Tippek kályha- vagy kandallóvásárlás előtt állóknak

Ha csak pár fokkal is, de az időjárás fokozatosan hűl, hamarosan pedig beköszöntenek a csípős őszi esték, éppen ezért nem árt már most meggondolni, hogyan és mivel fűtünk majd a hideg hónapokban. Aki kandallóban vagy kályhában gondolkodik, fontos, hogy körültekintően válasszon. Ebben segítünk eligazodni!

A kályhák és a kandallók kínálata hatalmas, eligazodni nem könnyű, a vásárlók pedig gyakran nem tudják, hogy választáskor milyen szempontok alapján döntsenek. Gyakori hiba például, hogy túl „nagy” berendezés mellett teszik le a voksot, ami túlfűti és élhetetlenné teszi a lakást, ráadásul sokat is fogyaszt. Első lépésben tehát azt kell kiszámolni, hogy mekkora a kifűtendő légtérfogat, majd megvizsgálni a készüléken a gyártók által feltüntetett névleges teljesítményt. (Egy átlag lakás igénye 50-60 watt/köbméter.)

Második lépésben érdemes tisztázni, hogy kandallót vagy kályhát szeretnénk-e vásárolni. A két termék közötti legfontosabb különbség, hogy a kályhának vastag, tűzálló falazata van, így közvetlenül érintkezik a tüzelőanyaggal, amelynek hőjét elraktározza, majd az egy-két óra alatt elégett tüzelőanyag hőjét 8-12 óra alatt adja le; ezzel szemben a kandallók addig fűtenek, amíg ég bennük a tűz. A kandallók előnye a kályhákkal szemben a gyors felfűtés, a szép esztétikai megjelenés, valamint a tűz látványa és hangulata. Többnyire másodlagos funkciókkal is, így hasábfa-előszárítási lehetőséggel és melegítőlappal rendelkeznek.

Vásárláskor érdemes olyan szempontokat is mérlegelni, hogy hosszú vagy rövid távra tervezünk az otthonunkban, megéri-e az épített kandalló, vagy tökéletesen megfelel egy gyárilag készre szerelt berendezés, amivel nincs egyéb dolgunk, mint beköttetni. Javasoljuk, hogy vásárlás során az esztétika – például az üvegajtó vagy a tűztér dizájnja – előtt a „hasznos” szempontokat mérlegelje mindenki!

Kandalló típusok

Nyitott és zárt égésterű kandallók: Ez az egyik legfontosabb paraméter a leendő kandallónk kiválasztásánál, hiszen itt dől el, hogy a látvány, vagy a fűtési hatásfok a fontosabb a számunkra. Biztosan a nyitott égésterű kandalló az első, ami eszünkbe jut, ám tudnunk kell, ennél a fajta megoldásnál a fűtési hatásfok mindössze 10-15%, tehát elég alacsony, nem alkalmas teljes értékű fűtőberendezésként működni, és az égéshez szükséges levegőt is a szobából veszi el a berendezés. A zárt égésterű kandallók esetében a kandallónk eleje zárt, és egy vagy több hőálló üvegen keresztül nézhetjük, ahogyan a tűz lassan felemészti a fahasábokat. A levegőt egy betápláló csövön keresztül, a szabadból veszi el a kandalló.

A kandallók fűtése fával, bio-, fa- és barnaszénbrikettel, esetleg fapellettel történik. Kivitelük szerint lehetnek kályhakandallók, amelyek egybeépített, vékony tűzálló anyaggal bélelt, vasöntvény tűztérrel és acéllemez külső burkolattal rendelkeznek. A kályhakandallók hőtároló képessége azért alacsony, mert vékony hőálló falazattal építik, ezért gyakorlatilag addig fűtenek, amíg a tűz ég bennük.

A kályhakandallók mellett lehetnek hordozható, vagy épített, nagyon dekoratív megjelenésű cserép- vagy csempekandallók, amelyek egy vékony tűzálló anyaggal bélelt vasöntvény kandallóbetéttel és mázas cserépburkolattal készülnek, ennek köszönhetően átmelegedve adják a nagy hőtároló képességet. A kályha és a hordozható cserépkandallók 6, 7, 8 és 9 kW hőteljesítménnyel és a kályhákhoz hasonlóan kilowattonként 20 légköbméter (50 watt/m³) fűtőképességgel készülnek.

