A klímán túl: ismerd meg a ventilátorok hatalmas kínálatát!

Javában dübörög a nyár, az ember minden létező eszközt bevet, hogy enyhítsen a forróságon – és míg sokan a klíma erejében hisznek, mások a ventilátor mellett teszik le a voksot. Összeszedtük, ventilátor vásárlásakor mire érdemes figyelni.

Mindenek előtt vizsgáljuk meg, hova is szeretnénk elhelyezni a ventilátort: az íróasztalra, a friss levegő áramlásának biztosítására egy kisebb, USB-ventilátor is megfelel. Ezeknek az az előnyük is megvan, hogy vásárlás után könnyedén magunkkal vihetjük és felállíthatjuk őket. Ha azonban egy nagyobb helyiséget szeretnénk friss fuvallattal felfrissíteni, akkor már egy nagyobb teljesítményű, álló készülékre van szükségünk. Választásunk eshet egy álló, vagy egy toronyventilátorra is.

Javasolt, hogy olyan készüléket válasszunk, amely forogni is képes. Az állandó, egyirányú, monoton légáramlás egy idő után fejfájást okozhat és a bőr kiszáradásához vezethet. Aki egy turbinát szeretne elhelyezni a lakásába, nézzen körül a padlóventilátorok között. Ha emellett döntünk, tudomásul kell vennünk, hogy ezeket a készülékeket a legtöbb esetben nem szerelték fel automatikus forgatási funkcióval.

Figyeljünk arra, hogy az általunk választott ventilátorfej lefelé és felfelé is állítható legyen. Bár napjainkban a legtöbb készülék már képes erre.

Milyen ventilátort válasszunk?

Minden ventilátorkategóriában találunk olcsóbb és drágább változatokat.  Elsődleges szempont a választás során a légáramlás és a ventilátor által keltett zaj erőssége. A légáramlás elárulja, hogy a készülék mennyi levegőt forgat meg egy időegység alatt. Egy nagyobb ventilátor, amelyik lassan és halkan dolgozik, de nagyobb, vagy több rotorlapátja van, képes a kisebb lapátokkal ellátott, de nagyobb sebességgel forgó, ennek következtében általában hangosabb ventilátorokkal azonos légáramlást biztosítani.

%%TERMEK_AJANLO_678%%

Ventilátor vásárlása során az alábbi tényezőket tartsuk szem előtt:

  • A ventilátor mérete
  • A rotorlapátok száma
  • Légáramlási teljesítmény
  • Nagyobb fordulatszámon biztosított stabilitás
  • Áramfogyasztás

Természetesen nem alapvető szabály, hogy egy kisebb ventilátor minden esetben hangosabb, mint egy nagyobb. A legjobb, ha elolvassuk a készülékhez mellékelt leírást, és először a „légáramlás”, a „légáteresztő képesség” vagy az „áramoltatott levegőmennyiség” fogalmakat keressük. A gyártók általában megadják a készülék zajszintjét is. Nagyobb beruházás előtt segíthetnek a döntésben a kiszemelt készülékkel kapcsolatos, interneten közreadott vásárlói vélemények is.

Fontos szabály: minél nagyobb a ventilátor, annál fontosabb a stabilitás. A ventilátor az automatikus fordulás során nem billenhet fel!

Nem elhanyagolható szempont a ventilátor áramfogyasztása, főképpen olyan esetekben, ha a készüléknek egész nap működnie kell. A gyártók az energiaigényt az adatlapon, wattban adják meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!