Banner

Festékszóró barkácsoláshoz, ipari feladatokhoz

Ha valóban szép, egyenletes felületet szeretne elérni gyorsan, precízen, akkor használjon festékszórót. Ragyogó felületek erőfeszítés nélkül. - Praktiker ötletek

Ahogy a neve is elárulja, a festékszóró pisztoly a színezőanyag „kilövéséhez” tervezett eszköz, ami működhet elektromos hálózatról, pneumatikusan vagy szivattyúval – utóbbit elsősorban ipari célokra használják.

festékszóró

Festékszóró: falra, fémre, vagy fára?

Pneumatikus festékszóró pisztolyok: Számtalan típus között válogathatunk, léteznek felső és alsótartályos változatok, illetve olyanok, ahol a festék és a levegőáramlás szabályozható. Az sem mellékes körülmény, hogy nemcsak függőlegesen, de vízszintesen is "fest", és nem árt, ha a festékszórás keskeny és széles sugárral is lehetséges. Megfelelő nyomás esetén a legtöbb pisztoly minden felület festésére alkalmas.

A legegyszerűbb levegős kivitelű eszköz hagyományos levegőkompresszorhoz csatlakoztatható, 3-5bar nyomáson működik, és nagy mennyiségű sűrített levegőt használ. Otthoni barkács célokra tökéletes választás. Az úgynevezett HVLP (high volume low pressure) típus már nagyon alacsony (1 bar) nyomáson, nagyobb levegőigény mellett dolgozik, de cserébe szebb felületet kapunk, és a festékkel is takarékosan bánik. Ajtókeretek, csövek, vezetékek festésére tökéletes választás.

Elektromos festékszóró pisztolyok: Itt is több típus között válogathatunk, léteznek a pneumatikus pisztolyok működéséhez hasonló, kompresszorral felszerelt fajták, illetve a levegő nélküli, pumpás megoldás, ahol egy elektromágnes hozza működésbe azt az egységet, ami a festéket adagolja. Utóbbi a legelterjedtebb típus, hátránya, hogy nem mindegy, milyen sűrűségű festékkel dolgozunk. Leginkább garázskapuk, kerítések festésére ajánlják.

Milyen festéket használjon festékszóróhoz?

Mielőtt bárki leemelné az első festékszóró pisztolyt a polcról, böngéssze át alaposan, melyik eszköz milyen típusú festék szórására alkalmas, a pisztolyok „tudása” ugyanis behatárolt. Néhány típus például kizárólag a híg festékekkel „bír el”, míg a komolyabb darabokkak – minőségi festékek felhasználásával – már többféle munkát is el lehet végezni.

A profibb festékszóró pisztolyokhoz különböző méretű (mm) fúvókák is tartoznak (a fúvóka méretét a szórni kívánt festék típusa határozza meg: a sűrűbb anyagokhoz nagyobb fúvókaméret kell), amik helyes megválasztása a végeredmény szempontjából szintén különösen fontos. Tipp: Aki festékszóró pisztolyát nem egy, hanem több anyag szórására kívánja a jövőben használni, olyan típust válasszon, amihez több fúvókaméret tartozik.

Aki festékszóró pisztoly vásárlás előtt áll, de nem tud kiigazodni a típusok között, bátran kérje ki festő, mázoló szakember véleményét, ők napi szinten ezekkel az eszközökkel dolgoznak. A végén mindegy, melyik típus mellett döntünk, az eszköz használata gyakorlást igényel!

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!