Banner

PVC-padló: a praktikus, könnyen tisztán tartható megoldás

Ha ésszerű megoldást keres melegburkolatra, válassza a PVC burkolatot. Különböző igénybevételhez választhat praktikus, könnyen tisztán tartható burkolatot. 

A PVC az 1920-as évek óta elkísér bennünket, és számtalan előnyös tulajdonsága miatt soha nem is megy ki a divatból. De mi ennek a töretlen sikernek az oka, és miért az egyik legtöbbet választott termék ez a melegburkolatok palettáján? Ezt a kérdéskört járjuk körbe ebben a cikkben.

pvc padló

Mi a PVC, és miből készül?

A polivinil-klorid a kemény műanyagok közé sorolható, mesterségesen létrehozott, kémiailag rendkívül ellenálló anyag. Felhasználási területe szerteágazó, a palettán ugyanúgy megtalálható az elektromos kábelek külső bevonata, a konyhai háztartási eszközök burkolata vagy akár a kerti locsolótömlő külső borítása. Rendkívül ellenálló anyag, ezért előszeretettel alkalmazzák például lefolyócsőnek is. Jól ellenáll a hőnek.

A PVC-burkolatok előnyei

Könnyen alakítható, vágható, strapabíró anyag. Mivel tekercsben vásárolható, nem kell bajlódnunk az illesztési hézagokkal sem, így megtestesíti a tökéletesen vízálló felületet, amennyiben a szegélyek megfelelően el vannak dolgozva.

A mechanikai behatásoknak rendkívül jól ellenáll, így az irodai székek görgői sem fogják tönkretenni. Más a helyzet a magas sarkú cipőkkel, ahol nagyobb súly koncentrálódik nagyon kis felületen.
Padlófűtéssel ellátott aljzat fölé is tökéletes megoldás, hiszen jól vezeti a hőt. Többféle változatban is megvásárolható: van hangszigetelő, csúszásgátló felülettel ellátott, elektromos áramot nem vezető vagy vezető típus is, attól függően, hogy mit kíván meg az adott ipari környezet.

A PVC felhasználási területei

Ezt az anyagot szinte bárhová lerakhatjuk, legyen szó az otthonunkról, azon belül is akár a vizes helyiségekről, de iskolákban, nagy forgalmú hotelekben, előadótermek burkolataként szintén gyakran találkozhatunk ezzel a megoldással.

A PVC a nagymama konyhájában lévő olcsó, kopott burkolat?

Ha meghalljuk a PVC kifejezést, sokaknak a nagyi konyhájának egyszínű, kopottas padlóburkolata jut eszébe, ami nem feltétlenül jó reklám a PVC-nek. Pedig a PVC padlóburkolat az idők során nagy átalakuláson ment keresztül, és mára egy nagyon magas kopásállóságú és a legtöbb vegyszerrel szembeni ellenállósággal felruházott, igazi túlélőként funkcionáló padlóburkolat lett belőle. Számtalan szín, minta és textúra jelent meg a piacon, méghozzá olyan mennyiségben, hogy nehezen járhatunk úgy, mint a 70-es években, amikor mindenkinél az a néhány szín és minta uralkodott a lakásokban.

pvc padló

A PVC praktikuma: tisztán tarthatóság, egyszerűség, tartósság

Ezt a burkolatot igazán könnyű tisztán tartani, ehhez pedig nincs szükség speciális vegyszerekre. A recept igazán egyszerű, kell egy vödör meleg víz és mosószer. Kerülni kell a maró hatású szereket!

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!