Kályhakandallók

Az áruházak, szaküzletek a kályhakandallókat több típusban és teljesítményben forgalmazzák. Tömegük 70–150 kg közötti, füstcsőcsatlakozásuk átmérője 150 mm, hatásfokuk 65-75%-os. A szabadon álló kályhakandallók tetszés szerint áthelyezhetők. Jó hőleadással, tartósan lakkozott felülettel, hosszú élettartamú vasöntvény alkatrészekkel, gazdag formaválasztékkal és esztétikus megjelenéssel rendelkeznek.

Fontos tudni, hogy a kályhák, a kályhakandallók és a hordozható cserépkandallók az égéshez használt levegőt abból a helyiségből nyerik, ahova beépítették. Ezért mindenütt, de különösen az új nyílászárókkal felszerelt lakásokban, a levegő-utánpótlásról megfelelően gondoskodni kell!

A kályhakandallók épülhetnek vízteres (vízköpenyes) tűztérrel is. Nagy előnyük, hogy üzemeltetésük és műszaki paramétereik azonosak a normál kivitellel, de ráköthetők a központi fűtési hálózatra, így az épület többi helyiségét is képesek melegíteni.

Hordozható csempekandallók

A csempekandallók nagyon dekoratív, kis helyigényű, tetszőlegesen áthelyezhető, 70% feletti hatásfokú fűtőkészülékek. Tűztere egy kandallóbetét, ami vasöntvényből, kifejezetten a mobil kandallókhoz készült tűzálló béléssel van ellátva. A kandallóbetét acéllábakra szerelt széles talpra van helyezve, ami a díszkerámia felépítményt is tartja.

A hordozható kandallók működési módja, funkcionális elemei azonosak a kályhakandallókkal és hozzájuk hasonlóan a levegőt a fűtendő helyiségből nyerik. A hordozható kandalló mázas kerámiaburkolata számtalan színben és formában készül, és gyakran rendelkezik a tűzifa tárolására és előszárítására készült rakodótérrel, melegítőlappal és párkánnyal is. Tüzelőanyag-felhasználásuk 2–10 kg óránként, hőteljesítményük és fűtőképességük gyakorlatilag megegyezik a kályhakandallókéval.

Épített kandallók és betétei

A végleges beépítésű épített kandalló kőből, téglából és mázas kerámiából készül, hőtároló díszburkolattal és zárt égésterű, normál, vagy vízteres kandallóbetétből állnak. A díszburkolatok szín- és formavilága, nagysága szinte határtalan.

Az épített kandallók központi eleme a zárt égésterű kandallóbetét, ami azt jelenti, hogy az égéshez szükséges levegőt az épületen kívülről, egy légcsatornán át kapja, a füstgáz pedig a hozzáépített kéményen távozik. Ezzel a megoldással kizárt a füstgáznak a lakótérbe való áramlása.  

A nyílt és a zárt rendszerű kandallóbetétek főleg öntöttvasból, vékony samottbéléssel készülnek és huzatszabályzó pillangószeleppel is felszereltek. A kandallóbetétek hőteljesítménye a 12 kW-ot, fűtőképessége a 240 légköbmétert, a hatásfoka pedig a 85%-ot is eléri.

Jóval nagyobb hőteljesítményűek az épített kandallók vízteres kandallóbetétei, amelyek a hagyományos kandallófunkciójukon felül nagyméretű családi házak és közösségi létesítmények központi fűtésére is alkalmazhatók.

A vízteres kandallóbetétek hőteljesítménye választhatóan 21, 26, 35 kW-os, így akár a 700 légköbmétert is eléri a fűtőképességük, ami már elegendő szalonok, éttermek befűtésére, és a központi fűtési rendszerre kapcsolva a további helyiségek fűtését is megoldják. Nagyon gazdaságos, 80% feletti hatásfokúak, és teljes üzemben is csak kb. 6 kg fát fogyasztanak óránként. Egyes típusaik meleg víz előállítására is alkalmasak.

