Banner

Amit a mészfesték használatáról tudni érdemes

Habár az oltott mésszel való festés ismét visszajött a köztudatba, ezt leginkább fertőtlenítő hatásának köszönheti, sokan mégsem tudják pontosan, hogy mi a különbség a diszperziós-, mészfesték és oltott mész között. Rövid cikkünkben számot vetünk a különbségekről, előnyökről, hátrányokról, valamint kitérünk a beltéri mészfesték használatára is.

Fehér mészfesték

Diszperzit, mészfesték vagy oltott mész?

Jelenleg a piacon kapható beltéri falfestékek javarészt diszperziós festékek, a diszperzió pedig annyit tesz, hogy szétszóródás. Ebből már ki is következtethető, hogy olyan adalékokról beszélünk (például műanyag diszperzió), ami a hatékonyabb és egyenletesebb elterülést biztosítja – ilyen értelemben a legtöbb mészfesték is diszperziós. Az oltott mész alapja ehhez képest csupán mészhidrát, nincsen benne semmilyen speciális adalékanyag, a mészhidrátot vízzel kell keverni, hogy megkapjuk az oltott mészt.

A mészfesték összetétele

A mészfesték tehát félúton helyezkedik el az oltott mész és a különleges diszperziós festékek között, mivel nem egy konkrét „receptet” jelöl, ezért nem mondhatjuk – mint az oltott mésznél –, hogy ebből és ebből áll. Gyártók válogatják, hogy mik kerülnek bele a festékbe, olyan anyagokat találhatunk az összetevők között, mint az oltott mész, márványőrlemény, különböző kötőanyagok, pigmentek vagy épp additívok.

A mészfesték előnyei és hátrányai

A mészfesték tehát a diszperziós, vizes bázisú festékek és az oltott mész erényeit kombinálja: változatos felületek festésére alkalmas, a fal természetes légáteresztő képessége nem romlik használatával, penészgátló hatású, valamint a gyors száradás is jellemzi. Fontos megjegyezni, hogy még festetlen vagy festett felületek kezelésére egyaránt alkalmas a mészfesték, ugyanakkor problémásabb, speciális igényű helyekre nem biztos, hogy a legjobb megoldás. Kapható már számos különleges festék: egyrétegű, baktérium- és gombagátló hatású vagy akár dörzsálló latex tartalmú – ezek mind speciális igényekre lettek szabva.

Beltéri és kültéri mészfestékek

Ahogyan azt korábban taglaltuk, a mészfestékek is már adalékanyagokkal vannak dúsítva, így változatos felületeken alkalmazhatjuk őket. Nemcsak alapanyag, hanem elhelyezkedés szerint is többféle igénynek tudunk eleget tenni. A kültéri homlokzatok vagy a beltéri vakolt felületek éppúgy működőképesek lehetnek mészfestékkel is, mintha egy régi meszelt falat szeretnénk vele újrafesteni.

Használata gipszkarton falra

Habár több olyan mészfesték létezik már, ami alkalmazható gipszkartonra is, ennél a felületnél mégiscsak valamilyen hagyományos diszperziós festéket javasolunk. Igaz, függ a festék pontos mésztartalmától, de a mész alapvetően másképpen tapad meg a felületeken, mint a diszperziós festék, valamint a lúgos kémhatása miatt a gipszkarton felső rétegét felmarhatja.

Vályog falra

Ha viszont vályogfalat szeretnénk festeni, akkor az oltott mész vagy a mészfesték remek megoldás! Valószínűleg már az első rétegnél látni fogjuk, hogy kell még festenünk az előző rétegre, de ez természetes. Vályogfalak esetében ne próbáljuk megúszni egyrétegű festékkel a dolgot, mivel a vályogfalak általában nedvesebbek a téglafalnál, így a gyorsan száradó mészfesték lesz a legjobb választás.

Mészfestékkel a penész ellen

Mint azt korábban írtuk már, az oltott mész lúgos kémhatású, ezért lehetséges, hogy van valamiféle fertőtlenítő hatása. Igaz, ennek az előnyeit csak folyékony halmazállapotban élvezhetjük, a festést követő percekben a mész „elkarbonátosodik”, ezzel pedig fertőtlenítő hatású is elmúlik. Amennyiben penész ellen védekezünk, megoldás lehet a rendszeres, évente történő mészfestés, vagy erre a célra kifejlesztett penészgátlós festék használata.

Színezett mészfesték

Hogyan kell színt keverni a fehér mészfestékhez?

A mészfesték azon túl, hogy gazdaságos, környezetkímélő termék, színezhető is. A pigmentek kiválasztásánál arról mindenképp győződjünk meg, hogy kompatibilis a festékkel, hiszen lehetnek eltérések a márkák között. Ha saját magunk keverjük ki a színeket, akkor egy mintafelületen teszteljük le a festéket, és várjuk ki a száradási időt! És ez miért fontos? Mert pár óra száradási idő után másképp látjuk majd a színt, mintha csak a vödörben néznénk!

Kövesd a Praktikert a Youtube-on is!

 

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!