Banner

Tudjon meg mindent a hőhídról!

A hőhidak alaposan meg tudják keseríteni a háztulajdonosok életét, mert jelentős energiaveszteséget jelentenek, valamint ezek mentén penészesedés lép fel, amely az egészségre fokozottan ártalmas. Ebben a cikkben körbejárjuk a hőhíd okait, illetve a lehetséges megoldásokat.

Létezik-e épület hőhíd nélkül?

Mivel minden épület többféle anyagból épül fel, ezért nem létezik hőhídmentes épület. Mindig van olyan része a falnak, amely az anyagából adódóan hidegebb lesz, mint a fal többi része. Ebből a különbségből adódóan minden épületben vannak hőhidak. Hőhídmentes szerkezetről mégis csak akkor beszélhetünk, ha minimalizáltuk az energiaveszteséget és a hőmérséklet-csökkenést is.

hőhíd

Hőhíd a téglafalakban

A téglából épített falak energiaveszteség szempontjából leggyengébb láncszeme a habarcs. A téglák illesztéseinél szükséges anyag hővezetési tényezője sokkal rosszabb, mint magának a téglának, ezért itt minimális hőhíddal mindenképpen számolnunk kell. Ennek kiküszöbölésére ma már rendelkezésre áll egy speciális ragasztó, amelyet a finomra csiszolt felületű téglákra kennek, és így minimalizálják a téglák közötti teret.

Hőhidak a panellakásokban

Általános hiba a panelházak esetében, hogy egy panelen belül nincsen szigetelés, illetve a gyártási technológia miatt az illesztéseknél sincsen jól megoldva a szigetelés. Nincs kellő szigetelés, így nagy kiterjedésű hőhidak alakulnak ki, és nagy hőveszteséggel lehet csak kifűteni az ilyen lakásokat.

A hőhidak kialakulásának megelőzése

A megelőzés már a tervezőasztalon el kell kezdődjön. A legjobb megoldások közé tartozik az, amikor a ház külső falának szigetelésére nagyobb hangsúly kerül. Gondos tervezés mellett ez egy a házunk árát jelentősen emelő tényező. A sarkokhoz helyezett nagyobb vastagságú hőszigeteléssel kompenzálható, hogy különböző mértékben távozzon a hő az egyenes falainkhoz képest, így egy egységes, sokkal homogénebb felület hozható létre. Ehhez javasoljuk a kiválóan működő Dryvit rendszert, amely gyorsan és olcsón, tartós megoldást kínál számunkra. Emellett kombinált megoldásokat is alkalmazhatunk, amelynél a hőszigetelést a hangszigeteléssel együtt oldhatjuk meg.

A falak penészesedése

Megfelelő légcsere és a lakásban tartósan uralkodó magas páratartalom esetén a belső falakon elkezd lecsapódni a hőhidak mentén a pára, és hamarosan megjelennek a penészgombák. A tünetek sokfélék lehetnek, de egy közös jellemzőjük mindenképp van: rendkívül káros hatásúak. A penész megjelenése nemcsak a falakat, hanem a falhoz tolt bútorok hátulját is érintheti, mert arra is átterjedhet a penészesedés, amely magában a bútorban is kárt tehet. Emellett megjelenhet nagyobb kiterjedésű penészfolt is a lakásban, vagy az úgynevezett „gyöngyöző fal”, amikor látszólag a semmiből keletkeznek vízcseppek a falon és folynak lefelé.

Ha a házszigetelés után is penészesedés tapasztalható, akkor az a kellő szigetelés mértékének rossz becslése vagy kivitelezési hiba miatt adódhat. Egy jó, homogén szigetelés úgy működik, mint egy finom meleg takaró. Befedi az egész házat és nem engedi, hogy a bent keletkezett hő könnyedén távozzon, illetve hogy a belső falak le tudjanak hűlni annyira, hogy táptalajt jelentsenek a nedvesség miatt a penészgombáknak.

Láthatjuk, hogy a hőhíd összetett dolog, hiszen a kialakulásáért is meg kell dolgozni és hibát hibára halmozni, de ennél nehezebb csak az utólagos megoldások kivitelezése. Mint szinte mindenben, ami a háztervezéssel és -építéssel kapcsolatos, itt is előre, időben kell gondolkodnunk, szakember segítségével.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!