Villanyszerelés bontás nélkül

Vannak esetek, amikor túl költséges, vagy egyenesen megoldhatatlan lenne, hogy falba süllyesztett gégecsövekben vezessük el a villanyvezetékeket. Ilyenkor lehet nagy segítségünkre a falon kívüli szerelés és ennek koronázatlan királya, a kábelcsatornás megoldás.

Van egy mondás, amely szerint a gáz robban, az áram ráz, a víz csak áztat. Ebből is láthatjuk, hogy a villanyszerelés önmagában egy nagyon komoly szakma és műfaj, amelyet kellő odafigyeléssel és körültekintéssel szabad csak megkezdenünk. Alaposan tájékozódjunk a felhasználandó anyagokról, a technológiáról és a megoldásokról, és csak ezek teljes ismeretében álljunk neki a legkisebb átalakításnak is! Minden más esetben jó, ha tudjuk, hogy mi fog történni a lakásunkban a falon kívüli szereléskor, de ne kezdjünk magánakciókba még véletlenül sem!

kábelcsatorna

A falon kívüli szereléskor szükségünk lesz mindenképpen egy kábelcsatornára, amely megfelelően bújtatja és védi a vezetékeket, amelyeken az utólag felszerelt kapcsolókat, csillárokat vagy dugaljzatokat szeretnénk ellátni az elektromos hálózatunkról. A nagyáruházakban óriási kínálatból válogathatunk a különböző méretű és formájú (négyszög, hasáb stb.) kábelcsatornák közül.

Gondoljuk át, hogy honnan és hová szeretnénk elvezetni a vezetéket vagy vezetékeket, és mindenképpen vegyük figyelembe azt is, hogy a kábelcsatornát a legszerencsésebb a sarkokban vagy a padlószegély mentén elvinni, esetleg egy szekrénysor mögött. A kábelcsatornák csatlakozási pontjainál, ha el kell kanyarodnunk a vezetékkel, akkor a legáltalánosabban és legegyszerűbben derékszögben tehetjük majd meg, így a kábelcsatorna hosszának megbecsülésekor így mérjük ki a megfelelő hosszúságot, amelyre valóban szükségünk lesz.

A kábelcsatorna egy egyszerű fűrészlappal is elvágható, jól alakítható, könnyedén toldható. A rögzítéséhez vagy kisebb méretű furatokkal kell felrögzítenünk 40-50 cm-es távolságra egymástól, vagy vásárolhatunk akár egyszerűen a falra ragasztható, öntapadós verziót is. Az öntapadós verziót akkor ajánljuk megvásárlásra, ha vékonyabb vezetéket, vagy egy-két szál vezetéket szeretnénk biztonsággal a falon elvezetni, ellenkező esetben a csatorna elválhat a faltól és leeshet a kábelcsatorna, ami még a tapétánkat is letépheti esetenként.

A falon kívüli szereléshez minden esetben a megfelelő kapcsolót, dugaljzatot kell kiválasztanunk, amelyet ugyanúgy, mint a kábelcsatornát, fel kell tudnunk rögzíteni a falra, tehát a süllyesztett konnektorok és kapcsolók erre a célra egyáltalán nem alkalmasak. A süllyesztett szerelvényeknél nincsen megoldva, hogy a csatlakozókhoz és a vezetékekhez ne tudjunk hozzáférni, így életveszélyes lenne a használatuk.

Néhány trükk és tipp a szereléshez

  • A szerelés megkezdése előtt áramtalanítsuk az egész elektromos hálózatot, enélkül nem kezdjünk bele a műveletbe!
  • A szerelés után az elektromos rendszer áram alá helyezésére ne kérjünk meg senkit sem, így elkerülhetjük, hogy éppen a vezetékeket fogjuk, amikor véletlenül áram kerül a hálózatba. Ezt oldjuk meg magunk, ez a megoldás lesz a legbiztonságosabb számunkra.
  • A villanyszerelést csak védőkesztyűben, a megfelelő, szigetelt szerszámokkal végezzük!
  • Vegyünk fel gumitalpú cipőt, zokniban vagy mezítláb életveszélyes áramütést szenvedhetünk!

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!