Banner

Parketta felújítása

Parketta felújítása lépésről lépésre, a felületkezeléstől és anyagtól függően. Kisebb hibák javítása, olajos és lakkal kezelt parketták csiszolása és lakkozása akár házilag is kivitelezhető! - Praktiker ötletek

Újat a régi kopott parkettából

Sokan megrettennek a gondolattól, hogy a sok éven át használt parkettájukat saját maguk, házilag újítsák fel. Pedig egy kis tájékozódással és lelkesedéssel önmagunk is elvégezhetünk olyan munkákat, mint a csiszolás, polírozás, tömítés, azaz nem kell feltétlenül szakember segítségét kérni. Ha jól megvizsgáljuk a meglévő parkettánkat és körbenézünk a parketta felújításhoz szükséges eszközök piacán, egész sok pénzt megspórolhatunk. De mire figyeljünk?

parketta felújítása

Vizsgálat

A sok éve használt parkettafelületünkkel kapcsolatban többféle hiba, elváltozás is tapasztalható, értelemszerűen más és más módon kell eljárnunk. Nem kell viszont megijednünk a feladattól és új parketta vásárlására gondolnunk! Első lépésben nézzük át a parkettalapok hibáit, hogy hol van a felület felpúposodva, ki vannak-e száradva a parkettalapok. Előfordulhat, hogy nem a parkettával van probléma, hanem az alatta található aljzattal, betonfelülettel. Sajnos az aljzat is el tud öregedni, korhadni, és benedvesedhet. Ilyenkor fel kell bontanunk a parkettalapokat, és kezelnünk kell a problémát, mielőtt a rajta lévő parkettát javítjuk vagy cseréljük.  A nagy kérdés: laminált padló vagy szalagparketta a jobb választás? Cikkünkből kiderül!

A parkettalapokat érdemes egyenként átnéznük, hogy nem száradtak-e ki. Ez előfordulhat, ha alapvetően száraz, alacsony páratartalmú a helyiség. Ez rontja a parketta élethosszát, szóval érdemes figyelnünk rá. Emeljük meg a lakás páratartalmát mesterségesen (kaphatók erre a célra speciális berendezések), várjunk pár napot, hetet, míg a lapok visszanyerik eredeti méretüket és ezután végezzük a további műveleteket (csiszolás, olajozás stb.)

Előfordulhat, hogy a probléma a parkettalapok leragasztásában van: a lapok elcsúsznak, mozognak. Itt a hiba kiterjedésétől függően kell eljárni. Néha elég csak egy-egy lapot megigazítanunk, leragasztanunk, máskor viszont előfordulhat, hogy több sor lapot fel kell bontanunk egészen addig, amíg egy stabil parkettalap sort találunk. Érdemes megismerni azt is, hogy miként lehet a padlófűtés parketta alatt

Tömítés, polírozás, lakkozás

Ha szerencsénk van, akkor csak a fa parketta teljesen sima, így csak a felületkezeléssel kell foglalkoznunk. Ebben az esetben fontos előre tájékozódnunk, hogy a parkettalapok milyen jellegű felületkezelési eljárást igényelnek, ami nem rongálja az összetételüket és minőségüket – könnyű, vizes bázisú lakktól kezdve sűrűbb, nehezebb anyagokig sok dologra lehet szükség. Nem mindegy, hogy alapvetően olajos anyaggal vagy lakkal van kezelve a felület, hiszen sok esetben az egyes kezelőanyagok nem kompatibilisek egymással. Előfordulhat, hogy a felület nem szívja be a választott kezelőolajat, így ragacsos lesz, vagy lepattoghat a használt új lakkréteg. Az olajos parketták javítása egyszerűbb, elegendő csak a kopott résznél, helyileg javítani, míg a lakkozott parkettánál az egész felületet kell korrektúrázni.

parketta felújítása

A matt vagy karcos lakkfelületet tárcsás csiszológéppel és az előírt polírozóanyagokkal ajánlott kezelni. Szerencsére a szakboltokban igen széles tárháza van a csiszoló- és polírozógépeknek, -szetteknek, biztosan megtaláljuk a számunkra legjobbat. A csiszolás során óvatosan járjunk el, nehogy megsértsük a fa parketta felső rétegét! Ez a körültekintés viszont nemcsak a nyers fafelületre igaz: a csiszolás előtt vizsgáljuk meg, hogy a padlóból nem áll-e ki olyan fadarab, szög, léc, ami kárt tehet a gépben! A pontos és biztonságos munkához szükségünk lehet még csiszolópapírokra, védőszemüvegre, védőmaszkra, hézagtömítőre a rések kezeléséhez és egy porszívóra a munka utáni takarításhoz. Igen fontos, hogy több felvonásban csiszoljunk, a parketta csiszolása során néha szünetet kell tartani, a köztes időkben pedig figyeljünk a portalanításra

Sérült parketta esetén

Az olajos felületű, sérült parkettáknál könnyű dolgunk van, hiszen ezeket viszonylag egyszerűen újra tudjuk olajozni. Néha a parkettát magát cserélnünk kell, ilyenkor a parketta csiszolás és lakkozás már nem megoldás, de a legtöbb esetben az esetleges cseréket elkerülhetjük javítószettek, -csomagok vásárlásával, amelyeket a különböző típusú parkettalapokhoz gyártanak, figyelembe véve a parketta összetételét, felületi tulajdonságait.

Reméljük, cikkünk segítséget nyújtott ahhoz, hogy házilag javítsuk fel az otthoni parkettafelületet, és még sok évig tudjuk használni a megszépített padlót a lakásukban! 

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!