Páraelszívó, a modern konyha elengedhetetlen eleme

A páraelszívó nemcsak hasznos, hanem dekoratív alkotórésze is lehet a konyhának. Csakúgy, mint annyi más termék esetében, a kínálat a páraelszívók esetében is kifejezetten széles – ezúttal egy kis sorvezetőt adunk a páraelszívók útvesztőjében, hogy könnyebb legyen a választás.

Páraelszívó - Praktiker

Egyszerűbb így az élet

Hogy miért is érdemes a konyhánkba egy beépíthető páraelszívót felszerelni? Az első és talán legevidensebb válasz annyi, hogy a főzés során keletkező szagoktól is megszabadít minket. Persze kevés jobb dolog van, mint egy illatozó vacsorára hazaérkezni, de az már kevésbé otthonos hangulat, amikor az egész nappali vagy épp a hálószoba is a sercegő bacon illatát veszi át.

A másik, kétségtelenül legfontosabb előnye a páraelszívóknak – legyen szó kürtős páraelszívóról vagy éppen kihúzható párelszívóról –, hogy a levegő nedvességtartalmát csökkenti. Erre főleg a téli, hűvösebb időszakban van szükség, hiszen a párásodás önmagában még nem baj, de akár már középtávon is kialakulhatnak kellemetlen velejárók, főleg manapság, amikor egyre több az új, hibátlanul szigetelő nyílászáró. Odakint hideg van, az ablak tökéletesen szigetel, a konyhában a sütés-főzés miatt pára képződik, akár pár nap leforgása alatt is elindulhat a penészesedés, amit pedig jobb, ha nem várunk meg – például egy fali páraelszívó felszerelésével máris sokat tettünk az ügy érdekében!

Páraelszívó fajták és tulajdonságok

Elsőként talán a hagyományos páraelszívót említenénk, aminek nagy előnye, hogy nem igényel faliszekrényt, akár önmagában a tűzhely fölé is felszerelhető, általában 50cm vagy 70cm-es kivitelben találjuk meg, ugyanakkor teljesítményben ez a legkevésbé hatékony.

A kihúzható páraelszívók már eggyel nagyobb szívási kapacitással bírnak, elsősorban kis alapterületű konyhákba javasoljuk, ahol minden négyzetcentiméter beépítését meg kell fontolni. Habár sok modell kifejezetten halk, ettől függetlenül szekrénybe való beépítést igényelnek.

Talán a legnépszerűbb megoldás a kürtős páraelszívó, ami nem véletlen, hiszen konyhánk stílusát nagyban meghatározza, hogy milyen kivitelt választunk: fekete, fehér, rusztikus vagy rozsdamentes acél. Amennyiben sokat főzünk, és fontos, hogy nagyobb mennyiségű párát és szagot tudjunk elvezetni a légtérből, akkor gondolkozzunk el egy kürtős páraelszívó felszerelésén!

Ha pedig a legnagyobb teljesítményre, ugyanakkor a leghalkabb működésre pályázunk, akkor a külső motoros páraelszívók között érdemes keresgélnünk. Egy ilyen modell szívási kapacitásával semelyik másik nem érhet fel, hiszen a motor egy külön egységként helyezkedik el, ezért a kürtőnél szinte nem lehet motorhangot hallani. A legtöbb ilyen modell motorját tetőre, tetőtérbe, padlásba vagy a ház külső falára szokták felszerelni.

Szénszűrő, az meg mi?

Egy utolsó, de annál fontosabb szempont a szénszűrő megléte, avagy hiánya. Bizonyos esetekben nincsen mód a páraelszívó kivezetésére, ilyenkor jöhet szóba egy szénfilteres páraelszívó, amelyet a légkeringetéses gépek miatt fejlesztettek ki. Ebben az esetben a levegő nem a szabadba, hanem a konyhába kerül vissza, viszont a szénfiltereknek hála megtisztított formában. Ha tehát nem tudjuk megoldani a kivezetést, akkor válasszunk szénszűrős modellt!

 

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!