Banner

A csempézés menete házilag - Csináljuk helyesen!

A csempézés nem egy olyan bonyolult folyamat, ahogyan azt sokan gondolják. Csempézni tudunk mi is házilag, ha van otthon egy kis időnk, a helyes alapanyagokat használjuk, és figyelünk a lépésekre. Segítünk eligazodni az anyagokban és falfelületekben, amikre csempézni tudunk, elmagyarázzuk a csempézés pontos menetét és a hozzá szükséges anyagokat és eszközöket is segítünk összeszedni!

Csempe - Praktiker

A csempézés előkészítése, mire lesz szükségünk

A csempézés házilag is megoldható munkálat, ha viszont otthon, házilag kerül kivitelezésre, akkor meg kell teremtenünk az ideális feltételeket – kezdjük tehát az alapokkal, íme, a csempézés kellékei!

Szükséges szerszámok, eszközök

A csempézés folyamata először a mérésekkel, illetve a jelölésekkel kezdődik: ehhez mindenképp szükségünk lesz ceruzára, zsírkrétára és acélvonalzóra. A csempézés előkészítése persze nem áll meg ennyiben, hiszen a csempézés falra történő kivitelezése annyiban trükkösebb, hogy ideiglenes vezetőléceket kell felszögelnünk, ennek mentén tudjuk majd feltenni a burkolólapokat – szóval faléc, szög és kalapács legyen kéznél!

A csempe lerakás előtt a vágásról is gondoskodnunk kell: csempe vágó vagy tapétavágó kés, esetleg csempefűrész fog elkélni, ha tényleg a „csináld magad csempézés” mellett tesszük le a voksunkat. Továbbá nem árt, ha lesz nálunk csiszolópapír vagy csempereszelő, amelyekkel simára csiszolhatjuk a vágás okozta durva éleket.

A csempézés kezdőknek itt válhat bonyolultabbá, hiszen a glettvas, csempekereszt, fugázó pálcika és simító használatához már kell egy kis gyakorlat. Mindezek mellett szivacsra és tiszta rongyra is szükségünk lesz, illetve egy kisebb vödörre, amiben a tisztításhoz szükséges vizet tároljuk.

Anyagok a csempézéshez

A konyha, nappali vagy fürdőszoba csempézés anyagszükséglete természetesen eltérő lehet attól függően, hogy mit és hol szeretnénk burkolni. Sokakban felmerül, hogy a csempézés fuga nélkül megoldható-e – habár van erre technológia, de nem kifejezetten ajánlott. Mindentől függetlenül élvédő profilokat azért vásároljunk, hiszen ez nemcsak esztétikus, de állagmegóvó funkcióval is bír.

Fugára, csemperagasztóra és burkolóanyagra tehát mindenképp szükségünk lesz, a hatékony szigetelés érdekében pedig szilikonos tömítőanyagot is szerezzünk be. Ha a csempe festés is napirendi pont lesz, akkor festék, felületkezelő alapozó és felületkiegyenlítő anyagra is szükségünk lehet.

Milyen felületekre és anyagokra lehet csempézni?

A fal csempézése házilag ott tud problémássá válni, ahol nem hagyományos felületre kerül a burkolat. Habár a csempézés gipszkartonra, fára vagy osb lapra megoldható, de ezek a felületek a párát és a nedvességét sokkal kevésbé bírják. A fa vagy osb lap esetében célszerű lehet még egy vagy két gipszkarton réteget felhúzni – ez persze az helyiség alapterületét csökkenteni fogja.

A gipszkarton burkolása a csempézés előtti alapozó felvitelével indul, nagyon fontos, hogy impregnált legyen a felület – ezt gipszalapozással is ki lehet váltani. Bármelyik „nem megszokott” alapról is beszélünk, használjunk rugalmas csemperagasztókat és rugalmas fugázó anyagokat, hiszen ezek a falak úgynevezett „mozgó falak”, sokkal érzékenyebbek a helyiség páratartalmára és hőmérsékletére. Ha tehát a csempézés fára, osb lapra vagy gipszkartonra készül, győződjünk meg róla, hogy bírni fogja az adott falrész a hőingadozást, a nedvességet és a párát!

Csempézés menete képekben és lépései

A fürdőszoba csempézés menete attól is függ, hogy újratervezünk vagy nulláról kezdjük. Amennyiben a csempe leverése még előttünk álló feladat, akkor a (fentebb említett) csempézés szerszámai mellé kalapácsot, vésőt, illetve sittes zsákokat be kell szereznünk – minden további csak ezek után!

