Banner

Trapézlemez tetőre, homlokzatra, kerítésnek

A trapézlemez bevált tetőfedő, homlokzatburkoló, de kerítésként is megállja a helyét! Költségtakarékos megoldás és gyorsan kivitelezhető. A megfelelő helyre válassza a megfelelő bordázatot!

Az építkezésben jártas olvasóink biztosan ismerik a trapézlemezt mint könnyűszerkezetes építészeti eszközt. Sokoldalú felhasználási lehetőségei miatt nagyon kedvelt: elsődleges funkciója a tetőfedés, de homlokzati és térelválasztási burkolatként is igen keresett. Ún. száraz építési mód, tehát nem szükséges hozzá habarcshasználat, nincs száradási idő, az időjárástól pedig szinte teljesen független. Könnyű súlyához képest jól terhelhető, méretre vágatható. Többféle színben és profillal (bordázati stílussal) megrendelhető, egyenesen a gyártó cégektől. Mezőgazdasági, ipari, kereskedelmi melléképületek és csarnokok burkolására kiváló.

trapézlemez

Elsősorban hőszigetelés nélküli burkolatként használatos („hidegcsarnokok”), de az ún. szendvicspanel-technológiák esetében hőszigetelés is lehetséges (külső fedés mellett a belső réteg is trapézlemez, közte szálas hőszigetelő anyag található).
Mivel nincs száradási idő és a súlya miatt könnyen kezelhető, így igen gyors építészeti megoldásokra használható, költségei eltörpülnek a hagyományos építészeti elemekhez képest.

Tetőre a vastagabb bordázatú trapézlemez a jó választás

A trapézlemez kiváló tetőfedési lehetőség, hiszen könnyű súlya miatt nem terheli a meglévő tetőszerkezetet és támasztófalakat, ezáltal növeli az egész tető élettartamát. A vastagabb bordázat strapabíróbbá teszi a tetőt. Nagy előnye, hogy elvezeti az esővizet, és megfelelő csavarozási, illetve szerelési feltételek mellett extrém időjárási körülmények között is ellenálló védelmet nyújt. Mivel gyártási hossza akár több mint 10 méter lehet, ami akár az egész tető hosszát kiadja, így minimális a gyártási hulladék. A lemezillesztésekhez kiegészítésül az alaplemez színével megegyező színű tetőcsavarokat és trapézlemezsapkákat használhatnak.

trapézlemez tető

Oldalfalnak homlokzatra válasszunk vékonyabb bordázatú trapézlemezt!

Ha épületünk elkészítésénél fontos tényező a gyorsaság és praktikum, a trapézlemez kiváló megoldás. A lemezek többféle színben kaphatók, matt és fényes változatban, sokféle ízlést kielégítve. Elsősorban a vékonyabb bordázat hat esztétikusan homlokzatokon. Többrétegű bevonattal kaphatók, tehát nem kell festeni őket, színtartásuk garantált. Tisztításuk könnyű. Szegélylemezek, önfúró csavarok, idomok kínálatának széles tárháza áll rendelkezésre mint kiegészítő elemek.

Kerítésnek is választhatjuk!

A trapézlemez fent említett számos előnye lehetővé teszi, hogy kerítésként is kiválóan funkcionáljon. Ebben az esetben falprofilú lemezt használjunk, ami abban különbözik a tetőprofiltól, hogy a lemez szélesebbik bordái magasodnak ki a keskenyebbik helyett. Szerkezetének köszönhetően stabil és tartós falat tudnak kialakítani, amelynek magassága tetszőlegesen kiválasztható. A lemezeket általában fához vagy zártszelvényhez rögzítjük, színazonos csavarokkal, tetejükre U alakú szegőlemezeket tehetünk.

A trapézlemez felhasználási köre igén széles, és mivel jól megküzd az időjárási viszontagságokkal, így tartós és biztonságos megoldás lehet a barkácsolni vágyók számára. Szinte csak a fantázia szabhat határt annak, hogy mi készülhet ebből a strapabíró anyagból. Szerelésre fel!

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!