Banner

A kerti, kültéri faszerkezetek ápolása, felújítása

A tavasz beköszöntével érdemes körülnézni a portánkon, mert a tél általában nem múlik el nyom nélkül a faanyagú járófelületeken, teraszokon, paravánokon és kerítéseken sem, főleg ha a faanyag a földbe is be van eresztve.

Érdemes időt és energiát szánnunk az állagmegóvásra, mert a fa alapvetően hatszáz évig képes megőrizni fizikai tulajdonságait, így megfelelő kezelés esetén egy életre társunk lehet a kertben is. Évek múltán – különösebb használat nélkül is – a nap hatására besötétedhetnek a fafelületek, ilyenkor a megfelelő felcsiszolás után kell az újabb rétegeket felvinnünk a felületre. Ezekhez a konzerváló eljárásokhoz adunk most pár tippet.

Fa járófelületek védelme

Ezeket a felületeket nemcsak a napfénytől, de a nedvességtől, a kopástól és a rágcsálóktól is védeni kell, ráadásul a vízszintes felületek viszonylag gyakori, 2-3 évenkénti ápolást igényelnek – így nem egyszerű feladat.
A műveletsort a fafelület előkészítésével kell kezdenünk. Csiszolásnál érdemes figyelni arra, hogy ne tökéletesen sima felületet képezzünk az új faanyag megmunkálásánál vagy a régi felújításánál, mert a durvább felület jobban beengedi majd a felületkezelő anyagokat. Nézzük meg, hogy a festék vagy a lakk tartalmaz-e gomba- és rovarölő szert, mert esetenként ezt külön kell felvinnünk a védendő felületre. Ilyen esetben érdemes figyelni a különböző anyagok összeférhetőségére is, mert nem minden festék és irtószer fér meg egymás mellett. A felső rétegnek mindenképpen magas kopásállóságúnak kell lennie, de az UV-védelemről sem szabad megfeledkeznünk. A felhordás sokféle eszközzel történhet: a Teddy henger és az ecset biztosan nem okoz csalódást, ezekkel szép, homogén felületet lehet képezni.


Kültéri építmények, bútorok védelme

Különös figyelemmel vizsgáljuk végig a kültéri fafelületeket, hogy az esetleges tartós elázás miatt a fa nem vetemedett vagy repedt szét. Komolyabb károsodás esetén az elem cseréje is szükségessé válhat, hiszen ilyenkor statikailag is meggyengül az építmény, és veszélyes lehet a nem megfelelő stabilitás. Ha korhadt vagy megrepedt gerendát látunk a vizsgálat során, mindenképpen kérjük ki szakember véleményét!

A földbe beeresztett nagyobb gerendákat, oszlopokat szokás még egyszerű megégetéssel is tartósítani, azonban nagy körültekintés mellett szabad csak a felső 4-5 mm-es felületet elszenesítenünk, mert ha mélyebben égetjük meg az anyagot, úgy az elgyengülhet és veszélyessé válik a beépítése. Egy másik egyszerű megoldás, ha a földben lévő farészeket a beépítéskor forró bitumenbe mártjuk, és csak ezután építjük be. A gomba- és rovarkárosító anyagokat merítéssel vagy mázolással vigyük fel, a földdel érintkező vagy földbe beeresztett gerendák esetén már a vásárlásnál fokozottan ügyeljünk arra, hogy mélyimpregnált faanyagból épüljön fel a kerti sufni vagy bútor, mert ez házilagosan utólag nem kivitelezhető. Ez az eljárás magas nyomáson speciális körülmények között kerül felvitelre, amelynek során a védőszer mélyen beépül a faanyagba.

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!