Előkészítés

Először is a fal legyen tiszta és száraz, amennyiben a falon felületi hibákat találsz, gletteld újra a kritikus részeket, és csiszold simára!

Jelölések

Egy vízmérték segítségével rajzold fel az első csempesor helyét. Ezúttal legyél a megszokottnál is precízebb, hiszen ezen az első soron múlik szinte minden!

Szintezőléc

Korábban már említettük, hogy szükséged lesz falécekre – ezeket ennél a stádiumnál kell használni. Ha pontosan mérsz, akkor a szintezőléc segít majd tartani az irányokat, így hiába készül a csempézés saját kezűleg, olyan precíz lesz, mintha profi csinált volna! A szintezőlécen jelöld továbbá a csempék méretét is, ennek köszönhetően látni fogod, hogy mennyi csonka sorod lesz.

Csempe Vágó - Praktiker

Vágás

A csempevágó használatára kétségtelenül rá kell érezni, de ha biztosra akarsz menni, akkor a csempe hátoldalán egy ceruzával vagy krétával jelöld meg a vágás helyét, csempekarcolóval vagy tapétavágó késsel karcold meg a felületét, majd egy stabil felületen roppantsd ketté a lapokat!

Ragasztás

A falra csempézés másik kritikus pontja a csempe ragasztó felvitele – egyenletesen és gyorsan kell dolgozni, de kapkodni azért nem kell! Inkább kevesebb adagokat keverj ki, és kisebb területen dolgozz, nehogy idő előtt megszáradjon!

Csempe Ragasztó - Praktiker

Csempézés

Egyesével haladj a szintezőléc mentén! Sokan a csempézés fentről lefelé történő technikájára esküdnek, ebben az esetben viszont a vízszintezésre sokkal nagyobb gondot kell fordítani. Kezdőként vagy hobbibarkácsolóként inkább maradj a szintezőléces megoldásnál!

Hézagolás

Két csempe közé rakj fugakeresztet, így biztosan nem fognak összecsúszni a lapok! Ezeket a ragasztó száradása után távolíthatod el.

Fugázás

A fugázás hálás feladat – itt már nemcsak a munka végét látni, hanem kicsit lazíthatunk is a figyelmünkön. Használhatsz előre elkészített pasztát vagy te magad is kikeverheted, egy biztos: ne spórolj vele, jusson mindenhova, a felesleget pedig – a megkötés előtt – töröld le! A sarkoknál, a falak találkozási pontjainál, illetve a mosdó és kád körül használj szilikont is a tökéletes szigetelés érdekében!

Csempe fúrás

Ha polcot, zuhanytartót vagy bármi egyebet szeretnénk felfúrni, akkor mindenképp hagyjunk elegendő időt a burkolat teljes kiszáradásának. Jelöljük ki a fúrás helyét, pontozóval üssünk egy kis mélyedést, majd iksz alakban ragasszuk le egy szigetelőszalaggal, és csak ezután fúrjunk! A szigetelőszalaggal meg tudjuk akadályozni, hogy a furat helyén továbbrepedjen a burkolat.

Tisztítás

A legvégére marad a takarítás – ezt puha textíliával, ronggyal tegyük meg. A munka után láthatunk úgynevezett „cementfátyolt” a felületen, ezt egyszerűen le lehet dörzsölni egy mosogatószivaccsal, egy a lényeg, hogy ne használjunk vizet hozzá!

A cikkünk végére érve annyit még érdemes elmondani, hogy általános jellegű tanácsokat és praktikákat próbáltunk összegyűjteni, ha viszont olyan komolyabb munkára vállalkozunk, mint a diagonál csempézés, medence csempézés vagy éppen mozaik csempézés, akkor kalkuláljunk azzal, hogy a különleges végeredmény különleges elvárásokat is támaszt – ebben az esetben pláne kérjük ki egy szakember tanácsát!

Most, hogy végigolvastad a csempézés lépésről lépésre történő folyamatát, már csak egy dolog maradt hátra: nézz körül a Praktiker kínálatában, és válaszd ki a legjobb alapanyagokat és szerszámokat!

A kerámia és kőporcelán padlólapok sokféle mintában, színben, méretben kaphatóak és lerakása saját kezűleg szintén elvégezhető.

Kövesd a Praktikert a Youtube-on is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!