Banner

Inverteres hegesztő a könnyebb és gyorsabb munkavégzésért

Az inverteres hegesztőgépeinkkel gyorsabb a munkavégézés. Hegesszen biztonságosabban, egyszerűbben inverteres hegesztővel.

A hegesztés nélkülözhetetlen része lett életünknek, hiszen gyakorlatilag amelyik nagyobb teherbírású fémszerkezet nem szegecselve vagy csavarozva van, annál hegesztéssel oldják meg az elemek egymáshoz való rögzítését. Az inverteres hegesztőgépek tökéletes és tartós megoldást nyújtanak az ilyen feladatokra, ám bizonyos paramétereik és a használhatóságuk egyszerűsége miatt egyre népszerűbbek más, hasonló feladatokat megoldani képes társaikhoz képest. 

inverteres hegesztő

Miben különbözik a hagyományos és az inverteres hegesztési technológia?

A hagyományos hegesztőgépek egy kissé elavult, régebbi technológia képviselői. Működésük rendkívül egyszerű. A hálózati feszültséget alakítják át egy beépített transzformátor segítségével úgy, hogy a kívánt áramerősséget állítják elő, amellyel a hegesztés folyamata stabilan végezhető. Bizonyos típusoknál a hegesztőgépünk egyenáramot állít elő, amelynek az egyik pólusa a kezünkben tartott elektródafogóhoz, a másik fele pedig az éppen hegeszteni kívánt vasalatra van csipeszelve.

Ezzel szemben a modernebb, inverteres technológiával működő hegesztőgépek önmaguk szabályozzák a működéshez szükséges feszültséget, valamint munkafolyamat közben is állíthatjuk az áramerősséget. Ez nagy előny, ugyanis a hagyományos gépeket nem lehet állítani munka közben, így időt veszítünk az állandó állítgatással. Az inverteres gépeknél a hegesztőpálca letapadásánál nagyobb áramerősség keletkezik, így a pálca felizzik, a tapadás pedig megszűnik.

Az inverteres hegesztőgépek előnyei

Az inverteres technológiával jóval egyszerűbb a hegesztés, a gép nem olyan érzékeny a pálca megfelelő távolságra való tartására, gyorsabb a munkavégzés is, valamint kevésbé kell bosszankodnunk a letapadt, szinte a munkadarabtól elválaszthatatlan hegesztőpálcák miatt. Az inverteres gépek mérete a töredéke lehet a hagyományoséhoz képest, így akinél a mobilitás fontos, azoknak ez egy plusz érv a modern technológiával üzemelő gépek mellett.

Az inverteres hegesztőgép hátrányai

Ennek a fajta hegesztőgépnek is van Achilles-sarka, ez pedig a szálló por. Óvni kell tőle, amennyire csak lehet, mert a műhelyünkben található, a levegőben repkedő por és az apró szemű fémpor bizony el tud bánni ezzel a remek kis szerkezettel. A karbantartási igénye így nagyobb, mint a hagyományos megoldással működő testvéréé.

Milyen áramerősséget állít elő az invertes hegesztőgép?

Az inverteres hegesztőgép által előállított, az anyag megolvasztásához szükséges áramerősséget a használt munkadarab anyaga és a használni kívánt hegesztőpálca vastagsága határozza meg. Egy átlagos inverteres hegesztő körülbelül 160-200 ampert képes előállítani. Érdemes előre átgondolnunk, hogy milyen hegesztési feladatok megoldására keresünk gépet, és előreláthatólag milyen anyagvastagságokkal fogunk dolgozni, majd ezek mérlegelése után tudjuk az eladó vagy egy hegesztésben járatos szakember segítségével megvásárolni a kívánt terméket.

Láthatjuk, hogy egy modern, a régebbi technológia gyengeségeit maximálisan nélkülöző eszköz az inverteres hegesztőgép. Az új technológia és a minőségi anyaghasználat pedig garancia arra, hogy hosszú ideig elkísérjen minket egy ilyen gép, amely a barkácsolásunk során felmerülő feladatokat maradéktalanul el tudja végezni. Természetesen ez esetben is fontosak a minőségi kiegészítők, ám a legeslegfontosabb a balesetvédelem, amellyel kapcsolatban számtalan jó megoldás áll rendelkezésünkre, amellyel minimalizálhatjuk a balesetveszélyt.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!