Banner

Betonkeverő választás: teljesítmény és méret

Betonkeverőre szükségünk van minden építkezésen, de nem mindegy, hogy milyenre. A teljesítmény és a dob nagysága meghatározza, hogy milyen gyorsan tudunk vele dolgozni, de vannak más szempontok is a választásnál. A továbbiakban segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb betonkeverő gépet!

Betonkeverő - Praktiker

A betonkeverő részei

Habár minden apró részletbe most nem mennénk bele, így a betonkeverő tengely vagy éppen a fogas koszorú rejtelmeiről nem beszélnénk, de a legfontosabb részekről mindenképp ejtünk néhány szót. A betonkeverő alapműködését és felépítését illetően tökéletes példája az „egyszerű, de nagyszerű” mondásnak!

Adott egy két részből álló dob, ebbe kerül a beton. Legbelül dolgozik egy keverő lapát, amit a betonkeverő motor elektromos hajtása tart mozgásban – a betonkeverő fordulatszáma is ennek az egységnek a teljesítménye szerint működik. Fontos rész még a kiöntőkerék, amivel általában 3 pozícióba tudjuk állítani a betonkeverőt: „etetőbe” vagyis töltéshez, valamint keveréshez és kiöntéshez. Mindezek mellett a betonkeverő egy talpas lábon, illetve 2 keréken áll, amik segítségével – az eszköz megbillentésével – könnyen tudjuk mozgatni. Nem egy bonyolult szerkezet, mégis mennyi munkát megkönnyít!

Milyen nagy és erős betonkeverőt válasszunk?

Akár így is feltehettük volna a kérdést: melyik a jó betonkeverő? Azért nem tettük, mert ahány vásárló, annyi „jó betonkeverő” van a Praktikerben. Mindenkinek kicsit másra van szüksége, így nem is tudunk egyetlen modellt kiemelni a kínálatunkból, nézzük inkább a lehetőségeket!

Természetesen a betonkeverő ára fontos szempont, ez sok dolgot eleve meghatároz, de az ár mellett a betonkeverő műszaki adatai is legalább annyira lényegesek – például a betonkeverő méretek. A Praktiker kínálatában jelenleg betonkeverők 190, 155 és 130 literes dobbal elérhetőek, ezek közül már a legkisebb méret is elő tudja állítani a ház körüli munkákhoz szükséges betonmennyiséget, a 190 literes modell pedig garantáltan lendületben tartja majd a munkafolyamatokat!

A betonkeverő hajtás sem elhanyagolható kérdés: természetesen a minél erősebb annál jobb elvet valljuk mi is, ugyanakkor kisebb munkálatok során már a 800 Wattos teljesítmény is tökéletesen elegendő lehet. Ha pedig tényleg csak eseti munkára készülünk, akkor a mobil betonkeverő vagy más néven kézi betonkeverő is jó megoldás lehet – ilyen például a Stanley Fatmax FME190.

Ha erre esik a választásunk, arra készüljünk, a munka utáni másnapon könnyen előfordulhat, hogy izomlázunk lesz! A kézi betonkeverő legnagyobb előnye, hogy multifunkciós eszköz, különböző anyagokat, például glettet is tudunk vele keverni.

Betonkeverő bérlés vagy vásárlás?

Habár a Praktiker kínálatában kifejezetten olcsó betonkeverőt is találunk, ha valamilyen okból kifolyólag mégsem szeretnénk új modellt vásárolni, akkor a bérlés is egy járható út. Mivel a Praktiker betonkeverői között benzines nincsen, így ha kifejezetten erre van szükségünk, akkor a bérlést tanácsoljuk!

Betonkeverő gép - Praktiker

Legyen szó betonkeverő vásárlásról vagy bérlésről, egy témát még nem érintettünk: ez a betonkeverő tisztítása. Rendkívül fontos kérdés, mégis sokan elkövetik azt a hibát, hogy munka után nem takarítanak azonnal, hagyják inkább megkötni az anyagot. Persze eltávolítható utólag is, ilyenkor viszont már ütögetéshez vagy akár drasztikusabb megoldásokhoz is kell fordulni, arról nem is beszélve, hogy az extra munka mellett ez az eljárás könnyen meghibásodáshoz is vezethet. Javasoljuk tehát, hogy munka után azonnal, sóderrel és vízzel takarítsuk ki a betonkeverő dobot, így munkagépünk sokáig szolgál minket.

Kövesd a Praktikert a Facebook-on is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!