Banner

Választási segédlet beltéri ajtókhoz – a szakértő válaszol

Alapanyag, biztonság, minőség: ha beltéri ajtót vásárolunk, számtalan szempontot figyelembe kell vennünk. Decsov Gábor, a Hörmann Hungária szakértője segít a jó választásban!

Milyen szempontok szerint válasszunk ajtót?

A megfelelő ajtó kiválasztását az általa betöltött funkció határozza meg, hiszen nem mindegy, hogy gyerekszoba-, pince- vagy konyhai ajtót keresünk. A funkció kiválasztásakor rendszerint három, nem ipari ajtótípus között tesznek különbséget a gyártók: belső és WC/fürdőszoba ajtók. Ezen nyílászárók legfontosabb „tulajdonsága” a hőszigetelés, a hangszigetelés, a tűzgátlás, az igénybevétel és a mérettartás. Ha ezek mentén meg tudjuk határozni az ajtóval szemben támasztott elvárásainkat, nagyon közel járunk ahhoz, hogy rátaláljunk az ideális nyílászáróra. Ezután pedig nem marad más hátra, mint a vásárlás, valamint a beltéri ajtó beszerelése!

Az ajtók alapanyagai

beltéri ajtók kínálata hatalmas, találunk egészen olcsókat, de a határ természetesen a csillagos ég. A következő listában a legnépszerűbb típusokat szemlézzük, ebből a listából ezúttal a fém alapanyag kiszorul, ezért itt említjük meg, hogy beltéri ajtóknál létezik acél kivitelű is, ami nagy igénybevételnek is ellenáll, alaktartó és érzéketlen a páratartalom és hőmérséklet különbségre.

Műanyagból készült beltéri ajtók

Műanyag beltéri ajtók

Amióta léteznek laminált és dekorfóliás ajtók, a műanyag ajtókat egyre kevésbé helyezik el beltérben. Ennek javarészt esztétikai okai vannak, viszont olyan esetekben, amikor beltérbe keresünk ajtót, de nem az otthonunkba, hanem irodába vagy műhelybe, akkor rögtön más a helyzet. A műanyag ajtók nagy igénybevételt is kibírnak, valamint könnyen tisztíthatóak, sőt, a nedvességet is jobban viselik.

Fa beltéri ajtók

Tömörfa beltéri ajtók

Ha ajtót választunk, akkor nemcsak egy térelválasztó sorsáról döntünk, hanem otthonunk egy meghatározó eleméről. A tömörfa ajtók természetes, elegáns hatást kölcsönözhetnek otthonunknak. Habár időről időre némi ápolást azért igényel, igazán hosszútávon csak a fa őrzi meg szépségét, hiszen olyan, mint a jó bor: idővel nemesedik. Komolyabb igénybevételnek kitett helyre viszont semmiképp sem ajánljuk!

MDF-ből készült, dekorfóliás ajtók

MDF, dekorfóliás ajtók

A legolcsóbb beltéri nyílászárók a dekorfóliás ajtók. Ezeknek az alapja MDF, amit tetszőleges dekorpapírral borítanak, majd impregnálnak, lakkoznak. Bár kevésbé ellenállók, kíméletes használat esetén jó választásnak bizonyulnak, ár-érték arány tekintetében figyelemre méltóak.

Laminált ajtók

A CPL, avagy a folyamatosan préselt laminált ajtók mechanikai ellenállása jóval komolyabb a dekorfóliás ajtókénál – utóbbiról csak akkor érdemes lemondani, ha tudjuk, hogy az ajtónak strapabírónak kell lennie. A HPL, vagyis a magas nyomáson laminált ajtók annyiban térnek el a CPL ajtóktól, hogy azoknál komolyabb vízzáró anyagokat használnak

Tolóajtók

Egy fal előtt futó tolóajtó rengeteg értékes helyet spórol meg, hiszen az ajtók kinyitásához nem kell extra térrel számolni – ez kétségtelenül az egyik legnagyobb előnye a tolóajtóknak. Természetesen a kültéri tolóajtó és a beltéri modellek között különbséget kell tenni, hiszen míg a beltéri tolóajtó felszerelése már-már gyerekjáték, fém sínnel lehet a falhoz rögzíteni, addig a kültéri tolóajtókhoz komolyabb vasalatra is szükség van.

Kapcsoló cikk: Tolóajtó, a helytakarékos okosajtó

Harmonika ajtók

Ha olcsó beltéri ajtó az elsődleges keresési szempont, akkor a harmonika ajtó jó választás lehet. Tényszerű, hogy kevésbé impozáns, mint egy fából készült ajtó, de a legtöbb ajtókeretre némi igazítással könnyen felszerelhető. Ideális olyan szobákba, ahol a hagyományosan nyíló ajtóknak nincs elegendő hely.

Méretek

Természetesen léteznek beltéri ajtó szabvány méretek, de a beltéri ajtó méretre gyártás is elérhető szolgáltatás már. Tapasztalatinkra és a vásárlói szokásokra támaszkodva összeszedtük a legnépszerűbb méreteket, amiktől persze bárki eltérhet saját igényei szerint!

  • 70 x 210 beltéri ajtó
  • 75 x 210 beltéri ajtó
  • 90 x 210 beltéri ajtó
  • 100 x 210 beltéri ajtó

Milyen irányba nyíljon egy beltéri ajtó?

A nyitási irány meghatározásának több szempontja van. Az egyik természetesen a praktikum: nemcsak nyitni kell tudni, hanem csukni is! Ez annyit jelent, hogy egy szűkös mosdóba semmiképp se befelé nyíló ajtót tegyünk, hiszen azt korántsem biztos, hogy kényelmesen be tudjuk csukni magunk után. Azt is tartsuk szem előtt, hogy a csukott ajtónál a pánt vagy zsanér melyik oldalon van: a jobbos ajtó esetében jobb oldalon van, míg a kilincs a másikon, a bal oldalon. Van még egy további, úgymond esztétikai dolog is: az egy helyiségből nyíló ajtókat célszerű ugyanolyan logika szerint beszerelni, így biztosan elkerülhetjük a kaotikus összhatást.

Látogass el a Praktikerbe, ha építkezés, lakásfelújítás előtt állsz és nyílászárókat keresel!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!