Banner

Laminált padló méretre vágása pontosan

Vágja pontosan az éleket a laminált padlóvágóval. Laminált és vinyl vágószerszámmal a pontos illesztéstés és az igényes munka gyerekjáték lesz.

A laminált padló egy nagyon praktikus és a rakott parkettához képest megfizethető megoldás, amely már ipari minőségben is elérhető, magas kopásállósága bizonyított, a mechanikai sérüléseknek kiválóan ellenáll. Ugyanakkor a padlót a lerakásnál méretre is kell vágni, főleg a sarkoknál, vagy megmunkálni, ha kikerülünk vele egy-egy fűtéscsövet. Azt gondolnánk, szinte bármivel elvágható, ám igényesen, méretpontosan és precízen ez nem is olyan könnyű feladat. Ebben a cikkben körbejárjuk, hogy milyen eszközökkel ne kezdjünk neki a darabolásnak, és melyek azok a megoldások, amelyekkel nem eshet csúfos szépséghiba az összhangban.

laminált padlóvágó

Miért helytelen fűrésszel vágni a laminált padlót?

Aki önállóan áll neki lerakni a megvásárolt laminált padlót, előbb-utóbb elérkezik a munkafolyamat kényesebb részéhez, amikor el kell vágni a feljelölt anyagot. Ilyenkor gyakran előkerülnek a kéziszerszámok, ezek közül is két kedvenc, a békebeli keretes fűrész vagy egy szigetelőszalaggal körbetekert markolatú fűrészlap. Csakhogy a fűrészlappal szinte lehetetlenség egyenesen vágni, egy önmagára igényes hobbibarkácsoló pedig nem fogja széttépni a laminált padló szélét akkor sem, ha a vágások eltakarására sokféle parkettaszegély, műanyag takaróelem áll rendelkezésre. A keretes fűrész egy fokkal kifinomultabb megoldás, de hamar eljutunk oda, hogy ívesen kell vágni, esetleg a parketta szélébe egy félkört kell kivágni, mert egy fűtéscső kanyarodik le az alattunk lakóhoz. A fűrésszel pedig nem lehet ívesen vágni, nem is érdemes megpróbálni, mert garantált a kudarc.

Ezekre a speciálisabb feladatokra egy teljesen másfajta eszköz a jó megoldás, ez pedig a dekopírfűrész. Használatakor ügyeljünk arra, hogy a laminált résszel lefelé tegyük le a lapot, hogy a fűrészgép lapjának fogai húzásra álljanak. Ez azért nagyon fontos, hogy a fogak ne téphessék fel a laminált felületet a parkettáról, mert az vízzáró rétegként is működik, és ha megsérül, úgy előbb-utóbb a felmosások áldozata is lehet, és fel kell szednünk a parkettát, mert még az alátétfóliában is állni fog a víz. A dekopírfűrésszel bánjunk óvatosan, ne kapkodva, gyorsan akarjuk kivágni a megfelelő íveket.
Ha először használjuk a dekopírfűrészt, érdemes próbavágást végezni.  

Sajnos a dekopírfűrész sem alkalmas arra, hogy egy egyméteres lapot egyenesen elvágjon, és barkácsmester legyen a talpán, aki képes a fűrészt a feljelölt vonal mentén végigvezetni. Ilyenkor jön jól a kifejezetten erre a célra tervezett laminált padlóvágó, amellyel gyerekjáték lesz a pontos, por- és fűrészpormentes anyagmegmunkálás.

Hogyan vágjon pontosan a laminált padlóvágóval?

A laminált padlóvágó használata nagyon egyszerű, szinte semmilyen szakértelmet nem igényel. Azonban a balesetveszély elkerülése érdekében fokozottan figyeljünk, mert a nagyméretű penge súlyos balesetet okozhat, ha nem vagyunk elég körültekintők és óvatosak. Szintén javasoljuk a kesztyű használatát és az átgondolt mozdulatokat.

A parkettát a kívánt méretre rajzoljuk be úgy, hogy a grafitceruza vagy filctoll vonalát azon a területen húzzuk meg, ami a nem hasznos részen található. Ezután állítsuk be a műanyag ütköző méretét a megfelelő távolságra, majd tegyük be a vágandó lapot a szerkezetbe. A vonalvezetőkhöz illesszük a feljelölést, és mielőtt vágnánk, a pengét csak addig toljuk le, amíg hozzáér a laphoz, így tudjuk ellenőrizni, hogy a vonal melyik felén fog vágni a gép. Ha már megbizonyosodtunk a pontos beállításról, határozott mozdulattal nyomjuk la a penge végén található markolatot a padlólap irányába, és máris készen van a méretpontos lapszél.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!