Banner

Álmennyezet: minden, amit a témáról tudni kell

Lakásfelújítás során gyakran felmerül a kérdés, hogy a helyiségeink plafonját hagyjuk üresen és csak fessük, tapétázzuk, vagy álmennyezettel szépítsük és alakítsuk az egyedi világítási megoldások miatt? Annak érdekében, hogy sikerüljön a legmegfelelőbbet kiválasztanunk, tekintsük át a legkedveltebb megoldásokat, így már a tervezési fázisban szárnyalhat a fantáziánk az új mennyezetborításunk kapcsán. Mi alapján válasszuk ki az álmennyezet felfüggesztését? Hogyan állapítsuk meg az alapszerkezet helyét? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszolunk!

Az álmennyezet funkciói, szükségességének okai

Az álmennyezet hivatalosan az az építészeti egység, amely egy vagy több helyiség mennyezetének, belső áthidalásának takarását, leplezését, burkolását hivatott megoldani. Tökéletes megoldásként szolgál az álmennyezet, ha esztétikai okok (például a plafon egyenetlensége) miatt kiegyenlítésre szorul a felület, vagy ha egyszerűen csak szebbé szeretnénk varázsolni a szobánk hangulatát. Indokolttá teheti azonban másfajta igény is, a nagy belmagasság csökkentése a kifűteni kívánt légköbméterek csökkentésére vagy akusztikai problémák esetén. Irodaépületeknél jellemzően a plafon alatt található gépészeti egységek takarására, a számítástechnikai, hálózati eszközök elrejtésére és a kábelcsatornák takarására szolgáló kényelmes és tartós megoldás. Az álmennyezet építése lakóházakban pedig leggyakrabban az utólagosan beépített világítás megfelelő elrejtésére, beépítésére és az egyéni igényeknek megfelelő plafonformák kialakítása miatt kerül előtérbe.

álmennyezet

Álmennyezet típusok

Ragasztott burkolólapok

A legegyszerűbb megoldás, ha a plafonunkat szeretnénk gyorsan és olcsón feldobni valamilyen mintával, illetve ha az apróbb egyenetlenségeket, vagy a födémgerendák által a plafonon látható csíkokat szeretnénk ízlésesen eltüntetni. Erre ad tökéletes megoldást a ragasztható burkolólap.

Csak ki kell számolnunk, hogy hány négyzetméteres a takarni kívánt felület, és ennek megfelelő mennyiségű mennyezeti burkolólapot kell vásárolnunk. Mindenképpen számoljunk azzal, hogy a széleket vágni kell, így érdemes pár négyzetméterrel több burkolatot vásárolnunk. A vágása egy egyszerű tapétavágó kés és egy vonalzó segítségével is tökéletesen megoldható, a felragasztást pedig a speciálisan erre a célra kapható ragasztóval könnyedén megoldhatjuk.

Monolit rendszer

Monolit álmennyezetet használnak általában nagyobb terekben, ahol nagytáblás, fugamentes kialakítással, egyéni megoldások szükségesek. Arra fokozottan ügyelni kell, hogy ez a fajta megoldás utólag nem bontható, tehát a lapok leemelésére, utólagos szerelésre nincsen lehetőség.

álmennyezet

Kazettás, sávos rendszerek

A függesztett álmennyezeteknél általában egy fémrács keretet építenek, amelyet megfelelő távolságra függesztenek fel a plafontól, ezekbe a fémprofilokba kell beleilleszteni a lapokat. Az alapszerkezet rögzítésének helye tulajdonképpen csak rajtunk múlik, de kalkuláljunk a belmagasság megváltozásával, valamint a beépítendő vagy elrejtendő objektumokkal, mivel az álmennyezetlapok (vagy a gipszkarton profil) felett kényelmesen be lehet építeni a szellőző- és klímarendszert, illetve a világítási és tűzvédelmi egységeket is.

Önhordó, függesztés nélküli álmennyezet

Az álmennyezet felfüggesztését önhordó logika szerint is megoldhatjuk – ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy az álmennyezet nem az oldalfalon lévő sínekhez rögzül, hanem a falakra vannak ráterhelve. Irodaházakban is találkozhatunk ezzel a kivitelezéssel, amit annak érdekében készítenek, hogy tűzvédelmi szempontból még inkább biztonságos legyen az épület.

Szerelési módok

A monolit rendszer szerelése szinte teljesen megegyezik a gipszkartonozással. Profilok felfúrásával előkészítjük a „keretet”, majd a gipszkarton táblákat, a gipszkarton építőlemezeket a megfelelő csavar használatával (akár gyorsépítő csavarral) felfúrjuk tökéletes illesztéssel a speciális profilokra. Dobozolás esetén a pozitív élekre élvédő felhelyezése ajánlott.

Kazettás szerkezetek esetén az első teendő az álmennyezeti szint kijelölése, majd az alapkeret felfúrása. U és Y profilokkal alakítjuk ki a megfelelő keretet, majd ha indokolt, külön felfüggesztések kialakítására is szükség lehet a megfelelő stabilitás elérése érdekében.

Ragasztott burkolólapok esetén nagyon egyszerű a dolgunk. Ha szimmetrikus kialakítást szeretnénk, akkor a helyiség középvonalának kijelölése után elkezdhetjük a megfelelő ragasztóanyagot felvinni a felületre, majd a gipszkarton csík vagy táblák illesztése következik. Figyeljünk az illesztésekre, mert utólagos igazításra már nem lesz lehetőségünk a hungarocelltáblák sérülékenysége miatt. A sarkakhoz érve élvédőket ragaszthatunk fel, amelyek tökéletesen el fogják takarni a vágásokat.

Az álmennyezet számtalan feladatra és problémára adja a tökéletes megoldást, de a ragasztott burkolólapos megoldáson túl, mindenképpen kérjük szakember segítségét a tökéletes végeredmény elérése érdekében.

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!