Banner

Vízmelegítő karbantartása

Vízmelegítők karbantartása típusonként a Praktiker ötletek oldalán. A villanybojlerek esetében az anód általában 5-6 éév alatt elveszíti a mérete 80%-át, épp ezért cserélni szükséges.

Otthonunk melegvíz-ellátása alapjaiban határozza meg közérzetünket. Ez általában csak akkor tudatosul bennünk, ha valami probléma van a vízmelegítővel és nincs meleg víz. Ez igen kellemetlen meglepetés, amit érdemes elkerülnünk egy jó vízmelegítő megvásárlásával. Ilyen tartós fogyasztási cikket nem minden nap vásárol az ember, tehát jól gondoljuk végig, mit veszünk és azt milyen módon tartjuk karban! Cikkünk ebben szeretne segítségül szolgálni.

vízmelegítő

Vízmelegítő típusok

A vízmelegítő gépeknek két fő típusa van: az átfolyós és a tárolós. Az átfolyós vízmelegítők esetében a meleg víz előállítására a fogyasztás, vagyis fürdés, mosogatás stb. közben kerül sor. Jellemzője, hogy a készülék által előállított meleg víz mennyiségét elsősorban a vízmelegítő gép hőteljesítménye határolja be, amit egy csapoló tesz lehetővé. Ez azt jelenti, hogy ha például a család egyik tagja mosogat a konyhában, akkor az ezzel egyidejűleg a fürdőszobai zuhanyt használó szerettünk azt tapasztalhatja, hogy nincs elég meleg víz. Ennek az az oka, hogy a termelt vízmennyiség kétfelé oszlik. Ennek a típusnak a további jellemzője a kis helyigény.

A tárolós készülékek abban különböznek a fenti típustól, hogy a tartályukban lévő vizet viszonylag hosszabb idő alatt melegítik fel. A felmelegítési idő az égőteljesítménytől függ, ez lehet 1-1,5, illetve a kémény nélküli változatoknál akár 4-6 óra. Előnye viszont, hogy optimális a fürdőszobai és konyhai ellátás egyidejű biztosítására, tehát ezt javasoljuk, ha a folyamatos meleg vízre több helyiségben is szükségünk van.

Téli karbantartás

A téli időszakban különösen fontos a bojlerünk karbantartása, hiszen talán ebben az évszakban a legkellemetlenebb, ha csak hideg víz áll rendelkezésünkre a háztartásban. Alapvető fontosságú a rendszeres vízkőtelenítés és a magnézium védőanód ellenőrzése.

Kevesen tudják, hogy a bojler kilyukadása megelőzhető és elkerülhető lenne egy kis odafigyeléssel, aminek kulcsa a vízkőtelenítés. Először is ki kell tisztítani a bojler belsejéből a vízkövet és a vízkő által a bojlerben lerakódott koszt. Ha erre nem figyelünk, a víz rozsdás lesz, elszínezheti a kádat és a csempét is. A tisztításnál legyünk különösen óvatosak és áramtalanítsuk a bojlert.

Gyakori jelenség, hogy csöpög a bojlerünk. Ennek fő oka általában az, hogy vízköves lett a fűtőszáltömítés vagy a bojler anód tömítése kikeményedett. A csöpögést nem szabad félvállról venni, hiszen ilyenkor az elektromos szerelvényekre is rácsöpöghet a víz, ami zárlatot okozhat, és akár a biztosítékot is leverheti. Ha befolyik a víz a hőkorlátozóba vagy a hőmérséklet-beállító elektronikába, akkor a bojler elektromos alkatrészeit is tönkreteheti ez a probléma.

A meghibásodások többségében nagy szerepet tölt be egy egyszerű alkatrész: az anód rúd. Ez is el tud rozsdásodni, vízkövesedni, és a fenti problémákat okozhatja. Tehát időközönként ezeket is ellenőrizni, tisztítani, cseréltetni kell.

Javítás házilag vagy szerelő?

Egy villanybojler sajnos igen összetett berendezés, számos olyan alkatrésze van, ami a legmegfelelőbb kezelés és karbantartás mellett is elromolhat. Hosszú évek használata után bizonyos alkatrészek teljesen elvízkövesednek vagy eliszaposodnak, és bár lehet őket használni, csökkenti a hatékonyságot és növeli a fogyasztást. Sokszor jobban járunk, ha még a nagyobb probléma kialakulása előtt cserét hajtunk végre egy szakemberrel. Míg a tisztítást otthon elvégezhetjük, bizonyos műveletek baleset- és életveszélyesek is lehetnek, hiszen a vízbojler árammal működik, tehát azt javasoljuk, hogy bonyolultabb esetekben hívjanak szerelőt!

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!