Banner

Szakembereket kérdeztünk: Mit tartalmazzon egy jó szerszámkészlet?

Szerszámkészlet vásárlásán gondolkodsz? A szerszámkészlet hosszú távra szól, így érdemes átgondoltan választani. Összegyűjtöttük azokat a szerszám- és szerszámosláda típusokat, amelyek kitűnőek az otthoni barkácsoláshoz, szereléshez. 

Mindnyájan tudjuk, hogy ami elromolhat egy lakásban, az egy idő után el is fog romlani, így nagyon hasznos, ha már előre rendelkezésünkre állnak a javító és barkácseszközök. Sok kedves olvasónk hobbiszerűen barkácsol otthonában, így ők szintén igénylik a legszükségesebb, minőségi szerszámokat. De milyen a szerszámkészlet és hogy tároljuk ezeket az eszközöket a leghatékonyabban?

szerszámkészlet

A jó szerszámkészlet alapja

A jó szerszámkészlet a hagyományos kéziszerszámok garmadáját tartalmazza. Összeállíthatjuk egyenként megvásárolva különböző barkácsboltokból, de ha időt és energiát szeretnénk spórolni, és nincsenek speciális igényeink, vehetünk egy külön összeállított, teljes készletet is. Ma már nagy kínálata van a sokdarabos, márkás szerszámkészleteknek, amelyek viszonylag olcsók és egy sokoldalú alapkészletet tartalmaznak.

A kéziszerszámok mellett szükségesek lehetnek még a különböző motoros szerszámok, kisebb satuk, és még számtalan barkács fogyóeszköz: spaklik, csiszolóvásznak, szigetelő- és ragasztószalagok, csavarok, tömítések, szögek. Fontos, hogy ezeket a különböző méretű szerszámokat és eszközöket egymástól külön tudjuk tárolni, máskülönben nehéz lesz átlátni a kialakult káoszon, rendetlenségen.

Szerszámosláda: Hogyan válasszunk?

Ahhoz, hogy a barkácseszközök és szerszámok kaotikus állapotát elkerüljük, a legjobb megoldás egy szerszámosláda vagy egy szerszámostáska. Szövet szerszámostáskát akkor válasszuk, ha csak kevés eszközre van szükségünk, és nem fogunk nehezebb tárgyakat hordozni.

szerszámosláda

Mielőtt beszerzünk egy szerszámosládát, gondoljuk végig, pontosan milyen igényeink vannak. Sok eszközt fogunk tárolni? Tartunk majd a ládánkban esetleg egy fúrógépet vagy egyéb elektronikus eszközt? Esetleg speciálisan egy villanyszerelő szerszámosládát szeretnénk? Mennyit tudunk a vásárlásra áldozni? Ha hosszú távon gondolkodunk, érdemes egy kicsit több pénzt beruházni egy jó minőségű, masszív ládába, hiszen ha sokat használjuk, hozzuk-visszük, óhatatlanul is letörhetnek a láda fülei, a zsanérja a műanyag öregedése miatt. Ha a mobilitás nem olyan fontos, mert csak otthon használjuk, választhatunk vagy készíthetünk egy faládát is.

Fontos, hogy a ládában legyenek apró tárolórészek, bokszok a szögek, csavarok számára, de tartalmazzon nagy üreges részeket a nagyobb szerszámoknak. Hasznosak a kivehető tartórészek is, amelyek segítségével praktikusan egymás fölé lehet pakolni a holmikat. A láda legyen biztonságosan zárható és könnyen hordozható.

Minőségi szerszámkészlet

Mit tartalmazzon egy igazán jó minőségű szerszámkészlet Mindenképp szükségesek olyan alapdarabok, mint egy kalapács, egy kombinált fogó, pár csavarhúzó, imbuszkulcsok, szike, mérőszalag. Csavarhúzóból többfajtát is tartsunk, hasznos lehet egy kisebb készletet vennünk. Célszerű lehet még vásárolnunk néhány villáskulcsot, legyen köztük néhány nagyobb méretű is, amivel a vízcsapokat is megszerelhetjük. Ha tudunk villanyt szerelni, jól jöhet néhány speciálisan erre a célra készített, szigetelt csavarhúzó, fogó és fázisceruza. Famunkákhoz praktikus egy-két favéső, reszelő, esetleg egy párkánygyalu. Ha időnként fűrészelnünk is kell, szereljük fel a ládánkat egy keretes fémfűrésszel vagy egy finomabb fogú rókafarkú fűrésszel. Jól jöhet egy vízmérték, kétoldalú ragasztószalag és néhány puhább ceruza a jelölésekhez.

Kövesd a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!