A csempevágók közötti különbségek

A csempevágók és körkivágók kiválasztásánál a legfontosabb dolog, amit át kell gondolni, hogy mi lesz a legvastagabb lap, amit vágnunk kell majd az eszközzel. Szóba jöhet mechanikus vagy elektromos csempevágó is, de figyelembe kell venni a teljesítménybeli igényünket is. Ha feltetted már magadnak a kérdést, hogy „milyen csempevágót vegyek”, akkor jó helyen jársz. Cikkünkben a csempevágók típusait, a modellek közti különbségeket, illetve az ideális csempevágó kiválasztásának folyamatát vesszük górcső alá!

Csempevágó  - Praktiker

Mit tudunk vágni a csempevágóval

A kézi csempevágó célszerszám, ezért semmi másra nem ajánlatos használni, csak járólapok és különböző anyagú – akár porcelán – csempék vágására. Ha elfogadsz egy tanácsot tőlünk, akkor az így hangzik: csempe vágása csakis csempevágóval! Sok felesleges bonyodalomtól megkímélheted magad, ha nem egy flex-szel és egy hosszú faléccel állsz neki a burkolásnak.

A precíz és hatékony munkát a csempevágó használata biztosítja, ugyanakkor csempe és csempe között elég sok különbség lehet: a méret, a vastagság vagy akár a felület kialakítása is meglehetősen eltérhet. Éppen ezért fontos meggyőződni arról, hogy az adott csempéhez megfelelő csempevágó korongot használunk.

Sokan szokták kérdezni, hogy lehet-e használni csempevágót greslaphoz. Természetesen lehet vágni csempevágóval, viszont a legkisebb csempevágó tárcsa valószínűleg nem lenne elegendő hozzá, főleg akkor, ha durva vagy domború a felülete – ebben az esetben legalább 180 mm-es csempevágó korongot vásároljunk.

Olvasd el a kapcsolódó cikkünket: Csempe és padlólap a fürdőszobába, a konyhába és a nappaliba

Milyen csempevágóra lesz szükségünk

Természetesen a csempevágó ára fontos szempont, de nem csak ettől függ, hogy melyik a legjobb csempevágó az adott munkálathoz. Nem mindenkinek van szüksége ipari csempevágóra, így az olcsóbb csempevágó modellek is tökéletesen elláthatnak egy kisebb fürdőszoba vagy konyha által támasztott feladatot. Ha csak eseti jelleggel, kisebb munkákhoz keresünk csempevágót, akkor már a 300 mm-es kivitel is szóba jöhet, ha pedig nagyobb járólapokat is szeretnénk vágni, akkor 900 vagy 10000 mm-es csempevágóra les szükségünk.

Mindezek mellett olyan extra funkciók közül is választhatunk, mint a lézerfény, szögmérő vagy éppen a vízhűtés. Utóbbi még inkább hatékonnyá teszi a vágást, hiszen a vizes csempevágó egyúttal permettel hűti le a vágás helyét, így a vágott csempe élei nem égnek meg. A vizes csempevágót arra az esetre ajánljuk, ha sok látszó éllel dolgozunk, amiknek tökéletesen egyenesnek kell lenniük.

A modellek között – a technikai paramétereken kívül – további különbséget jelent az egy-, illetve kétsínes kivitel. Habár a munkafolyamatot nézve nem támaszt más elvárásokat az egysínes vagy a kétsínes csempevágó, mégis vannak, akik az egyikre vagy a másikra esküsznek – kétségtelen tény, hogy a kétsínes csempevágók esetében a sínek között jobb a rálátás a vágandó anyagra.

Körkivágó - Praktiker

Körkivágók közötti különbségek

Természetesen számos méretben kaphatóak körkivágós csempevágók, de nem csak a méretbeli különbségek a perdöntők, hiszen másféle körkivágót kell használni a különböző anyagokhoz. Az acélból készült körkivágók csak fán, műanyagon vagy pozdorján alkalmazhatóak, a keményfémlapkás SDS befogatású kivitel már téglára vagy betonra is jó.

Amennyiben keményebb felülethez – csempére vagy gránitra – keresünk körkivágót, akkor a wolfram-kabrid vágóélű körvágó az ideális, ezt a fémreszelékes élről ismerhetjük fel. Habár masszív ötvözetről beszélünk, munka közben mindenképp ügyeljünk az alacsony fordulatszámra, illetve a megfelelő hűtésre, hiszen könnyen túlterhelhetjük a fúrókoronát.

Burkoláshoz készülsz? Csempét vagy padlólapot keresel? Válogass a Praktiker széles választékából!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!