Hogyan tervezzük meg a fürdőszoba világítását?

A fürdő az a hely, ahol a napjainkat kezdjük és befejezzük, sokszor mégis méltánytalanul kevés figyelmet fordítunk a megfelelő világítás kialakítására. Segítünk a tervezésben, hogy minden napszakhoz és munkafolyamathoz kellő mennyiségű fény álljon rendelkezésünkre!

A fürdőszoba világításának egyszerre több szempontnak kell megfelelnie, egyrészt megfelelő fényt kell biztosítson a sminkeléshez, borotválkozáshoz, másrészt kellemes hangulatvilágítást a kikapcsoló tisztálkodáshoz. Ehhez természetesen többféle fényforrásra lesz szükségünk még egy aprócska fürdőszoba esetén is. Előnyös, ha a fürdőszobának van ablaka, de ez sok lakásnál hiányzik, így még lényegesebb a mesterséges megvilágítás megfelelő kialakítása.

Az egyik legfontosabb fényforrás a fürdőszobatükröt megvilágító lámpa, és a legjobb hatást akkor érjük el, ha a tükör két oldalán szemmagasságban helyezünk el kettőt. A felülről érkező fény azért nem szerencsés, mert árnyékot vet az arcunkra, így nemcsak rosszul látjuk magunkat, de rettentő előnytelen is. Mivel általában a mosdó környéke a fürdő leghangsúlyosabb része, ezért ide érdemes olyan világítótesteket választani, amelyek a helyiség díszévé válhatnak.

A mennyezeti világításnál arra figyeljünk, hogy ez szórt fényt adjon, és az egész fürdőt megvilágítsa. Ha bátrak vagyunk, és a belmagasság engedi, akkor választhatunk függőlámpát a fürdőbe, ettől otthonosabb hangulata lesz a helyiségnek. Csak az a fontos, hogy ez biztonsági okokból ne kerüljön a kád fölé, ha nincs hozzá elég belmagasság. Ha kicsi a fürdőnk, akkor egyetlen mennyezeti fényforrás is elég lehet, de ha nagyobb a fürdőszoba, vagy ha például csempézett fallal elválasztott épített zuhanyzónk van, akkor oda érdemes külön megvilágításról gondoskodnunk. Zuhanyzóba kitűnően megfelelnek a mennyezetbe építhető LED-lámpák.

Ha a képeket teszünk ki a fürdőszobába, vagy beugrókat alakítunk ki dekortárgyaknak, akkor ezek kaphatnak saját megvilágítást. Hasonlóképp hangulatvilágítással láthatunk el különböző izgalmas vagy dekoratív térbeli elemeket, például egy gyönyörű kádat, mosdókagylót vagy csemperészletet. Emellett az éjszakai fürdőlátogatásokhoz akár egy külön éjszakai fényt is beépíthetünk, amely mozgásra kapcsol fel. A fürdőszobai lámpáknál végül fontos szempont, hogy bírják a magas páratartalmat, azaz legalább IP43-as védettséggel rendelkezzenek.

A photo posted by The Warder (@thewarderdc) on

A photo posted by Blanki (@mynewtwhome) on

A photo posted by The Daily M (@the_daily_m) on

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!