Így segítheti a gyerekszoba a tanulást

Miről ismerhető fel egy jól eltalált gyerekszoba? Elsősorban arról, hogy a gyermek szeret ott lenni, másodsorban pedig arról, hogy a kialakítása észrevétlen segíti a gyermek fejlődését. Az iskolakezdés örömére összeszedtünk néhány hasznos lakberendezési tanácsot, ami támogatja a gyereket a tanulásban.

A szeptemberi iskolakezdés talán az elsősök számára jelenti a legnagyobb lépést, éppen ezért már ebben a korban fontos, hogy egy olyan szobát, taulósarkot, inspirációs környezetet kapjanak, ami segíti őket abban, hogy a tanulás izgalmas kaland legyen. Az első osztály után a másik nagy kihívást a kamaszkor jelenti, amikor a tanulás helyett a barátok a fontosabbak, ennél a korosztálynál a kihívást az jelenti, hogy egy olyan tanulósarkot kapjanak, amely trendi, kényelmes, inspiráló.

A megfelelő színválasztás

A gyerekszoba színkódjának kiválasztása előtt érdemes utánaolvasni a kiválasztott szín pszichológiai hatásának. A zöld színről például köztudott, hogy nyugtató hatású, a piros élénkít, a sárga pedig melegséget ad.

Elkerített tanulósarok

A tanulást segíti, ha a gyermeknek van egy olyan tanulósarka, ami csak az övé, ahol nyugalomban és a maga kis világában tanulhat, alkothat. Ehhez gyakran elég egy paraván, egy függöny, vagy egy kartonból épített kis fal, ami szimbolikusan kijelöli privátszférájának határait.

ABC a falon

Az ábécé színes betűi – és a betűk megtanulását segítő figurák – megkönnyítik a betűkkel való ismerkedést. A legideálisabb, ha a falra erősített betűk elmozdíthatók, hogy a gyerekek játszani is tudjanak velük, szavakat rakhassanak ki belőlük. A betűk – később pedig az olvasás, írás – megszerettetése itt kezdődik.

Könyvtár a gyerekszobában

Kutatások igazolják, a gyerekek sokkal előbb emelnek le a polcról egy könyvet, ha a könyv gerince helyett annak borítóját látják.

Természet a sarokban

A gyerekszoba egy kicsi szegletén – például az ablakpárkányon, egy polcon, vagy erre a célra kialakított kis asztalon – érdemes helyet adni a természetnek: a bogárgyűjteménynek, a csíráztatásra szánt magoknak, köveknek, kristályoknak, a nagyítónak és mikroszkópnak.

Tárolót minden gyerekszobába!

A rendrakást és tisztaságot nem lehet elég korán megtanítani a gyerekeknek. Ebből a célból születtek azok a ládák, tárolók és fali rendszerezők, amelyekben használat után békésen pihenhetnek a legfontosabb óvodai, iskolai kellékek. A rendrakás nemcsak a felnőtteknek fontos, de a kicsik is egészségesebben fejlődnek egy rendezett, tiszta és átlátható környezetben.

Térkép a falon

A falra felhelyezett hatalmas világtérkép nemcsak arra jó, hogy a kicsik bejelölhessék rajta a vakáció helyszínét, de abban is nagy segítséget nyújtanak, hogy „kinyissa” számukra a világot, hogy megismerjék a kontinenseket, az országokat, fővárosokat. Ehhez hasonlóan jó ötlet a világűr, a bolygók felhelyezése is.
  • Az asztali lámpa beüzemelésekor válasszunk megfelelő erősségű izzót, és vegyük figyelembe, hogy gyermekünk jobb- vagy balkezes.
  • Az íróasztal kapjon természetes megvilágítást is!
  • Füzeteknek, írószerszámoknak legyen külön tárolója!
  • Kerüljön üzenőfal az íróasztal közelébe! Erre kerülhet az órarend és a fontos jegyzetek, de semmi olyan, ami elterelheti a figyelmet.
  • Az íróasztal legyen minél nagyobb, L-alakú vagy extra polccal felszerelt!
  • A szobába kerüljön kényelmes ülőalkalmatosság, egy babzsák, egy fotel, ahol az olvasás, felkészülés kényelmes lehet.
  • Az íróasztal mellé elhelyezhetünk egy magasított asztalt, ami mellett állva lehet dolgozni.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!