Minden, amit a nyílászárók felújítása előtt tudnia kell!

Nyílászáróink az évek múlásával és a rendszeres karbantartás elhagyásával könnyen olyan állapotba kerülhetnek, hogy felmerül bennünk a kérdés: merre tovább? Felújítás vagy csere?

Erre a kérdésre szakember segítségével kell megtalálni a választ. Érdemes-e egyáltalán felújítani a régi ablakot, vagy szebbre, korszerűbbre kell cserélnünk a meglévő szerkezetek menthetetlensége miatt?

Külső fal vizsgálata:

A lepotyogott vagy felázott vakolat alatti fa ablakaink anyaga is nagy valószínűséggel el van korhadva. Az ilyen felületeket – a korhadtság mértékétől függően – lehet javítani, és a szükséges konzerváló kezelések után egy védő festékréteggel tudjuk biztosítani a kellő védelmet.

A szerkezet vizsgálata:

- Az ajtóinkon található pántok, zárak, egyéb szerelvények állapotát is nagyon alaposan át kell vizsgálnunk. A meglazult pántokat cserélni kell, a zárakat pedig beállítani, megkenni érdemes.

- Régebbi ablakoknál érdemes megnéznünk, hogy hány réteg festék lehet rajtuk, mert néha elég eltávolítani az esetenként 3-4-5 réteg festéket ahhoz, hogy rendesen működjenek a zárak.

- A gittelt ablakok esetén fokozottan kell figyelni az esetlegesen kiszáradt, megrepedezett gittanyag felületére.

- A vízelvezetők épségét is alaposan ellenőrizni kell, és az esetleges szivárgások nyomait is fel kell tárni.

Ne gondoljunk arra, hogy csak átkenjük a régi ablakot egy új réteg festékkel, és minden megoldódik. Az átvizsgálás során detektálhatjuk a sérült felületeket, amelyek nem javulnak meg egy festéktől.

Távolítsuk el a felesleges festékrétegeket! Ez történhet spaklival vagy speciális kaparószerszámmal, drótkefével vagy csiszolópapírral. Ügyeljünk arra, hogy csak a szükséges mértékben csiszoljunk, nehogy a faragott ablakunk élét is legömbölyítsük a felújítás hevében. A lecsiszolt felületeket kenjük be lenolajkencével.

A karcolásokat és egyék kipattant farészeket fagittel tudjuk javítani, amelyet rétegekben érdemes felvinnünk. Ez a száradás után csiszolható, így a kívánt sima felület könnyedén kialakítható. Ha egyszerre akarunk kijavítani egy nagyobb mélyedést, akkor a gittanyag a száradás közben megrepedezik, és kezdhetjük elölről az egész műveletet, megspékelve az egészet a gitt kikapargatásával. Ha a gittet egyébként is ki kell kaparnunk, akkor ennek pótlására nagyszerűen alkalmas az erre gyártott szilikon paszta, amely rugalmas és a későbbiekben nem repedezik be.

Ha végeztünk a pótlásokkal és a javításokkal, jöhet az egybecsiszolás! Közepes szemcseméretű csiszolópapírral ajánlott nekilátni a feladatnak a minél simább felület elérése érdekében.

Ha előkészítettük a felületet, jöhet a festés! A festést, ugyanúgy, mint az előkészítést, nem lehet elkapkodni. Legalább 3 réteggel számoljunk, az alapozással, a közbenső és a fedőréteggel. Ez a 3 réteg együttesen ad megfelelő védelmet és hosszan tartó állagmegóvást ablakainknak. Megfelelő alapozás után még finoman le lehet csiszolni a felületet, majd fel lehet vinni a közbenső, vagyis az első réteg zománcfestéket. Száradás után még egy réteg felvitelével fejezzük be a festést.

A festésnél persze szárnyalhat a fantázia, de csak óvatosan! Örök mottónk: a kevesebb néha több!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!