A konyhabútor tervezése és építése egy nagyon összetett folyamat. Emiatt nem érdemes elkapkodni, egy-egy olcsóbb ajánlaton felbuzdulva megvásárolnunk, mert ennek a kapkodásnak nagy ára lehet. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mire érdemes figyelni és mik azok a buktatók, amelyeken a szakértetlen szem átsiklik, pedig meghatározó a siker szempontjából.
Elsőként mindenképpen azt javasoljuk, hogy egy milliméterpapíron méretarányosan rajzoljuk fel a rendelkezésre álló helyiség falait, méreteit. Természetesen figyelembe kell vennünk a helyi adottságokat is, amelyek alapvetően meghatározzák a tervezés során, hogy melyik elem hova kerülhet majd a kész konyhabútorban. Ilyenek például a helyiségben található ablakok pontos mérete és elhelyezése, a belmagasság, a víz- és csatornakiállások helye, a szellőzőnyílások.
Ezután vegyük sorba, hogy milyen gépeink vannak jelenleg, amelyeket szeretnénk az új bútorba beépíteni, vagy újonnan megvásárolni. Már a folyamat elején el kell döntenünk, hogy beépíthető hűtőszekrényt, sütőt, mikrohullámú sütőt szeretnénk majd a bútorban elhelyezni, vagy a bútoraink mellé és a konyhapultra szeretnénk-e feltenni őket.
Ftontos tervezni és mérlegelni az alapján, hogy anyagi lehetőségeink milyen keretet engednek meg számunkra. Így kalkuláljuk ki, hogy milyen összeget tudunk fordítani erre a műveletre, mielőtt elkezdenénk a kivitelezést.
Mindezen paraméterek felmérése után – a helyiség- és a gépméretek ismeretében – elkezdhetjük berendezni az új konyhánkat, persze papíralapon. Ha lapra szerelt konyhabútoros megoldásban gondolkodunk, akkor nagy segítségünkre lehet néhány számadat, amely a legtöbb ilyen típusú bútorra jellemző.
Az alsó szekrények szélessége és mélysége is 60 cm, de vannak kifejezetten kis helyre, kis konyhába való bútorok is, ezek csak 50 cm mélyek. A falra felakasztható szekrények magassága változó, így mindenképpen érdemes a rendelkezésre álló helyiség belmagasságához igazítani, de a mélysége általában 32-35 cm körül alakul. Az előre gyártott konyhabútorok magassága 90 cm szokott lenni. Ha mindezen méretek nem felelnek meg nekünk valamiért, akkor még itt érdemes elgondolkodnunk azon, hogy egyedi konyhabútort építtetünk, milliméterpontosan a mi igényeinkhez.
Rengetegféle felosztású konyhabútor létezik a piacon, így érdemes átgondolnunk, hogy mennyire az életünk része a konyha, hogy folyamatosan vagy csak alkalmanként főzünk, a velünk egy háztartásban élők száma mennyi tányér-, evőeszköz- és lábosszettet kíván majd meg, mert ezek tárolásáról is gondolkodnunk kell előre és e szerint kell majd kialakítani a megfelelő összeállítást.
A kereskedelemben található konyhabútorok és munkalapok felülete meghatározza majd az egész konyha hangulatát, így kiemelten fontos a kiválasztásnál. Érdemes úgy keresnünk, hogy közben szem előtt tartjuk a tisztán tarthatóságot, mert némely extrémebb felület, berakás vagy üvegbetét bizony tökéletesen vonzza a piszkot és sokkal nehezebben takaríthatók, mint egy egyszerűbb, sima felület.
A konyhabútorunk színének kiválasztásánál ügyeljünk a konyhai falak színével való összhangra, illetve arra is, hogy egy kisebb, szűkebb konyha esetén kifejezetten nyomasztó hatású lehet a sötétebb színek bátrabb használata. A világosabb színekkel már sokkal bátrabban bánhatunk, de ügyeljünk arra, hogy ne akarjuk a szivárvány összes színét megjeleníteni a konyhabútorunkon. A túl merész színhasználattal ellenkező hatást érünk el, és csak egy zavaros, színes katyvasz látszatát fogjuk elérni végtermékként, nem pedig egy átgondolt és ízléses konyháét.
A konyhánkat nem csak pár évre építjük, így az esetlegesen elkövetett hibáinkkal nap, mint nap fogunk találkozni, akár évtizedeken keresztül is. A minden szempontból megfelelő konyha megtervezése bizony nem kis feladat, így szenteljünk kellő időt és figyelmet erre a munkafázisra.