Kandallók fűtőanyaguk szerint

Fa- vagy fabrikettüzemű kandalló: Összevágott fával, vagy nagyobb méretű faforgácsbrikettel üzemeltetett kandalló esetén mindenképpen bélelt kéményt kell építenünk, vagy a már meglévő kéményt utólag béleltetnünk kell! Ehhez a fajta fűtőanyaghoz 160–250 mm átmérőjű kéményre van szükségünk. Ez a fűtőanyag adja az igazi kandallóérzést, ahonnan nem hiányzik sem az égett fa illata, sem a pattogó tűz hangja.

Pelletüzemű kandalló: Van kifejezetten pelletes kandalló, amely kisebb átmérőjű (80-100 mm-es) bélelt kéményt kíván. Nagy előnye, hogy a kandallóban tároló található, ahová a fabriketthez hasonló, de sokkal apróbb tüzelőanyagból több napra előre is feltölthetjük a kandallónkat. Ez praktikus lehet, ha a tüzelőanyag tárolásáról is gondolkodunk, hiszen egy téli szezonra való tűzifa vagy brikett tetemes helyet foglal el a ház körül, ezzel szemben a pelletzsákokban kisebb helyen is tárolható.

Gázüzemű kandalló: Ez a fajta kandalló az igazi, hagyományos fatüzeléses kandalló imitációja. A kandallóban égő tüzet gáz táplálja, amely speciális anyagból készített faimitáción keresztül égve azt a látványt adja, mintha folyamatosan meg lenne rakva a kandallónk. Nagyon kényelmes és tiszta megoldás, valamint bármikor gyorsan el is zárható, azonban az égett fa illatát és a meghitt pillanatokhoz nélkülözhetetlen láng játékát, a fa pattanó hangját nem tudja visszaadni.

Etanolüzemű kandalló: A bioetanollal működő beépíthető kandalló óriási előnye, hogy az etanol égésének mellékterméke csupán szén-dioxid és vízgőz, így nem szükséges kémény kiépítése vagy megléte az üzemeltetéséhez. Emellett a levegőt sem szárítják és az égés során sem korom, sem pernye nem képződik, így nagyon tisztán üzemeltethető a kandalló és környéke.

Kályhák

A kályhák fa, barnaszén és a különféle brikettek mellett a környezetbarát háztartási és kerti hulladékok elégetésére is alkalmasak. Tüzelő- és hamuajtói együtt, esetenként külön nyithatók, és az optimális égés a tüzelő és/vagy a hamuajtón lévő levegőszabályozó állításával érhető el. Tüzelőajtaja teli és ablakos is lehet. Vasöntvény alkatrészei, tűzálló falazata hosszú élettartamúvá teszi. Burkolata a hagyományos fekete acéllemezek mellett zománcozott, vagy csempézett kivitelű is lehet. Jellemzője a kilowattban mért hőteljesítmény, amelyet a gyártók a szokásos helyiségméreteknek megfelelően: 4-5-6-8 kW-os értékkel készítenek. A kályhák tömege 70–95 kg között változik, füstcsőcsatlakozásuk jellemzően 120 mm átmérőjű.

Láthatjuk, hogy sokféle megoldás létezik, ha kandallót vagy kályhát szeretnénk vásárolni. Könnyen elviheti a figyelmünket a dizájn a fontos műszaki paraméterekről, de ne engedjünk a kísértésnek! Az is alaposan átgondolandó, hogy milyen tüzelőanyaggal kívánjuk majd üzemeltetni a fűtőberendezésünket.

Mindenképpen forduljunk szakemberhez, aki felméri a meglévő vagy építendő kéményünket, és tanácsaival segíti a megfelelő berendezés kiválasztását. Emellett tájékozódjunk az egyes tüzelőanyagok ára és kiadóssága felől, számoljunk utána, hogy melyik fajtából tudjuk a leggazdaságosabban megoldani a fűtésünket.

A kényelmi szempontokat se feledjük, hiszen ha nem etanol- vagy gázüzemű a fűtőberendezés, akkor a tüzelőnket el kell raktározni, és folyamatosan fahasogatással, valamint a kandalló vagy a kályha tisztításával kell majd foglalatoskodnunk a megfelelő üzemeléshez.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!