Konyhasziget pró és kontra: megéri belevágni?

A főzőműsorok és a lakberendezési magazinok állandó sztárszereplői a szebbnél szebb konyhaszigetek, és szinte minden konyhafelújításnál felmerül, hogy építsünk-e egyet. Sajnos nem minden konyha alkalmas erre, de az érvek és ellenérvek felsorakoztatásával segítünk a döntésben.

A konyhasziget előnyei
Közösségi élménnyé válik a főzés, ha a konyhaszigetnél sürgölődve készíthetjük el az ebédet. A konyhasziget általában egy étkezőasztalra néz, amit a vacsora vagy ebéd előkészítése közben körbeülhet a család. Ha pedig a konyha egy térben található a nappalival, akkor az sem szakad ki a család életéből, aki éppen főz. Ez már csak azért sem lényegtelen, mert naponta hosszú órákat töltünk a konyhában.

Egy szépen kivitelezett konyhaszigettel magazinba illő konyhánk lehet, nem véletlenül álmodnak róla annyian. Az utóbbi tíz évben nálunk is egyre divatosabb, és egyelőre nem látszik, hogy csökkenne a népszerűsége.

Egy konyhaszigettel még több pultfelületet nyerhetünk, márpedig abból sosem lehet elég sok egy konyhában, hiszen az előkészítés, valamint a forró edények lepakolása rengeteg helyet igényel. A pult alatt a tárolóhely is megnő, amiből szintén végtelen mennyiséget meg lehet tölteni edényekkel, konyhai gépekkel, hozzávalókkal.

A konyhasziget hátrányai
A konyhaszigetünk csak akkor lesz olyan szép, mint a magazinokban, és még jól használható is, ha megfelelő méretű terünk van hozzá. Legalább száz centiméteres helyet kell hagynunk minden oldalán, hogy kellemesen elférjünk mellette. Ne felejtsük el, hogy a konyhasziget lényege, hogy akár többen is dolgozhassunk a konyhában.

A több pult és szekrény többe kerül, emellett az is pluszköltséget jelenthet, ha ide szeretnénk vezetni a vizet vagy a gázt. Ezért érdemes jól meggondolni, hogy a konyhasziget megéri-e a ráköltött pluszpénzt, és nincs-e arra az összegre nagyobb szükségünk máshol.

Nem praktikus, ha a konyhasziget megtöri a konyhai háromszöget, azaz útban van, ha meg akarjuk közelíteni a tűzhelyet, a hűtőt vagy a mosogatót. Ha nem tudjuk máshogy kialakítani a konyhát, akkor lehet, hogy jobb lemondani a konyhaszigetről.

A konyhasziget hátránya még, hogy ha nem tudunk rendet tartani a konyhapulton, akkor a konyhaszigetet elborító rendetlenséget bámulhatjuk majd a nappaliból. Ezt viszont kivédhetjük, ha a szoba felőli végét megmagasítjuk, vagy erre a részre bárpultot építünk.

A photo posted by Vanessa (@decoratorapp) on

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!