A kivetőpánt típusai és felszerelése: hogyan?

A kivetőpánt a kifelé nyíló bútorajtók rögzítésére szolgál. A bútorpánt néven is ismert kivetőpánt a bútor meghatározó szerelvénye. Amennyire aprócska bútor szerelvény a kivetőpánt, annyira fontos, hogy a kivetőpánt méretek és típusok illeszkedjenek igényeinkhez. Szekrényajtó, kivetőpánt – két jó barát, lássuk is, hogy mennyire!

kivetőpánt

Kivetőpánt típusok

Ráütődő kivetőpánt, más néven rázáródó kivetőpánt

A ráütődő kivetőpánt azt teszi lehetővé, hogy az ajtó a szekrénytestre záródjon a bútor összes élét eltakarva. Így a szekrényoldal, a tető és a fenék élei egyaránt takarásban lesznek – talán ez a leginkább elterjed kivetőpánt típus.

Közézáródó kivetőpánt

Gyakran halljuk a kérdést, hogy mi a különbség a ráütődő és közézáródó kivetőpánt között? A közézáródó kivetőpánt nevéből ki is lehet következtetni a legfőbb differenciát: a közézáródó kivetőpánt esetében a bútor összes éle látszódik, az ajtó nem takarja el sem a függőleges, sem a vízszintes éleket, pontosan közöttük helyezkedik el.

Félig rázáródó, vagy félig ráütődő kivetőpánt

Ezt olyan helyzeteknél használjuk, amikor egy többajtós, jellemzően háromajtós szekrény középső ajtaját szeretnénk felszerelni. Ilyenkor a belső elválasztólap mindkét oldalára kell egy-egy kivetőpántot tenni – már ha nem közézáródó kivetőpántot terveztünk a helyére! A félig rázáródó kivetőpánt biztosítja, hogy az elválasztólap élét csak félig takarja le egy ajtó.

bútorpánt

Szögben rázáródó (ráütődő) kivetőpánt

A szögben rázáródó kivetőpánt legnagyobb különbsége, hogy a felszerelésével nem 90 fokos szöget zár majd be az ajtó és a szekrény oldala. Szerencsére többféle szög szerint is vásárolhatunk kivetőpántot, tapasztalataink szerint a következő három típus a legnépszerűbb:

  • 165 fokos kivetőpánt
  • 45 fokos kivetőpánt
  • 180 fokos kivetőpánt

Békapánt

A békapánt típusú kivetőpánt felszerelése valamivel egyszerűbb, mivel nem kell fészket készíteni hozzá, egyszerűen csak csavarozni kell a pánt ajtóra és a szekrénytestre eső részeit. Mielőtt az egyszerűség kedvéért bevásárolnál békapántból, tudd, hogy ebben az esetben nem tudod utólagosan, csavarokkal finomhangolni, állítani az ajtót!

Sarokajtópánt

Ahogyan a nevéből is következik, ezt sarokszekrényeknél alkalmazzuk – a nyitásszög 60 fok, valamint ezt a típust együtt használjuk a 170 fokos pánttal.

Üvegajtópánt

Természetesen létezik már kivetőpánt üvegajtóhoz is, ráadásul két különböző kivitelben! Az egyik szintén fúrható, mint a korábbiak, annyi különbséggel, hogy az ajtólapon teljesen átmenő furatra lesz szükség, amibe a pántot bele kell először pattintani, utána pedig csavarral rögzíteni, hozzászorítani. Emellett van még ragasztható kivetőpánt is, aminél a hozzászorítást szintén csavarozva tudjuk kivitelezni.

Csillapítós kivetőpánt

Ebben a típusban is többféle variációt tudunk megkülönböztetni, a legnépszerűbb a hidraulikus kivetőpánt, ebben a kivetőpánt csillapító már eleve be van építve, kívülről viszont egy teljesen hétköznapi kivetőpántnak tűnik – a lényeg a belsejében van!

Persze utólag is tudunk tenni a hangos ajtócsapkodások ellen, nem feltétlenül kizárólagos megoldás egy új becsapódásgátló kivetőpánt beszerzése. Az úgynevezett ütközéscsillapító lencse egy néhány milliméteres öntapadós kis korong, amit a szekrény élére tudunk felragasztani. A lencse plusz vastagságát viszont kalkuláljuk bele, lehet, hogy kicsit eltolja majd az ajtót a szekrénytesttől! Mindezek mellett a push-open nyitású ajtók is ide sorolandóak, amiket benyomással tudunk nyitni és zárni. 

Kivetőpánt felhelyezése: szerelési útmutató

Talán a kivetőpánt szerelési útmutató túlzás, mert csak néhány lépésből áll a munkafolyamat, azért szükségünk lesz néhány speciális eszközre. Ezek közé tartozik a fenéklyukfúró és a kivetőpánt jelölő sablon.

Első lépésként pontosan határozzuk meg, hogy hol lesz a kivetőpánt helye! Ehhez jön jól a kivetőpánt jelölő sablon (más néven kivetőpánt fúrósablon), amivel bejelölhetjük a lyuk helyét. A következő feladat a kivetőpánt marása, amihez már a fenéklyukfúró kell, ezzel alakítjuk ki a 35 mm mélységű fészket az ajtóban. Ekkor már hozzá is tudjuk csavarozni a kivetőpántot az ajtóhoz! Végezetül az ajtót ráillesztjük a bútordarabra, majd csavarokkal rögzítjük.

Beállítása házilag? Menni fog!

Amennyiben a kivetőpánt felrakása sikeres volt, akkor a nehezén már túl is vagyunk, hiszen a kivetőpánt beállítás házilag szinte gyerekjáték. Sokan szembesülnek azzal a munkálatok vége felé, hogy az ajtó nem csukódik tökéletesen, de aggodalomra nincsen ok! A pánton állítócsavarokat is találunk még, ezekkel tudjuk finomhangolni az ajtó pozícióját.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!