Miért jó a vízteres kandalló? Működése, előnyei, hátrányai

A fűtésszezon közeledtével érdemes átgondolni, hogy milyen lehetőségeink vannak költségeink optimalizálására. A szigetelések mellett korszerűsíthetjük akár a fűtőegységeket vagy magát a fűtésrendszert is – cikkünkben ezúttal a vízteres kandallót vizsgáljuk meg. Többek között kitérünk arra is, hogyan működik a vízteres kandalló, illetve melyik a legjobb vízteres kandalló.

A vízteres kandalló működése

A vízteres kandalló rendszer egyszerű alapelven nyugszik: használjuk ki jobban a megtermelt hőt! Ezekkel a kandallókkal – mivel a fűtésrendszerre lehet csatlakoztatni – akár az egész ház fűtését és meleg víz ellátását is lehet biztosítani. A vízteres kandalló működése hasonló a hagyományos kandallókéhoz, szerkezetileg annyiban különbözik, hogy a tűztér csövekkel van körbevéve, így veszi fel a hőt a csövekben cirkuláló víz. Adott esetben a vízteres kandalló radiátorral is összeköthető, így lehet a fűtésrendszer hatékonyságát növelni amellett, hogy a kandalló előnyeit is élvezzük.

A vízteres kandalló jellemzői

Típusai

Felmerülhet a kérdés: milyen vízteres kandallót vegyek? Ennek a megválaszolásához érdemes különválasztani a vízteres kandallók típusait. Az egyik típus a zártrendszerű vízteres kandalló, ami közvetlenül kapcsolódik a fűtési rendszerhez, és egy szivattyú segítségével adja át a megtermelt hőmennyiséget. A túlmelegedés problémáját beépített termosztát és hűtőspirál orvosolja.

Kapcsoló cikk - Kandalló: otthona látványos melege

Többen tudhatják, hogy a Praktiker kínálatában elérhető a puffertartály vízteres kandallóhoz – ez a nyíltrendszerű vízteres kandalló esetében elengedhetetlen tartozék. Ez a típus nem közvetlenül a fűtési rendszerbe juttatja a meleg vizet, hanem a korábban említett puffertárolóba, ami egy speciális víztartály.

Természetesen megkülönböztethetjük még a kandallókat tüzelőanyag szerint is: a fatüzelésű vagy a széntüzelésű kandallók a leginkább elterjedtek, költséghatékonysági szempontból a fatüzelésű bizonyul a legjobbnak, hiszen ma a tűzifa számít a legolcsóbb tüzelőanyagnak.

A vízteres kandalló működése

Előnyei, hatékonysága

Habár a vízteres kandalló teljesítmény számítás nem könnyű feladat, számos tényezőtől függ, összességében mégis elmondhatjuk, hogy a vízteres kandallóval való fűtés kifejezetten költségbarát megoldás. További előnynek mondható, hogy a gázszolgáltatásról teljes mértékben le lehet válni, valamint az egyik legnagyobb lehetőség, amit egy ilyen fűtés biztosít, hogy a használati meleg víz ellátást is tudjuk biztosítani vele – ehhez persze szükséges egy nagyobb puffer tartály beszerzése.

Hátrányai

A vízteres kandalló beépítése ugyanakkor elég nagy beruházási költséggel jár, így a vízteres beépíthető kandalló olyan házak esetén megfontolandó, ahol már eleve vannak radiátorok. Természetesen a vízteres kandalló árak sem tartoznak a legalacsonyabbak közé, de ha hosszú távon gondolkozunk, akkor megtérülő beruházás lesz!

Vízteres kandalló beépítése

A vízteres kandalló bekötése házilag egyáltalán nem könnyű feladat, ráadásul számos biztonsági óvintézkedésnek kell megfelelni, hogy probléma nélkül tudjon üzemelni a fűtőegység. Éppen ezért a vízteres kandalló házilag történő kivitelezést nem ajánljuk, ehhez szakemberre van szükség. Mindazonáltal van néhány olyan szerkezeti és gépészeti egység, aminek a megléte elengedhetetlen, ezzel már előre is számolhatunk:

  • kémény
  • zárt égéstér esetében levegő utánpótlás biztosítása
  • központi fűtésrendszer
  • egyéb gépészeti tartozékok (szivattyúk, termosztátok, stb.)

Vízteres kandalló tisztítása

A vízteres kandalló tisztítása használattól függően 1-2 évente elvégzendő feladat, hiszen ezzel nemcsak az esetleges problémák előzhetők meg, de az élettartamát is növelhetjük. A tűztér belsejét kaparó vagy súrolóeszközökkel (például drótkefével) lehet megtisztítani a kátránytól és egyéb lerakódásoktól, az ajtóban lévő üveget pedig erre a célra használandó tisztítószerrel.

Kövesd a Praktiker a Youtube-on is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!