Mi az a popszegecselő és hogyan kell használni?

A különböző szerszámok palettáján talán kevésbé ismert eszköz a popszegecselő. Nemcsak rendhagyó, kicsit mulatságos neve, hanem funkciója miatt is különlegesnek számít. Rövid cikkünkben átnézünk mindent, ami csak a popszegecselés kapcsán felmerülhet egy kezdő vagy hobbi barkácsoló esetében!

A pop szegecs

Mi az a pop szegecs?

A popszegecs egy nagyon hatékony kötőelem, többek között az autóipar sem tudna meglenni nélküle. Elsősorban különböző lemezek összefogatására használják, a különböző csavarozási technikákkal szemben csak egyoldalú szerelhetőséget tesz lehetővé, vagyis ha egyszer már belekerült a kívánt anyagba, akkor már csak roncsolás árán lehet újra kiszedni. Nagy előnye viszont, hogy gyors, erős, időtálló, valamint csak egy oldalról kell hozzáférni a munkaanyaghoz.

Hogyan működik a popszegecselő?

Mivel a szegecselő – és maga a szegecselés – nem annyira magától értetődő, ezért nem lehet átugrani az elméletet. A popszegecselő tulajdonképpen hasonlít egy fúrógépre, csak nem fúrófejet lehet beletenni, hanem egy furattal ellátott hengeres fejbe lehet tenni a szegecset, aminek a szára, ha jól választottuk a méreteket, pont beleilleszkedik.

A kézi popszegecselő

Popszegecs húzó

Annak, aki nem látott még ilyen szerszámot, talán kicsit nehezen követhetőek ezek sorok, ezért szerepeljen itt inkább egy videó!

Tudj meg mindent a popszegecs kihúzásáról!

A kézi popszegecselő használata

A szegecselő használata rendkívül egyszerű, egy dologra kell figyelni kifejezetten: a méretezésekre. A furathoz mindenképp a megfelelő méretű szegecset válasszuk, ellenkező esetben a szegecs ki fog hullani.

  1. Először is lyukat fúrunk, utána beledugjuk a szegecset a munkadarabokba.
  2. A szegecs fejét beillesztjük a szerszám fészkébe.
  3. Végül a szegecselővel összehúzzuk a munkadarabokat.

Pneumatikus popszegecselő

A pneumatikus vagyis levegőnyomásos popszegecselő már nem a belépő szint, a sima kézi szegecselőkhöz képest könnyebb vele dolgozni, hiszen nem saját erőből kell működtetni az eszközt. Éppen ezért, ha már rendszeresen, nem csak eseti jelleggel használjuk a szegecselőt, akkor elgondolkozhatunk egy ilyen beszerzésén! 

Elektromos popszegecselő 

A másik népszerű kivitel, ami a kézi felhasználás kikönnyítése miatt lett megalkotva, az elektromos popszegecselő. Igaz, a hobbi barkácsolók számára általában a kézi verziók bőven elegendőnek szoktak bizonyulni, egy elektromos popszegecselővel viszont szinte bármilyen otthoni szegecselést könnyedén el tudunk végezni.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!