Üvegmozaik csempe, a lehetőségek tárháza

 Üvegmozaik csempe trendek 2018-ban: használjuk fel fürdőszobában, konyhában, a siker nem marad el! Esztétikus megoldás, amely kellemes hangulatot teremt és egyedivé teszi lakásunkat.  A mozaiklerakás művészete közel 3000 éves múltra tekint vissza. Már a görögök és később a rómaiak is szívesen dekorálták apró színes kövekkel a falaikat és padlóikat. Mozaikról akkor beszélhetünk, amikor az egyes darabok nagysága nem éri el a 10×10 cm-t. Az ilyen kis méretű alkotóelemek lehetővé teszik a művészi önkifejezést, különböző színes képeket és alakzatokat is megformázhatunk velük.

Az üvegmozaik, mint ahogy a neve is utal rá, alapanyagát tekintve nagyrészt üveg, de tartalmazhat kvarcot, földpátot, szódát, fluoridot is. Előnyei és hátrányai is az összetételéből adódnak: ragasztása és darabolása kicsit nehezebb, viszont sav- és lúgálló, lassabban kopik, így a belőle készült képek és mintázatok időtállóbbak. De hogyan is használjuk ezt a technikát a lehető legoptimálisabban a saját otthonunkban?

Üvegcsempe, más néven üvegmozaik csempe

Üvegcsempe vagy üvegmozaik: mi a különbség? 

Az üvegcsempe elnevezésű termékek egyfelől üvegből készülnek, másfelől csempe méretűek, ez biztos. Az üvegmozaik esetében már nem ennyire egyszerű a helyzet: az üvegmozaik lehet több kis mozaikból összeállított csempe méretű burkolat, de önálló, üvegmozaikként is kapható. Egy biztos: ha üvegmozaikot szeretnénk vásárolni, akkor ne az üvegcsempék és üvegtéglák között keresgéljünk! Mutatunk 5 izgalmas mozaik mintát a fürdőszobából.

Üvegmozaik mint fürdőszobacsempe

Az üvegmozaik rendkívül jól mutat a klasszikus, de akár a modernebb stílusú fürdőszobákban is, használata rendkívül népszerű. Könnyű tisztíthatósága miatt szintén többen választják a fürdőszobájuk díszévé, vagy egy elegáns egyszínű változatban, vagy sokszínű mintás verzióban. Az egyszerű, fehér kádelőlapokat nagyszerűen fel lehet dobni üvegmozaik csempeburkolattal, és apró mérete miatt kiválóan alkalmas íves, sarok- vagy aszimmetrikus kádak dizájnos díszítésére is. A mozaikburkolatok és -falak nagy előnye, hogy sűrű fugákkal rendelkezik, így csúszásmentes felületet biztosít, ezért padlóburkolatként is gyakran használják. Díszíthetünk vele zuhanyfalakat, térelválasztókat, falsík alatti wc-tartályokat, mosdókat.

Mozaikcsempe konyhába

Könnyű tisztíthatósága és dekoratív megjelenése miatt az üvegmozaik csempe a konyha díszévé is válhat. Készíthetünk vele különleges faldekorációkat, használhatjuk bordűrként, érdekesebbé tehetünk vele egyszínű felületeket. Beburkolhatjuk vele az egész konyhafalat vagy akár a konyhapultot is. Különösen az amerikai felépítésű konyhák esetében lehet nagyon esztétikus térelválasztást kialakítani, az egész nappalit uraló vizuális élményre tehetünk szert általa.

konyhai mozaik csempe

Öntapadós mozaikcsempe

Az üvegcsempének van öntapadós változata, amely egy ragadós fóliával van ellátva, ennek köszönhetően rendkívül könnyen és gyorsan elhelyezhető a kívánt felületen. Hátránya viszont, hogy általában nem vízálló, tehát a vizes falfelületekről könnyen leázhat, az élettartama rövidebb. Inspirálódnál, hogy milyen lehet a mozaik csempe minta saját kezűleg? Kattints és olvasd el cikkünket!

Mozaikcsempe felrakása

Általában elmondható, hogy az üvegmozaikot könnyebb felrakni, mint az egyszerű csempét. Ellenben egy kicsit több előkészülést igényel, hiszen a dekorálni kívánt falfelületet glettelni kell. Ha fürdőszobai, tehát sok vízhasználatnak kitett falat készítünk, akkor ajánlott beépíteni vízszigetelő rétegeket is. Az üvegcsempe vágásához szerezzünk be egy törőfogót vagy egy erre a célra árusított gyorsdarabolót (kisflexet).

Vízszigetelés előtt a vakolt felületet érdemes átglettelni csemperagasztóval. Azt ajánljuk, hogy ne spóroljunk az anyaggal, hiszen csak a megfelelő mennyiséggel tudunk jó minőségű munkát végezni. Akár több réteg szigetelés és ragasztás után (legvégül lehetőleg fehér üvegcsempe-ragasztót használjunk) kerülhetnek fel a csempelapok, amelyeket kézzel vagy fugázólappal simíthatunk rá a falfelületre. Az üveglapok széleinek illesztése gondosabb munkát, odafigyelést igényel. Nagyjából egy nap száradás, várakozás után óvatosan leszedhetjük az üvegmozaik felületet gyárilag borító papírlapokat, ha ilyen típusú terméket választottunk. Az eltávolítást megkönnyíti, ha benedvesítjük a felületét. Egy kisebb tisztítás után alaposan kenjük fel a tejfölszerűre kikevert fugázóanyagot, a felesleget töröljük vissza, majd egy száraz szivaccsal, ronggyal dörzsöljük fényesre az üvegfelületet! A szükséges takarítás után már meg is csodálhatjuk az új csempeburkolatot!

Láthatjuk, hogy e nagyszerű technika felhasználásának gyakorlatilag csak a saját kreativitásunk szabhat határt. Sok jó ötletet és örömöt kívánunk az alkotáshoz és otthonuk dekorálásához!

Kövesse a Praktikert a Youtube-on is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!