Banner

Zuhanykabin: épített vagy készen vett?

Az épített változat általában elegánsabb, modernebb, a kész zuhanykabinok beszerelésével viszont kevesebb a gond, és könnyebben cserélhetők. Összeszedtük a két típus előnyeit és hátrányait, hogy megkönnyítsük a választást.

Fürdőfelújításnál sokan döntenek úgy, hogy zuhanyzóra cserélik a kádat, és ilyenkor gyakran felmerül a kérdés, hogy megéri-e épített zuhanyzót készíttetni, vagy maradjunk a gyári zuhanykabinoknál.

Mennyibe kerül?
Az ár minden felújításnál fontos szempont, és egy kész kabinnal sokszor olcsóbban kijövünk, bár ebből is találhatunk kifejezetten drágákat, és a határ a csillagos ég. Az olcsóbbak viszont hamarabb javításra, cserére szorulhatnak. Az épített kabinok sokkal tartósabbak, mondhatni egy életre szólnak, kibontani viszont jóval macerásabb őket.

Egyszerű vagy macerás?
A gyári zuhanykabinoknál kevesebb a kérdés, nem kell a méretén, a padka magasságán vagy a fal vastagságán gondolkoznunk, hiszen a gyártó a legnagyobb részét megtervezte helyettünk. Az épített kabinoknál a 80x80-as, a 90x90-es vagy a 100x100 centisek a leggyakoribb méretek, de ha a fürdőszoba mérete engedi, akkor ennél nagyobb is lehet. 

Személyre szabott
Ha magunk tervezzük a kabint, annak megvan az az előnye, hogy különleges adottságokhoz, igényekhez is alkalmazkodni tudunk, például tetőtéri ferde falsíkhoz, de akár csigavonalú falat is felhúzhatunk, ha a fürdő mérete engedi. A készen vett zuhanykabinok kevesebb szabadságot adnak.

Fontos, mennyire jól takarítható
A műanyag falú fülkékről általában nehezebb eltávolítani a vízkövet, és ha erre a szempontra a vásárlásnál nem figyelünk, akkor később rengeteg elérhetetlen és kitakaríthatatlan zuggal találhatjuk szembe magunkat. A drágább, tartósabb és lassabban vízkövesedő üvegkabinok viszont némi további felárért vízkőtaszító bevonattal is kaphatók. Az épített kabinoknál tervezés kérdése, hogy építünk-e bele üvegfalat, de gyakran kisebb felület is elég, a csempét pedig könnyebb tisztán tartani.

A jó szakember elengedhetetlen
Előfordul, hogy a rugalmas akril zuhanytálcát nem megfelelő alátámasztással építik be, ilyenkor használatkor horpadhat, idővel el is repedhet. Ezért a beszereléshez mindenképpen rutinos szakembert keressünk. A jó szakember egy épített zuhanyzóhoz is elengedhetetlen, különben könnyen úgy járhatunk, hogy zuhanyzáskor a víz nem a lefolyó irányába, hanem a fürdőszoba ajtaja felé indul meg. Problémát jelenthet az is, ha nem megfelelő a lejtés, és emiatt a zuhanyzás végén nem folyik le rendesen a víz, hanem egy nagy tócsa áll a tálcában.

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!