Banner

A farostlemez ezer arca: ennyi mindenre jó ez a zseniális alapanyag

A farostlemez tagadhatatlan előnye, hogy gyorsan, precízen és könnyen lehet vele dolgozni, amivel időt és energiát spórolhatunk meg. Olcsó alapanyag, így nagyobb méretű felhasználásnál komolyabb összeget is megspórolhatunk a használatával. Számtalan felhasználási módja van, a legkedveltebbekből szemezgettünk, hogy be tudjuk mutatni sokszínűségét és könnyed felhasználhatóságát ennek az anyagnak.

Laminált bútorlap:

A laminált bútorlap fahulladékból és forgácsból, kötőanyag felhasználásával, magas nyomáson préselt faanyag. Felületét műanyag bevonattal látják el, ez a laminálás. A kereskedelmi forgalomban levő bútorok túlnyomó része ebből az anyagból készül, mert sokkal jobb árképzést biztosít a drága, tömörfából készült bútorokhoz képest. Könnyedén megmunkálható, és a feldolgozás nem igényel sem különleges szaktudást, sem komoly szerszámkészletet és gépparkot. A bútorlap színskálája pedig szinte végtelen számú lehetőséget kínál számunkra, nagyon jól keverhető színekkel dobhatjuk fel a megtervezett bútorunkat, de a gyártók is bátran használják és ízléses kombinációkkal állnak elő, széles választékban. A laminált bútorlap sokszínűsége mellett mintás is lehet, ezzel olyan illúziót keltve, mintha tömörfa bútoraink lennének. Hátránya, hogy sérülékeny, és ha a laminált felület megsérül, akkor könnyedén magába szívja a vizet és vetemedik is, ezért fokozottan figyelnünk kell a használat során a fizikai behatásokra!

Laminált parketta nem csak padlóra!

Manapság szinte minden lakásban megtalálható a laminált padlólap. Elképesztően gazdag szín-, és mintaválaszték érhető el belőle, szinte elképzelhetetlen, hogy valaki ne találja meg a számára tetsző darabot. Megfelelően előkészített aljzatra könnyedén lefektethető, nagyon gyorsan lehet vele dolgozni. Nagyon könnyen vágható, így nem kell aggódnunk, ha a szoba másik falához érve azt tapasztaljuk, hogy az bizony nem párhuzamos a kiindulási falunkkal. Lerakás után pedig laminált parkettaszegéllyel varázsolható tökéletessé a látvány. Kreatív felhasználásra is kiválóan alkalmas, mert a falra, sőt akár a plafonra is felrakható, így könnyedén kialakítható az erdei faház kinézetű szobánk. A maradék parkettából pedig sokan készítenek edényalátéteket, mert a laminált parketta jól ellenáll a hőnek, így nem kell aggódnunk, hogy ki kell dobnunk fél négyzetméter nyersanyagot. Hátránya, hogy könnyen sérül, és ugyanúgy magába szívja a vizet, mint a laminált bútorlap. További hátrány, hogy a folyamatos mechanikai hatások hatására megkopik, fényét veszti.

OSB tábla, a mindent vivő:

Az OSB, vagyis az irányított szálelrendezésű lap (Oriented Strand Board) nem vetemedik, nagy a víztaszító képessége és sima, tiszta felületű. A felhasználási területe szinte végtelen. Megmunkálása nagyon egyszerű, könnyedén csiszolható, fúrható és vágható, valamint jól tapétázható és festhető. Környezetbarát kategóriába sorolható, mert ragasztóanyagot csak minimális mértékben tartalmaz, illetve a fa alapanyag miatt szerves anyagból készül. Megvásárolható 6–22 milliméteres vastagságban, így az adott feladathoz ki tudjuk választani a nekünk legjobban megfelelőt. Hátránya, hogy a vágott szélek kezelés nélkül hosszabb távon beszívják a vizet, tehát a kialakítás után utókezelni kell a felületeket.

Főbb felhasználási területe:

  • Könnyű- és faszerkezetes házak külső és belső kialakítására
  • Tetőzsindely-alátétként
  • Lépcsők kialakításához
  • Raklapként
  • Nagyobb teherbírású állványokhoz
  • Polcrendszer-alapanyagként
  • Falra szerelve szerszámtárolónak
  • Natúr bútorokhoz alapanyagként
  • Térelválasztáshoz
Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!