Csempe és padlólap a fürdőszobába, a konyhába és a nappaliba

Ne bízd a véletlenre: fali csempét és padlócsempét válassz egy helyről! A Praktikernél megtalálod az összeillő fali csempe és padlóburkoló anyagokat. - Praktiker ötletek

A csempe alapanyaga 

Aki szeretné megtudni, hogy fehér, avagy vörös égetett agyagból készült-e a csempe, amit a kezében tart, egyszerűen fordítsa meg, és nézze meg, hogy fehér vagy vörös-e a csempe hátulja. Míg a fehér agyagból készült csempe ellenállóbb, masszívabb, minőségibb alapanyag, addig a vörös csempe szerkezete nem ennyire erős, könnyebben törhet. Mivel utóbbit több helyen bányásszák, könnyebben elérhető, emiatt pedig az ára is kedvezőbb.

A csempe lehet matt és mázas – utóbbi bevonat tovább fokozza a burkolóanyag ellenállóképességét (vízhatlanság, kopásállóság, vegyi anyagoknak való ellenállás). A csempéket keménységük alapján osztályozzák, ez határozza meg, hogy adott csempét mely területeken tudjuk alkalmazni.

A csempe és a bordűr összhangja 

A burkolat dísze a bordűr, ami segíthet tagolni, lezárni, díszíteni a felületet, de keretet adhat a tükörnek, a fürdőkádnak, a falfülkéknek. Az elem különlegessége, hogy színében, textúrájában egyaránt eltérhet a csempétől,

Padlólapot a csempéhez, vagy fordítva? 

A csempe-és padlólapválasztás során az esztétikai szempontok mellett győződjünk meg arról is, hogy a kiválasztott burkolat tökéletesen eleget tesz-e annak, amire szánjuk – hiszen ahány helyiség és felület, annyi feladat. A vizes helyiségekben fontos a csúszásállóság, a konyhában fontos, hogy a tisztítószereknek ellenálljon, míg a teraszon nem árt, ha a burkolatunk hőtűrő és kopásálló. Ha beleszerettünk egy termékbe, győződjünk meg arról, hogy a mechanikai és kémiai behatásoknak ellenáll-e.
A csempe és a hozzá illő padlólap kiválasztásának csak a fantázia szab határt, akinek azonban inspirációra lenne szüksége, annak mutatunk néhány jól sikerült burkolatot:

Csempe és járólap a nappaliban

csempe és járólap

csempe és járólap

Csempe és járólap a fürdőben

Csempe és járólap

Csempe és járólap

Csempe és járólap a konyhában

Csempe és járólap

Csempe és járólap

Kövesd a Praktikert a Facebookon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!