsuk zárva, és rendszeresen ellenőrizzük, hogy a klímaberendezésen keresztül ki- és beáramló levegőnek nem állja semmi útját.

Legyünk tekintettel a környezetünkre: végül, de nem utolsósorban egy klímakészülék beszerelésekor azokra is tekintettel kell lennünk, akik a szűk környezetünkben élnek. Ügyeljünk arra, hogy a készülékből kiáramló forró levegő, a gép zaja és a kondenzvíz senkit ne zavarjon!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!