Így akassz képet a falra!

Minden lakásfelújítás elér abba a fázisba, amikor az utolsó bútorok is a helyükre kerülnek és a frissen festett falat el lehet kezdeni feldíszíteni a különböző családi fotókkal, festményekkel és tájképekkel. Ilyenkor nagyon nehéz lehet a kezdet, hogy miként csoportosítsuk a képeket, egyáltalán milyen képeket tegyünk ki a falra. Milyen kereteket használjunk a képeinkhez és milyen kreatív megoldások léteznek, amelyekkel egyedivé vagy rendhagyóvá tehetjük a szobáink falát?

színes képek

Az első fázis: a tervezés

Ha teljesen tanácstalanok vagyunk a kezdésben, jobb, ha lemodellezzük előre a képeinkkel az elhelyezést. Ilyen esetben nem tanácsoljuk, hogy fúrógéppel és szegeléssel kezdjünk a feladatnak, mert az összkép kialakítása szinte lehetetlen feladattá nőheti ki magát. Jobb, ha kartonpapírból vagy csomagolóanyagból kivágunk a képeinkkel megegyező méretű formákat és óvatosan, celluxszal felfogatjuk a falra ideiglenesen a sablonokat. Ha nem szeretnénk ragasztani a falra, akkor a földön is lemodellezhetjük az elhelyezést, bár így nehéz lesz megtippelnünk a rendelkezésre álló szabad felületet.

Általánosságban elmondható, hogy a képek optimális magassága 145-165 cm, de a helyi adottságok vagy az egyéni kreativitásunk könnyedén felülírhatja ezt a szabályt. A képek elhelyezésénél nem alapfeltétel, hogy egyforma méreteket sűrítsünk egymás mellé, bátran lehet egymás mellé tenni az eltérő méretű, formájú képeket. Leginkább arra törekedjünk, hogy kisebb helyeket hagyva közöttük, kellemes összhatás alakuljon ki.

képek montázs

A megfelelő keret kiválasztása

Mindenképpen el kell döntenünk, hogy a rendezett, vagy a kicsit elszórtabb, bohókásabb stílus hívei vagyunk. Az egyforma távolságra elhelyezett, ugyanolyan méretű keretek letisztult stílust tükröznek, míg a különböző méretű, színű és felfüggesztésű képek az egyediségünkről árulkodhatnak majd. Képezhetünk akár átmenetet is a stílusok között, mert egy fekete-fehér keretekkel díszített fal is nagyon szép látványt nyújthat. Ha színes keretekben gondolkodunk, akkor a sokféle különböző színű kerettel bánjuk óvatosabban, hiszen az összkép könnyen átcsaphat egy eklektikus káoszba, és elveszíthetjük a kedvünket a falaink díszítésénél.

képkeret

Választhatunk egészen visszafogott megoldást, amikor keret nélküli képtartókkal díszítjük fel a falat.

Alternatív megoldások, kreatív keretkészítés

A legegyszerűbb megoldás az lehet, ha a kisméretű képeinkkel körbeveszünk a falon egy nagyobb képet vagy festményt, s így a kis képeink lesznek a nagy fotó kerete. Kipróbálhatjuk a fekete-fehér fotókból készült keretet is egy nagy színes fotóval, vagy akár fordítva.

Egy kis kreativitással és a rendelkezésre álló alapanyagaink átnézésével teljesen egyedi, fiatalos hangulatot varázsolhatunk, képkeretet pedig gyakorlatilag bármiből készíthetünk. Készülhet képkeret egy egyszerű cipősdobozból is, amely a képkeret és a polc kombinációját valósítja meg.

A keményebb cipősdoboz alsó részét fessük ki saját ízlésünk szerint, majd a doboz aljánál fogva rögzítsük a falon csavarokkal, de akár ragasztóval is. Az így kapott egyedi polcunkat a kisméretű képeinken kívül a filléres emlékeinkkel is díszíthetjük, így a családunkkal vagy egy-egy barátunkkal kapcsolatos képek mellé, a szép emlékeket idéző apró ajándékok, közös koncertjegyek és karszalagok is együtt lehetnek.

Hasonló megoldásként a kidobásra ítélt konyhaszekrényünk fiókjait is kifesthetjük kedvünk szerint, és máris egy jóval masszívabb és tartósabb keretet kapunk, amelynek még a tetejére is bátran pakolhatunk majd.

kép

A borkedvelők örömére jó hír lehet, hogy a borosüveg dugóiból is készíthetünk egy igazán meleg hatást kölcsönző parafa keretet. Ebben az esetben vagy összeragasztjuk a dugókat egymás mellé a képünknél nagyobb méretben, majd rátűzzük a kapott parafa táblánkra a képeket, vagy a dugókat szögletesen a képek széleire ragasztjuk és máris felkerülhet a falra a villámgyorsan elkészült egyedi képkeret.

Egyre nagyobb divat kezd lenni az a módszer, amikor a falunkra egy megfelelő hosszúságú, nagyobb teherbírású kötelet vagy spárgát rögzítünk, és ezekre pedig csipeszekkel egyszerűen csak felcsíptetjük kedvenc képeinket, emlékeinket.

Csak a saját kreativitásunk és stílusunk szabhat határt annak, hogy egy szép emléket vagy helyszínt, ahol jártunk, milyen képkerettel látunk el, hiszen láthatjuk, hogy az egyedi keretek között nagyon sok pénzbe egyáltalán nem kerülő, nulla forintos újrahasznosított megoldás létezik.

Kövesd a Praktikert a Facebookon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!