Banner

Egy gép, aminek minden ezermester örül

Minden barkácsoló ember különös vonzalmat érez a több funkciót egy gépben magában foglaló megoldások iránt. A multifunkciós gép tagadhatatlan előnye, hogy ha ügyesen vásárolunk, úgy 2-3-4 kofferrel vagy ládával kevesebbel tudunk nekifutni egy munkának, ami hely-, idő- és energiatakarékos megoldás egyben. Vizsgáljuk meg, mire érdemes figyelni egy multifunkcionális gép kiválasztásánál, mert bizony nem egyszerű kiigazodni a sok szám és mértékegység, rendszerjelző paraméter között, és felállítani az általunk jónak ítélt fontossági sorrendet.

Szerelvényrendszerek 

Egy jól használható multifunkcionális gépnek egyszerűen elmagyarázva cserélhető fejűnek kell lennie, tehát egy alapgéphez többféle szerszám is csatlakoztatható. A csatlakoztatási rendszerek két kiemelkedő fajtája a Starlock és az IOS (Oscillating Interface System).

A Starlock rendszerben a tartozékok (szerszámok) többféle, a rendszeren belüli gépre is csatlakoztathatóak. Három teljesítményosztályban – Starlock, StarlockPlus és StarlockMax – vezették be őket. A különböző jelölések különböző erősségű gépekhez csatlakoztatható szerszámokat jelölnek, ezzel megakadályozva, hogy egy erősebb szerszám egy gyengébb gépre szerelhető legyen. Az IOS-nek nagyfokú az erőátvitele és a tartozékok 30 fokonkénti pozicionálását is lehetővé teszi

A méret és a súly 

Nagyon fontos paraméter! Gondoljuk végig lehetőség szerint előre, hogy milyen feladatokra fogjuk használni a gépünket. A gépek mérete és súlya egyértelműen meghatározza, hogy mennyi ideig lehet velük kényelmesen dolgozni. Nagyon kellemetlen lehet rövid idő alatt is, ha túl nehéz vagy kényelmetlenül nagy gépet választottunk magunknak, mert vagy leállásokkal kell számolnunk, vagy nem férünk oda kényelmesen a munkaterülethez.

Teljesítmény és szabályozhatóság

A legtöbb multifunkciós gép szabályozható fordulatszámú, amelynek segítségével a különböző erőt igénylő anyagok megmunkálásához a legoptimálisabb sebesség választható. A lágyabb anyagokhoz alacsonyabb, a keményebb anyagokhoz magasabb fordulatszámot kell választanunk.

A multifunkcionális szerszámok további előnye, hogy rezgésszöggel rendelkeznek, amely megmutatja, hogy működés közben mekkora a tartozék elmozdulása. A rezgésszög minél magasabb, annál gyorsabb munkavégzést érhetünk el vele. A precíziós anyagmegmunkáláshoz az alacsony rezgésszög kiválasztására van szükség.

Porelszívás 

A multifunkciós gépek csiszolásra is használhatók, az anyagmegmunkálásból pedig nagyobb mennyiségű por is keletkezhet. A tiszta munkakörnyezet és az egészségmegóvás miatt ajánlott olyan gépet választanunk, amelynek van ipariporszívó-csatlakozási pontja.

Vezetékes gépek 

Leállás nélküli munkára alkalmas gépek, mert folyamatos áramellátásúak. Nem kell csökkenő üzemidejű akkumulátorokkal bajlódnunk, de emiatt korlátozottan mobilak.

Akkumulátoros gépek 

A kényesebb, nehezen hozzáférhető helyekre is használhatók az akkumulátoros gépek. Különösen ajánlott kültéren, vagy nehezen elérhető helyen való munkavégzéskor. Amennyiben nincs elég pótakkumulátorunk, úgy számolnunk kell a töltési idő miatti leállásokkal, amelyek lassítják a munkavégzést. Különböző méretű és teljesítményű akkumulátorok vásárolhatók ugyanazon gépekhez, igény szerint. Az energiafelhasználás optimalizálására csipek vannak az akkumulátorokba építve, amelyek szabályozzák a megfelelő energiaszintet.

Ne feledjük, hogy egy jól kiválasztott minőségi gép akár egy életen keresztül is elkísérhet minket, a multifunkciós fejek pedig számtalan felhasználási módra adnak lehetőséget. Járjunk el körültekintően és ne sajnáljuk az időt a kiválasztásra.

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!