Banner

Gipszkarton szerelés, építés menete és a szükséges kellékek

A gipszkartonozás vagy a gipszkarton szerelésének menete nagyban függ attól, hogy álló gipszkarton szerkezetet vagy gipszkarton mennyezetet, álmennyezetet szeretnénk építeni. A gipszkarton szerkezetet meg kell tervezni az igényeinkhez mérten, hiszen fontos, hogy mit szeretnénk belefúrni, ráakasztani vagy mennyezet esetén, mivel szereljük fel. Ezekben a kérdésekben szeretnénk segíteni kiigazodni, hogy házilag is egyszerű legyen a gipszkarton szerelés és időtálló falakat és mennyezeteket tudjunk építeni a kellő alapanyagokkal és szerszámokkal.

Gipszkarton Szerelés  - Praktiker

A gipszkarton szereléshez szükséges szerszámok és anyagok

A barkácsolásban és otthon(sz)építésben jártasak tudják, hogy nem létezik olyan, hogy elegendő szerszám. A gipszkarton fal építés esetében is igaz ez az állítás, számos célszerszám és profibbnál profibb anyag létezik, ezúttal viszont a legegyszerűbb anyag- és eszközigényre fókuszálunk inkább.

Ha tehát a gipszkartont házilag szereljük, akkor a következő dolgokra mindenképp szükségünk lesz: vízmértékre és mérőszalagra, gumikalapácsra, gipszkarton gyalura, gipszkarton lyukreszelőre, körkivágóra, rögzítőelemekre és csavarokra, a munka utolsó fázisához – a gipszkarton gletteléshez – pedig glettvasra, spaklira, de ha nincsen elegendő helyünk vagy a fal nem engedi a vázszerkezetes rögzítést, akkor nem árt, ha van kéznél még gipszkarton ragasztó is. A munka során nagy segítséget jelent egy gipszkarton csavarozó is.

Fontos még megemlíteni, hogy a gipszkarton vágása több módon kivitelezhető: egyszerű sniccerrel vagy gipszkarton fűrésszel, viszont azzal számolni kell, hogy a tartóvázhoz méretezéséhez is kell még eszköz, lemezvágó olló, fém- vagy fafűrész. Ha pedig a gipszkarton festése is napirendre kerül, akkor természetesen festék és festőhenger nélkül nehéz lesz!

Gipszkarton Mennyezet  - Praktiker

A gipszkarton szerkezet megtervezése – súly, méret és teherbírás

Elsőképp azt kell tisztázni, hogy gipszkarton fal vagy gipszkarton mennyezet készítése lesz a feladat, hiszen mindkét munka bizonyos pontokon másképp történik. Alapvetően a gipszkarton álmennyezet kivitelezése valamivel összetettebb, mint a gipszkarton szerelés hétköznapi menete. Az álmennyezet esetében például el kell dönteni, hogy szimpla- vagy dupla profilvázra építünk, kétirányú bordavázat vagy direktfüggesztőt használunk. Nem mellesleg a burkolat rétegeltsége sem mindegy, akár három rétegben is lehet építkezni, az egyik legfontosabb paraméter pedig a burkolni kívánt felület mérete. Szerencsére már több gipszkarton anyagigény kalkulátor van az interneten, így a szükséges adatok ismeretében pár pillanat alatt megtudjuk, hogy milyen anyagból mennyire is lesz szükségünk.

A gipszkarton szerelés menete lépésről lépésre

A gipszkarton fal építése a vázszerkezettel indul – természetesen van mód arra is, hogy a gipszkarton szerelés fa szerkezetre történjen, de inkább a fémszerkezetet javasoljuk, hiszen itt kevesebb a hibázási lehetőség, mivel a gipszkarton élvédő és profil pontosan erre lett kitalálva.

A falhoz vagy a mennyezethez tehát a profilon lévő lyukak segítségével lehet rögzíteni az elemeket. Az épülethez kapcsolódó részeinél a tartószerkezetnek érdemes tömítőanyagot használni – főleg az érintkezési pontoknál. A rögzítési pontok távolsága 60-80 centiméter. Mindezek után a merevítők felfogatás következik, amit lemezcsavarokkal rögzítjük hozzá a fémprofilokhoz. 

Ha tehát készen van a vázszerkezet, akkor a pontos gipszkarton méret elérése a következő feladat. Az előoldalon egy vonalzó segítségével jelöljük meg a vágni kívánt vonalat – ne feledjük az örökzöld tanácsot: kétszer mérj, egyszer vágj! Ha pontosan mértünk, akkor a kartonfelületet megvágjuk egy helyen, a vágás mentén pedig kettétörjük a gipszkartont, végül pedig a hátoldalt is elvágjuk.

A vágás után a rögzítés következik, amihez a gipszkarton csavar és tipli kell. Arra mindenképp figyeljünk, hogy a gipszkarton csavar feje a fal síkjába kerüljön, A csavaroknak körülbelül 20 cm távolságra kell elhelyezkedniük egymástól, a gipszkartonlap szélétől pedig 10-15 milliméterre legyenek. A gipszkarton vastagságtól függetlenül kialakulhat a lapokon egyfajta feszültség, ezért középről haladjunk a szélek felé!

Ha pedig az utolsó lap is felkerült a vázszerkezetre, akkor következhetnek az utolsó simítások, a gipszkarton vakolás és a gipszkarton festése. Elsősorban a csavarfejek és hézagok eltüntetése a legnagyobb feladat, amihez hézagkitöltő glettet is használhatunk, majd az élvédőket tesszük fel. Száradás után csiszoljuk a megmunkált felületeket, csak mindennek a végén jön a gipszkarton festése.

Gipszkarton Glettelés - Praktiker

Habár a gipszkarton válaszfal építése és az álmennyezet felrakása nem oldható meg a gipszkarton ragasztásával, többen szoktak érdeklődni ezzel a megoldással kapcsolatban is. Ennél a technikánál nem javasoljuk a gipszkarton ragasztását csemperagasztóval, inkább használjunk erre a célra kifejlesztett anyagot. Habár a vázszerkezet építését ebben az esetben megúszhatjuk, ugyanúgy precíz munkára lesz szükség, de mennyezethez vagy nagyobb falfelületekhez mindenképp a hagyományos, csavaros megoldást válasszuk!

Kövesd a Praktiker a Youtube-on is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!