Banner

Ablakpárkány felszerelése – útmutató

A nyílászárók, azon belül pedig az ablakok otthonunk rendkívül fontos részei. Egy rossz szigetelésű ablak jelentősen megdobhatja a rezsit, de egy újfajta megoldás hozzájárulhat komfort érzetünkhöz. Olyannyira, hogy a jól megválasztott párkányok segítségével még otthonunk hasznos és dekoratív elemekkel is gazdagodhat. Cikkünkben átnézünk sok dolgot, ami egy új ablakpárkány felszereléséhez szükséges lehet!

Ablakpárkány felszerelése

Milyen párkányt vegyek?

Először a funkciókat kell tisztázni magunkban, hiszen párkányokból is számos kivitel létezik már. Különbséget kell tennünk kültéri és beltéri párkány között, valamint a használat módját is körültekintően kell feltérképezni. Szeretnénk esetleg egyfajta padozatként használni a beltéri párkányt, vagy növényeket tartanánk a konyhaablakban? Első körben ezek a legfontosabb szempontok, de a következő fejezetekben vessünk egy pillantást a többi nézőpontra is.

Milyen anyagból legyen a párkány?

Vannak az úgynevezett ablakkönyöklők, amik javarészt gránitból készülnek. Ezek elegáns, akár impozánsnak tűnő megoldások, amik elsősorban konyhában vagy fürdőszobában a legnépszerűbbek. A kőből készült párkányok mellett léteznek a legolcsóbb, műanyag párkányok, ezek között olyat is találunk, ami tölgyfa hatású felülettel van ellátva. Természetesen bármilyen saját alternatívában is gondolkozhatunk, párkány ugyanúgy lehet burkolatból is, mint valamilyen méretre vágott, rusztikus fadarabból.

Mi a különbség a kültéri és beltéri ablakpárkány között?

Funkcionális különbségek vannak: amíg a beltéri ablakpárkányok elsősorban a növények vagy egyéb dekorációs elemek megtartását szolgálják, addig a kültéri ablakpárkányoknak az időjárás viszontagságainak is ellen kell állniuk. Sőt mi több, a vízelvezetés kialakításában a párkánynak fontos feladata van – többek között ezért sem mindegy, hogy mennyire sikerül szabályszerűen felszerelni a kültéri párkányt!

Új ablakpárkány felszerelése

Manapság már az is megoldás, hogy egyszerűen a régi ablakpárkány fölé tesszük az újat, ehhez kifejezetten erre a célra szánt típust kell vásárolnunk. Abban az esetben viszont, ha a régit leszereljük, akkor kicsit hosszabb munkafolyamatra kell számítanunk

 1. Az eltávolított ablakpárkány helyét tisztítsuk meg! Távolítsuk el egy spaklival a szigetelés- és ragasztómaradványokat!
 2. Megsérült a fal? Faljavítóval, gipsszel vagy glettel orvosoljuk!
 3. Győződjünk meg, hogy a párkányunk teljesen vízszintes!
 4. Mérjük le az ablakpárkány helyét – kartonpapírból készítsünk sablont!
 5. A sablon segítségével jelöljünk, így már méretre is vágható a párkány vagy könyöklő!
 6. Amennyiben jól mértünk, jól vágtunk, minden illeszkedik. Jöhet a dőlésszög kialakítása, amihez használhatunk faékeket vagy műanyag darabokat.
 7. A párkány méretre vágva, az ideális dőlésszög is kész, így a purhab következik! Vigyük fel egyenletesen és nyomjuk rá a párkányt!
 8. Ha félünk attól, hogy elmozdulna a párkány, akkor súlyozzuk le – abból baj nem lehet!
 9. A párkány és a fal találkozási pontjait szilikonnal húzzuk ki, hogy a szigetelés is meg legyen oldva! Amennyiben szükséges, hézagkitöltőt is használhatunk!
 10. Végül helyezzük fel a takarólécet! Ebből öntapadósat is vásárolhatunk, ellenkező esetben pedig ragasztóra lesz szükségünk!

Ablakpárkány szerelése

A szereléshez felhasznált kellékek, szerszámok

Szerszámok tekintetében nincsen különleges igénye ennek a munkafolyamatnak, jó ha az alapszerszámok megvannak: fűrész, spakli, sniccer, vízszintező, ragasztópisztoly. Az anyagigény ehhez képest kevésbé evidens, íme a lista:

 • Hézagkitöltő
 • Építési ragasztó
 • Purhab
 • Szilikonos szigetelőanyag
 • Takaróléc vagy élzáró szalag
 • Ha szükséges: glett, gipsz, faljavító, festék

Ha már az ablakpárkányoknál tartunk: olvasd el cikkünket az ablaktisztítás rejtelmeiről!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!