Milyen a víztakarékos fürdőszoba?

Könnyű dolga van annak, aki szeretne spórolni a vízszámlán, egyúttal a környezetet is védeni. Egyre több olyan víztakarékos termék kapható, amely éppen ezeket a célokat szolgálja.

Az egyik legnagyobb pazarlás, hogy ivóvizet engedünk le a vécén, ez akár több száz liter is lehet naponta egy családnál. A megoldás nagyon egyszerű, szereltessünk fel takarékos vécétartályt, de ennél kisebb beruházással a meglévő régi tartályt is átalakíthatjuk egy víztakarékos betéttel, amely megállítja az öblítést, mielőtt kiürülne az egész tartály. Jó megoldás még a tartály nélküli vízöblítő, ami csak addig engedi a vizet, amíg el nem zárjuk. Ha komolyabb felújítás előtt állunk, akkor rengeteg vizet spórolhatunk, ha olyan rendszert építünk ki, amely a mosakodásra, mosásra használt szürke vizet hasznosítja vécéöblítésre.

Ha perlátort szerelünk fel a csapra, azzal a kifolyó víz mennyiségét nagyjából a felére csökkenthetjük, miközben meg sem érezzük, hogy drasztikusan kevesebb vizet használnánk. A perlátorok lényege ugyanis, hogy a csapból kifolyó vizet levegővel keverik össze, és így csökkentik a fogyasztást. Ha új csapot vásárolunk a fürdőbe, akkor választhatunk olyat, amelybe beépítették a perlátort. Kádhoz viszont nem érdemes ilyesmit beszerelni, mivel csak érzetre marad ugyanannyi a kifolyó víz mennyisége, a kád kétszer annyi idő alatt töltődne fel.

Figyeljünk oda a zuhanyfej kiválasztásánál is, és keressük a víztakarékos változatokat, amelyek ugyanazt tudják, mint a perlátoros csapok. Vehetünk termosztátos csaptelepet is a mosdóba és a zuhanyzóba, amelyen pontosan beállíthatjuk a vízhőmérsékletet, így nem kell addig folyatnunk a vizet, amíg be nem állítjuk.

Örök dilemma, hogy kád vagy zuhany kerüljön a fürdőszobába, mivel a kádban macerásabb lehet zuhanyozni, de a fürdés kikapcsoló élményéről is nehezen mondunk le. Bármelyiket is válasszuk, gondoskodjunk róla, hogy kényelmes élmény legyen a napi zuhanyzás, mivel ez jóval gazdaságosabb a fürdésnél. Egy gyors zuhany nagyjából 60 liter vizet igényel, míg a fürdéshez kádmérettől függően 140-160 litert pancsolunk el.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!