Banner

Bejárati ajtót cserélnél? Segítünk a döntésben!

Az otthonunk „szájaként” aposztrofált nyílászárók, vagyis a bejárati ajtók cseréje esetén az új nyílászáró kiválasztásánál gondosan kell eljárnunk. Nemcsak esztétikai, hanem sok egyéb paraméter alapján tudjuk kiválasztani a tökéletes ajtót.

A legfontosabb paraméterek kültéri ajtó cseréje esetén

Választáskor legtöbbször a technikai paraméterek és a dizájn alapján indulunk el. Ne engedjük, hogy választásunknál a külcsín domináljon, keressünk minden igényt kielégítő és a pénztárcánknak megfelelő darabot. Persze emellett vásároljunk megbízható helyről, ahol kellő tájékoztatást kaphatunk egy-egy tetszetős darabról. Nézzük, hogy az ajtók estében mik a mérlegelendő szempontok! 

  • Légzárás
  • Vízzárás
  • Szélállóság
  • Szigetelés (keretnél és ajtólapnál egyaránt)
  • Tűzvédelem
  • Biztonság
  • Zajszűrés
  • Mechanikai védelemmel ellátott zárszerkezet
  • Dizájn 

Fontos a megfelelő méret kiválasztása, hiszen a beltéri ajtók beszerelése bizonyos esetekben komolyabb tervezést igényelhetnek, arról nem is beszélve, ha egyedi méretekben gondolkozunk. Az ajtók mellett gyakran gáz- és fűtéscsövek, villanyóra és kapcsolósor található. Ha ezeket át kell helyeztetni ahhoz, hogy az új ajtó bekerülhessen, akkor alaposan megdrágul a projektünk.

Érdemes továbbá megnézni a beépítendő ajtó tokvastagságát is, nehogy vékonyabb vagy szélesebb legyen, mint a rendelkezésre álló hely. Általánosságban elmondható, hogy ha kis különbség van az ajtókeret beillesztésekor a keret és a fal között, akkor purhabbal körbeszigetelhető a tok, de ha legalább 20-30 mm vastag rés van, úgy falazással kell kialakítani a megfelelő méretet.

Fa bejárati ajtók

Fa bejárati ajtók

Egy silány minőségben előállított kültéri ajtó vagy faajtó, amely nincs megfelelően kezelve és összeszerelve, utólag a nedvességtől deformálódhat, szorulhat vagy nyikoroghat. Érdemes megbízható helyen, minőségi faajtók közül válogatni. Mint minden kültéri fafelületet, az ajtót is rendszeresen érdemes karbantartanunk, így lesz társunk hosszú évtizedeken át.

Műanyag bejárati ajtók

Műanyag bejárati ajtók

Számos előnnyel rendelkeznek a minőségi, műanyag ajtók. Kedvező árfekvésük miatt közkedveltek, szín- és mintakínálatuk pedig a legnagyobb választékot biztosítja. Aki szereti a kombinált megoldásokat, annak nem kell lemondania a természetes faburkolatról sem. A Praktiker széles választékában számos faburkolattal ellátott műanyag ajtó is kapható!

Olvasd el cikkünket a tolóajtókról: ezek a legnépszerűbb tolóajtó típusok!

Fém bejárati ajtók

Habár a beltéri ajtók között is található fémből készült típus, kifejezetten a bejárati ajtók esetében népszerű. Amennyiben valaki bejárati ajtaját biztonságosnak szeretné tudni, akkor érdemes gondolkodnia a fém vagy acél alapanyagon. Egy ilyen ajtó fokozott védelmet garantál, hiszen egy adott mm-es vastagságú lemez acélból lesz a leginkább ellenálló.

Biztonsági bejárati ajtók

Biztonsági bejárati ajtók, avagy mitől válik biztonságossá egy ajtó?

Annak érdekében, hogy a „biztonsági ajtó” jelölést bármilyen ajtó megkaphassa Magyarországon, megfelelő védelemmel kell rendelkeznie az illetéktelen behatolókkal szemben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a biztonsági ajtónak 3 perces áttörésgátlással, valamint 3 db, egymástól legalább 30 cm-es távolságra elhelyezett záródási ponttal kell rendelkeznie.

A nyílászárónak ezen túlmenően minél több oldalon záródónak kell lennie, valamint mechanikai védelemmel ellátott zárbetéttel kell felszerelni. A tokból való kiemelés megakadályozására acélmerevítéseknek kell lenniük az ajtólapban, hogy a tokból ne lehessen kiemelni. Ezek a paraméterek már magukban is meggyőzők, ám ha hozzávesszük, hogy az ilyen típusú ajtókat lehet általában a leglassabban és a leghangosabban feltörni, akkor érezhetjük, hogy a robusztusság mögött kellő visszatartó erő is rejlik.

Így lesz a régi bejárati ajtóból profi biztonsági ajtó

Egy budapesti bérlakás bejárati ajtajának varázslatos és elképesztően kreatív átalakulását hoztuk el. Az Index Urbanista blogján mutatták be azt a megoldást, amitől mindenkinek garantáltan leesik az álla, a régi bejárati ajtóból úgy lett profi biztonsági bejárati ajtó, hogy nem mozdították el a helyéről, csak alaposan átalakították. A videóból kiderül az okos trükk, a régi ajtót személyre szabott módon is újjá lehet varázsolni!

Hogyan állapítható meg az ajtó nyitási irány?

Mindegy, melyik típusra esik a választásunk, az alábbiakra fokozottan figyeljünk, nehogy a beépítéskor érjenek minket kellemetlen meglepetések. Ha ajtót cserélünk, javasolt a jelenlegi ajtónkkal megegyező nyitásirányú nyílászárót vásárolni. A nyitásirány könnyen meghatározható, csak meg kell néznünk, hogy a jelenlegi ajtónkon hol vannak a zsanérok. Ha a bal oldalon található, akkor „balos”, ha a jobb oldalon, akkor „jobbos” ajtóról beszélünk.

Miért és mikor érdemes szakember segítségét kérni?

A bejárati ajtó cseréjénél az egyik legfontosabb, hogy leinformálható és referenciával rendelkező szakember segítségét kérjük a beépítéshez. Nem kevésbé fontos, hogy ne csak akkor hívjuk a szakembert, amikor már megvásároltuk az új ajtónkat, mert a legjobb áruházi eladók sem ismerhetik azokat a helyi sajátosságokat, amelyeket egy szakértő szem azonnal észrevesz, és máris egy másik ajtó kiválasztása tűnhet helyesnek.

 

 

 

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!