Banner

Padlófűtés parketta alá

Padlófűtés parketta alá? Lehetséges! A végső burkolat és padlófűtési rendszer megválasztásakor azonban vannak bizonyos szabályok, melyeket jobb szem előtt tartani. – Praktiker ötletek

padlófűtés parketta alá

Lakásunk felújításánál, építésénél általában sokat foglalkozunk a fűtéstechnika korszerűsítésével, a fűtés hatékonyságának növelésével. A padlófűtés igen népszerű mostanában, de a kiépítése nem egyszerű, sokszor szakembert igényel. Mielőtt megtervezzük a fűtési rendszerünket, érdemes végiggondolni pár dolgot, már ami magát a padlót, vagyis a parkettát illeti. Cikkünk ebben a témában szeretne egy kisebb tájékoztatást adni.

Parketta padlófűtésre – mire ügyeljünk?

A legfontosabb dolog, amire különösen figyelnünk kell, az az, hogy a parkettáknak, különösen a faparkettáknak nem túl jó a hővezető képessége. Míg a padlófűtés nélküli lakásokban ez előny, hiszen a parketta szigetel alulról, a mi esetünkben egy kis gondolkodnivalót ad. A különböző típusú faparketták hőátengedési tulajdonsága változó, erről minden esetben tájékoztatást kell kérni a szaküzletekben. Alapszabály, hogy minél vékonyabb a parketta, annál több hőt enged át (viszont annál rövidebb az élettartama, gyorsabban elhasználódik és kopik), minél vastagabb, annál kevesebbet. Lehetőleg ne vásároljunk padlófűtés fölé 14 mm-nél vastagabb faparkettát, hiszen így szinte alig tudjuk majd élvezni a fűtés előnyeit.

A padlólapok lerakásánál figyeljünk a léghézagokra, tágulási hézagokra. Ha módunkban áll, és a parkettalap minősége megengedi, ragasztva helyezzük fel a lapokat egy erre gyártott parkettaragasztóval!

Gyakori hiba, hogy megfeledkezünk arról, hogy a fa egy speciális, organikus anyag, amely bizonyos fokú nedvességet tartalmaz. Az alulról jövő meleg légáramlat befolyásolja az anyagszerkezetet, a faparketta könnyen kiszáradhat, megrepedhet, elmozdulhat. Mit tehetünk ez ellen? Lehetőleg ne válasszunk 8%-osnál magasabb nedvességtartalmú parkettát! Emellett figyeljünk arra, hogy a lakás levegője ne legyen száraz! Egészségügyi szempontból sem jó, de esetünkben károsíthatja a faparketta szerkezetét. Használjunk párásító berendezéseket, eszközöket! Ezek segítségével növelhető a parketta élettartama és nem érnek minket kellemetlen meglepetések egy-egy eltöredezett parkettalap formájában!

padlófűtés parketta alá

Padlófűtésre alkalmas parketták

  • Laminált padló: a laminált padlóról érdemes tudni, hogy nagy részben HDF anyagból áll (High Density Fibreboard, vagyis nagy tömörségű farostlemez), ami tulajdonképpen apróra zúzott faőrlemény, amelyet gyantaragasztóval kevernek össze, majd tömörítenek. Mivel általában nem túl vastagok, így jó a hőáteresztő képességük. A laminált padló lefektetése előtt érdemes egy felfűtési vizsgálatot végezni, illetve egy nedvességvizsgálat is jól jöhet. Ezt jobb, ha szakemberre hagyjuk! Szükségünk lesz egy speciális PE fóliára és egy padlóalátétre, amit külön a padlófűtési rendszer használatához, kiépítésére gyártanak.
  • Faparketta: mint már említettük, a faparkettával igen körültekintően kell bánni, ha alá padlófűtést tervezünk, hiszen nem mindegy a vastagsága, a nedvességtartalma, a hővezető képessége. Alkalmas fajta és elegáns megoldás lehet az intarziaparketta, valamint a különböző, speciálisan gyártott rétegelt faparketták. Általában égerfát, juhart, bükköt és különböző fenyőfajtákat nem igazán szokták javasolni a szakemberek. Viszont ideális a tölgyfa parketta, a tíkfa, a wenge faanyagból gyártott parkettalap. A legbiztonságosabb, ha kikérjük egy tapasztalt eladó tanácsát a vásárlás során!

Reméljük, cikkünk segített a tájékozódásban! Sok sikert kívánunk a padlófűtés kialakításához!

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!