Banner

Ideális burkolatok a fürdőbe!

Burkolat vásárlásakor ezeket a szempontokat tartsd szem előtt 

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy nagyáruház polcai előtt tanácstalanul állva próbáltuk meg kiválasztani álmaink fürdőszobájának burkolatait. A sok szín, anyag és minta útvesztőjében könnyen el lehet tévedni, így nem árt tudni pár alapvetően fontos paramétert és tanácsot ahhoz, hogy a saját igényeink szerint tudjuk leszűkíteni a választékot és kiválasztani a tökéletes burkolatot.

burkolat

Padlóburkolatok

A padlóburkolatok alapvetően abban különböznek a csempéktől, hogy nagyobbak, sokkal magasabb a kopásállóságuk és a terhelhetőségük, hiszen súlyosabb bútorok is kerülhetnek rájuk a lerakás után.

A kiválasztáskor nagyon fontos tudnivaló, hogy csak vizes helyiségbe való burkolatot vásároljunk! A feltűnően fényes felületű lapok többsége nagymértékben csúszik is, így alkalmatlanok a fürdőszobába való beépítésre. Gondoljunk csak bele, amikor a kádból vagy a zuhanyból kilépünk vizes lábbal, és egy nem megfelelő burkolattal érintkezik a nedves bőrünk. Szinte garantált, hogy előbb-utóbb baleset lesz ebből a műveletből. A fürdő padlóburkolatára vonatkozóan aranyszabály, hogy még az áruházban nyálazzuk be az ujjunkat és húzzuk meg a leendő burkolat felületén. Amennyiben az ujjunk nagyon könnyen megcsúszik a burkolaton, úgy biztosan nem alkalmas vizes helyiségbe.

Fontos továbbá, hogy milyen színű, méretű és mintázatú a burkolólapunk. Óvatosan kell bánnunk ezekkel a paraméterekkel, mert a sötétebb, nagyobb méretű burkolólapok képesek „agyonnyomni” a teret, és sokkal kisebbnek fog hatni a fürdőszobánk, mint valójában. Léteznek extra nagy méretű padlóburkolók is, de ezeket csak tágasabb, nagyobb méretű fürdőkbe javasoljuk lerakni, hiszen így jól érvényesülnek a fugaközök, amelyek szép mintázatot rajzolnak ki, hogy külön vizuális élményként emeljék az összkép szépségét.

A padlóburkolatok esetében gondolkodhatunk akár abban is, hogy részben vagy egészben a falra is ugyanazt a burkolatot tesszük fel, mint a padlóra, hiszen a padlóburkolat minden paraméterében alkalmas erre. Azonban fordítva ez sajnos nem működik, így a csempe csak a legritkább esetben alkalmas padlóburkolásra.

A csempék

A csempe egy vékonyabb, kevésbé terhelhető burkolatfajta, amely általában kisebb méretben kapható, mint a padlóburkolók. A mechanikai, fizikai hatásoknak kevésbé van kitéve a felület, így itt koncentrálhatunk a mintákra, színekre, fényesebbnél fényesebb felületekre. Azonban mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy jól takaríthatónak kell lennie, hiszen a zuhanykabinok és kádak esetén a felfröccsenő vízzel mindenképpen számolnunk kell. Lehetőleg sima, mázas felületekkel burkoljunk, ugyanis ezek a legkönnyebben tisztíthatók. Ha módunk van rá, győződjünk meg a lap vegyszerállóságáról, hiszen nem sima meleg vizes lemosást használunk a tisztításkor, hanem vízkőoldós, esetenként hipóalapú szerekkel fogunk takarítani a fürdőben.

csempe

Vinyl burkolatok

Dizájnos, extrém, a természetes elemeket – fa, kő – mintázatát hűen mintázó vinyl burkolat nemcsak a fürdőszobában, de a lakás többi pontján, sőt irodákban is jó választás, hiszen azon túl, hogy esztétikus, nagy a kopásállósága, kedvező árú, és gyorsan lerakható. Bírja a padlófűtést, hangszigetelő tulajdonsága is van, és a padló mellett a falon is jól mutat. 

Általános tanács csempe és burkolólap vásárlásakor

A kiszámolt és szükséges mennyiségnél vásároljunk legalább 10 százalékkal több burkolatot a feldolgozáskor előforduló repedések, törések, elszabások pótlására, illetve mindig tegyünk el egy pár darab burkolatot, mert évekkel később előfordulhat, hogy egy-egy darab cseréjére lesz szükség sérülés miatt.

Kövess minket a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!