Banner

Szegőléc választása melegburkolathoz

Ne csússzon el ezen az apróságon! Válasszon minőségi szegőlécet új melegburkolatához. A jó minőségű szegőléc – másik néven szegélyléc – teszi fel a koronát az új laminált padló burkolatra, hiszen a laminált padló szegély kiegészítéssel lehet csak tökéletes!

A melegburkolás nagyon egyszerű műfajnak tűnik mindaddig, amíg el nem érünk a problémásabb helyekhez. Ilyenek a csövek, amelyeket ki kell kerülni, vagy amikor a falhoz érünk és valahogyan takarni kellene az illesztési hézagokat. Ilyenkor kerül képbe a szegőléc, amely elsőre egyszerűnek tűnik, mégis rejt magában pár buktatót, amely alaposan meg tud viccelni minket, ha nem vagyunk tájékozottak. 

szegőléc

Mi is az a melegburkolat?

A melegburkolatok családjába tartoznak a lambériák, laminált padlók, hajópadlók és a pvc szőnyegek, szőnyegpadlók. Ezekhez az anyagokhoz érve nem lesz magasabb a hidegérzetünk és nem kell félnünk a felfázástól, valamint a hideget és a meleget is mérsékeltebben vezetik, mint a sima, burkolatlan beton vagy a kőpadlók.

A szegőléc előnyei

A szegőlécek bár olcsó kiegészítői a melegburkolatoknak, nagyon is fontosak, hiszen a kisebb nagyobb burkolati és fali egyenetlenségeket profin eltakarják. A legelterjedtebb fajtái a fából és műanyagból készült szegélylécek, amelyekkel könnyen lehet dolgozni, felszerelésük kis kézügyességet és tájékozódást igényel. A szegőlécek profilja lehet olyan kialakítású, hogy kábelvezetőként is funkcionáljon, így utólagos parkettázásnál például az internet vagy televízió kábelt is észrevétlenül el lehet vezetni a fal mellett.

A szegőlécek méretének helyes megválasztása

Általában 2,5 méteres szálakban kerül forgalomba a szegőléc, amelyeket a sarkoknál le kell vágnunk derékszögű sarok esetén 45-45 fokos szögben, hogy összefussanak és megfelelően illeszkedjenek egymáshoz. Levágás előtt azonban mindenképpen ellenőrizzük a méreteket és a szögeket, mert nagyon sok esetben vagy nagyobb, vagy kisebb 90 foknál a sarok által bezárt szög, és ha csak rutinból vágjuk le 45 fokosra a sarokillesztéseket, csúnya meglepetésben lehet részünk, hiszen vagy nyitott, vagy zárt illesztés lesz a végeredmény.

A szegőlécek legkedveltebb magassága általában 3-7 cm, javasoljuk előre „felpróbálni” a burkolathoz és kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet.

A szegőléc mintázata – egyforma legyen a burkolat mintázatával?

A szegőlécek számtalan verzióban megvásárolhatók, az egyszerű egyszínű kiviteltől a fa hatású, erezett műanyag lécekig, és a valódi, fából készült megoldásokig. Egyes cégek áttértek a tetszőleges mintájú szegőlécek gyártására is. 

Általában a vásárlók úgy választanak szegőlécet, hogy annak színei, mintája megegyezzen a melegburkolatéval, de vannak merészebb barkácsolók, akik keverik a színeket. Nagy kedvenc ilyen esetben a sima fehér szegőléc, ami szinte minden mintával és színnel kombinálható. De ennek a választásnak is csak a fantázia szabhat határt, így érdemes több időt eltöltenünk a válogatással.

A szegőléc felszerelése, méretezése

A laminált padló lerakása házilag egyre szélesebb körben hódít, hiszen kezdő barkácsolók számára is teljesíthető feladatot jelent – ennek az utolsó fázisa a szegőléc felszerelése. A laminált padló szegély rögzítése háromféle módszerrel szokott általában történni: az első és legegyszerűbb fajta rögzítés a ragasztás. Ilyenkor a szegélyléc hátulját bekenjünk valamilyen erre alkalmas ragasztóval (pld. sziloplaszt), majd a falhoz nyomjuk és rögzítjük, kitámasztjuk, nehogy a száradás alatt elmozdulhasson a faltól. Javasolt figyelni a ferde, hullámos falaknál arra, hogy végig tökéletesen felfeküdjön a léc.

A második megoldás az úgynevezett hordozóléccel felszerelt szegőléc. Ennél a választásnál egy lécet kell felfúrnunk a falra, majd csavarokkal rögzíteni, ezután felülről könnyedén bepattintható a helyére maga a takaróléc.

A harmadik megoldásnál felcsavarozható kapcsokkal lehet rögzíteni a szegélyléceket, majd felülről bepattintani a helyére a takarólécet. Kicsivel gyengébb megoldás, mint a hordozóléces, hiszen itt nem egy nagy, hanem sok kisebb illeszkedési pontot szerelünk fel a falra.
Láthatjuk, hogy bár pofon egyszerűnek tűnik a megfelelő szegélyléc kiválasztása és felszerelése, nem árt előre gondolkodni és megkeresni a számunkra megfelelő megoldást.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!